SPIROPOULOS
Πολιτική

Ανδρέας Σπυρόπουλος στα Παραπολιτικά: Την Κυριακή των εκλογών θα είμαστε στην πλευρά των νικητών

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., μιλά στα «Π» για τα σενάρια συνεργασίας μετά τις επόμενες εθνικές κάλπες και δίνει απαντήσεις για το «επιθετικό φλερτ» της Κουμουνδούρου

Χωρίς να αποκαλύπτει τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. την επόμενη ημέρα αναφορικά με το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, εφόσον μια τέτοια εξέλιξη απαιτηθεί από τις περιστάσεις, ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, τονίζει στη συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «την Κυριακή των εκλογών θα είμαστε στην πλευρά των νικητών, με άλλη δύναμη και άλλον ρόλο». Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε την προοδευτική διακυβέρνηση τώρα, που βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ όσο ήταν πρωθυπουργός αγκάλιαζε τους «εθνολαϊκιστές» και τον Πάνο Καμμένο.

spiropoulos
Με ανοιχτό το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

Με ευθύνη της κυβέρνησης έχουμε ήδη βρεθεί σε προεκλογική περίοδο. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, οι υπουργοί κάνουν προεκλογική εκστρατεία, την ώρα που συσσωρεύονται χιλιάδες προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Η ανασφάλεια που προκαλείται επιτείνεται από τα μηνύματα διπλής ανάγνωσης που στέλνει ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ μιλάει για την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος και τον στόχο της σταθερότητας στη χώρα, φαίνεται να προεξοφλεί για μικροκομματικά οφέλη τις δεύτερες κάλπες. Εμείς, αντίθετα, επιδιώκουμε να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε με πολλές κοινωνικές δυνάμεις να βάλουμε τις βάσεις για μια κυβέρνηση που θα δώσει απαντήσεις με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο στα προβλήματα της χώρας.

Εσείς, ασχέτως εάν δεν αποφευχθούν οι διπλές κάλπες, εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να εμπλακεί στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του πρώτου γύρου, έχοντας το πλεονέκτημα της επιβολής των κανόνων διακυβέρνησης; Δηλαδή, στο «ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας για πρωθυπουργός» να αντιπροτείνετε Νίκο Ανδρουλάκη;

Η δική μας αγωνία είναι να προσφέρουμε στον τόπο μια πραγματικά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία θα απαντά στις ανισότητες που όξυναν οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και του προκατόχου του, κ. Τσίπρα. Η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες στην πραγματικότητα περιφρονεί τη λαϊκή ετυμηγορία, η οποία θα αποτυπωθεί στη δύναμη που θα δώσουν οι πολίτες στα κόμματα. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε οι προτάσεις μας για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και στα προϊόντα, για το αυξημένο κόστος στέγασης, για το δημογραφικό, για την ενεργειακή πολιτική και την εξωτερική πολιτική που χρειάζεται να ακολουθήσει η χώρα να φτάσουν σε κάθε σπίτι σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι την Κυριακή των εκλογών θα είμαστε στην πλευρά των νικητών, με άλλη δύναμη και άλλον ρόλο.

Ενόψει των εθνικών εκλογών, ο πήχης της επιτυχίας που έχετε θέσει ποιος είναι;

Στη νέα αυτή σελίδα της παράταξης και δημοσκοπικά, αλλά κυρίως κοινωνικά, εμφανίζουμε πολύ μεγάλη δυναμική. Την ίδια ώρα, παρατηρούμε να υποχωρεί στην κοινωνία η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των διαψεύσεων και της απογοήτευσης που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις τους. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται πλέον σε επίπεδο κοινωνίας ως ένας διακριτός και αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης. Ο πήχης της επιτυχίας, λοιπόν, που έχουμε θέσει είναι αυτό που βιώνουμε στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες να επιβεβαιωθεί και να αποτυπωθεί στις κάλπες. Να δυναμώσει η ελπίδα για πραγματική αλλαγή στη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας και η αξιοπιστία του έχουν κριθεί στο πεδίο των πολιτικών επιλογών σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, καθώς και στο πεδίο των πολιτικών που προώθησε


Βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εγκαταλείψει το «επιθετικό φλερτ» προς το κόμμα σας, καθώς ο Αλ. Τσίπρας επιμένει στην ανάγκη συγκρότησης κοινού μετώπου εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, με απώτερο στόχο τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης. Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε την «προοδευτική διακυβέρνηση» όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση. Όταν είχε την επιλογή το 2015, επέλεξε δύο φορές να κυβερνήσει σε συνεργασία με τον κ. Καμμένο και το μπλοκ του εθνολαϊκισμού. Όλοι θυμόμαστε το αφήγημά του «Πρώτη φορά Αριστερά» να καταρρέει στην αγκαλιά Τσίπρα - Καμμένου στην εξέδρα κατά τους επινίκιους πανηγυρισμούς. Οι πολίτες δεν ξεχνούν τις πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα κατά τη διακυβέρνησή του. Η ιστορία με το επικίνδυνο δημοψήφισμα και τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι», η ριψοκίνδυνη πολιτική που έφερε τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών, οι επεμβάσεις στις ανεξάρτητες Αρχές και τη Δικαιοσύνη, το πελατειακό κράτος και η απουσία κάθε κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής στην Υγεία και την Παιδεία, για τη νέα γενιά, για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν μπορούν να ξεχαστούν από τον ελληνικό λαό. Εμείς πορευόμαστε με ένα διαφορετικό πολιτικό και αξιακό πλαίσιο και σε αυτό θα μείνουμε συνεπείς.

Πώς μπορείτε να πετύχετε την επιστροφή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Τσίπρας και η αξιοπιστία του έχουν κριθεί στο πεδίο των πολιτικών επιλογών σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, καθώς και στο πεδίο των πολιτικών που προώθησε. Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην παράταξη, που, αναγεννημένη μέσα από την εκλογή του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και των συλλογικών της οργάνων, προτείνει ένα άλλο μοντέλο θεσμικής, ανοιχτής, συμμετοχικής διακυβέρνησης στη βάση ενός πολιτικού σχεδίου για τη μείωση των πολλαπλών ανισοτήτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία από τις διαδοχικές κρίσεις. Είμαστε έτοιμοι ώστε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να διαδραματίσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στον τόπο και να εφαρμόσει πολιτικές με επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική ευημερία και την ανάπτυξη.