Η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας την προσεχή Πέμπτη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, στο «ραντεβού» της Τσεχίας θα τεθούν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Επιπλέον, σύμφωνα με αναλυτές, η παρουσία του Τούρκου προέδρου στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αναμένεται να φέρει τον Ερντογάν αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις της ΕΕ για την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου». Άλλωστε, φαίνεται ότι το κλίμα για τον «Σουλτάνο» είναι βαρύ στην ΕΕ, καθώς υπήρξε άμεση αντίδραση για τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στάνο.

Τι πιστεύουν στην Άγκυρα

Στην τουρκική κυβέρνηση γνωρίζουν ότι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασκήσουν πιέσεις προς τον Ερντογάν, τόσο για το «μνημόνιο» με τη Λιβύη όσο και για τη προκλήσεις της Άγκυρας εναντίον της Αθήνας.

Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν δημόσιες τοποθετήσεις από ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.

Σενάριο για συνάντηση

Το ερώτημα είναι αν η παρουσία Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιθανό τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και τα fake news κατά της Ελλάδας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, η Αθήνα έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα πως θέλει να έχει πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.