Η επιτροπή των Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έκανε δεκτό το αίτημα του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη για ακρόαση σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και την εργαλειοποιήση του μεταναστευτικού από τη γείτονα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (Juan Fernando Lopez Aguilar), ζητώντας να απευθυνθεί στα μέλη της Επιτροπής συνεδρίασή της στις 27 Ιουνίου και να παράσχει λεπτομερή ενημέρωση για τις επίπονες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα πάντα με το κεκτημένο της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εστιάσουν στις καταγγελίες για τις φερόμενες επαναπροωθήσεις («push backs») στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Η συζήτηση θα λάβει χώρα στις 16:30 (ώρα Ελλάδας).

Ο Έλληνας υπουργός στην σχετική επιστολή του, παρουσίασε τις προκλήσεις από την Τουρκία ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ακόμα και με εμπρηστικές, αναθεωρητικές και νομικά αβάσιμες δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά γίνεται μάρτυρας της αύξησης της πίεσης στα χερσαία σύνορα του Έβρου, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες τα δίκτυα των λαθροδιακινητών, με την ανοχή ή την υποστήριξη των τουρκικών Αρχών, έχουν επινοήσει μια νέα μέθοδο παράκαμψης των συνοριακών ελέγχων.

Οι λαθροδιακινητές εγκαταλείπουν ομάδες μεταναστών σε νησίδες που δημιουργούνται από την εποχική χαμηλή ροή του ποταμού Έβρου. Οι μετανάστες ενημερώνουν τις ΜΚΟ, οι οποίες με τη σειρά τους ειδοποιούν τις ελληνικές αρχές για την ακριβή τοποθεσία τους, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.