Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Μάλιστα, έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο «χέρι» της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕΕ: «Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών»

Η «Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της ΤουρκίαςΗ Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

»Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας είπε ότι, «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Τουρκία να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Άγκυρα

Παρά τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο των προκλήσεων επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά η Άγκυρα, αυτή τη φορά δια στόματος του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

«Εάν τα νησιά στο Αιγαίο δεν αποστρατιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Αυτό που τούς ενοχλεί είναι η ακλόνητη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάϊ.

«Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», συνέχισε σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πλευρά (της Κύπρου), ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες», είπε ακόμη ο Φουάτ Οκτάι απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μιλώντας από τα κατεχόμενα ενώ στο πλευρό του βρισκόταν ο Ερσίν Τατάρ.