Η Τουρκία εµφανίζει πλέον τη γνωστή επαµφοτερίζουσα στάση απέναντι στην Ελλάδα και τους εταίρους της. Μετά το παραλήρηµα Ερντογάν εναντίον του Ελληνα πρωθυπουργού και όσα συντεταγµένα ακολούθησαν, είχαµε µια σχετική αναδίπλωση τις προηγούµενες ηµέρες, η οποία φαίνεται πως είναι αποτέλεσµα της συνάντησης του Ιµπραήµ Καλίν στο Βερολίνο µε τους οµολόγους του από Γαλλία, Γερµανία, ΗΠΑ και Βρετανία.

Σε συνέχεια αυτής, η Τουρκία δείχνει ένα πιο συµβιβαστικό πρόσωπο απέναντί µας. Ετσι, οι επιθέσεις, που εξακολουθούν να γίνονται, συνοδεύονται και από «κλάδους ελαίας», στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης µέσω διαλόγου. Του διαλόγου που τορπιλίζει η ίδια η Αγκυρα µε την αδιαλλαξία και τον αναθεωρητισµό της, που την οδηγεί σε φαιδρότητες.

Η ύφεση των τελευταίων ηµερών σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να µας καθησυχάζει, καθώς η Τουρκία µάς έχει συνηθίσει σε ανάλογες ενέργειες και στο παρελθόν, όπου επιλέγει η ίδια µε ποιον τρόπο θα αυξοµειώσει την ένταση, και οπωσδήποτε παραµένουµε σε επιφυλακή και εγρήγορση για τυχόν προκλήσεις ή εκδηλώσεις της επιθετικότητάς της επί του πεδίου.

Από την άλλη, όµως, πρέπει να δεχτούµε ότι οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, ειδικότερα δε των ∆υτικών και των Αµερικανών, προς την Τουρκία φαίνεται για την ώρα να «πιάνουν τόπο», χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι η Αγκυρα δεν θα επανέλθει στον αναθεωρητισµό της, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι πάγιος και διαχρονικός. Απλώς φαίνεται πως η τελευταία διαπίστωσε ότι οι ∆υτικοί δεν πρόκειται στην παρούσα φάση -λόγω του πολέµου στην Ουκρανία και παρά το γεγονός ότι µπορεί η θέση της Τουρκίας να έχει αναβαθµιστεί- να δεχτούν ενέργειες οι οποίες θα ρισκάρουν ακόµα και ρήξη στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ανάµεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Φαίνεται για την ώρα να ξαναβάζει στο θηκάρι τα όπλα και τους εκβιασµούς που ασκούσε σε βάρος της Αθήνας. Εχοντας τεστάρει τα νερά, διαπίστωσε τα όριά της, αλλά αυτό σε τίποτα δεν σηµαίνει ότι σύντοµα δεν θα δούµε ξανά το έργο του τελευταίου χρονικού διαστήµατος.

Του Κωνσταντίνου Φίλη, διευθυντή του ινστιτούτου διεθνών υποθέσεων και αναπληρωτή καθηγητή του αμερικανικού κολλεγίου Ελλάδος

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 18 Ιουνίου 2022