«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει της ρητορικής έντασης της Τουρκίας, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο», επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση για την παροχή στην Ουκρανία της ιδιότητας της υπό ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στις πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο που έλαβε η κυβέρνηση, οι οποίες θα αναλυθούν διεξοδικά στη Βουλή στις 6/7 μετά από κάλεσμα του πρωθυπουργού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε 12 πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο που υλοποιείσαι η κυβέρνηση, όπως την μείωση της ανεργίας, την στήριξη των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την παροχή 2,8 δις. ευρώ για προγράμματα ένταξης ανέργων στον εργασιακό τομέα, την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό κατάρτισης των ανέργων, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των διανομέων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός πως η Ελλάδα έχει πλέον τον ένατο υψηλότερο κατώτερο μισθό στην ΕΕ, αλλά και στο ρεκόρ στην έκδοση των νέων συντάξεων.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως η χώρα πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να έχει μία σαφή και καθαρή θέση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ωστόσο παραμένει ανυποχώρητη σε ότι αφορά κάθε πρόκληση και κατασκευή στο Διεθνές Δίκαιο.

Σε σχετικά ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως σε καιρούς αστάθειας χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις δεν συμβάλουν στην διατήρηση αυτής της κατάστασης.

Για τον τρόπο που θα απαντήσει ο πρωθυπουργός απέναντι σε ενδεχόμενο αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών από το Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, ο κ. Οικονόμου είπε πως η Ελλάδα αποδομεί κάθε παράλογο αίτημα της Τουρκίας. Στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καβγά αλλά είμαστε ταυτόχρονα ανυποχώρητοι απέναντι σε κάθε κατασκευή που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα Πόθεν Έσχες των πολιτικών σε σχετική ερώτηση για τα οφέλη στελεχών της ΝΔ σε τράπεζες.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως η διαδικασία του Πόθεν Έσχες είναι συγκεκριμένη, ωστόσο είναι σαφές πως χρειάζονται βελτιώσεις που θα συνέβαλαν στην διαμόρφωση μίας γενικότερης εικόνας της κοινής γνώμης.

«Η κυβέρνηση σκέφτεται τις περεταίρω βελτιώσεις για το Πόθεν Έσχες», πρόσθεσε.