Ένα πακέτο-μαμούθ, ύψους 26 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί να έχει «ρίξει» αθροιστικά στην οικονομία η κυβέρνηση με δημόσιους –εθνικούς και ευρωπαϊκούς– πόρους, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στόχος είναι να τονωθεί η ανάπτυξη και, παράλληλα, να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας, ειδικά για τα πιο ευάλωτα στρώματα, από τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού.

mitsotakis
Το μεγαλύτερο τμήμα του χρηματοδοτικού αυτού πακέτου έχει ήδη εκταμιευτεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ωστόσο απομένουν συνολικά περί τα 12 δισ., τα οποία θα διοχετευτούν στους δικαιούχους και στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες – με τον κύριο όγκο να δίδεται εντός του προσεχούς τριμήνου.

Τι περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό; Πρώτον, οι πόροι για επενδύσεις και στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ελεύθερων επαγγελματιών και, δεύτερον, οι πόροι για στοχευμένη ενίσχυση έναντι των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού (πρόγραμμα «Συνεργασία», επιδότηση κενών θέσεων στον πολιτισμό κ.λπ.) και του κύματος ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα κ.ά.

Στο πρώτο κομμάτι δίνει ιδιαίτερη έμφαση η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι οι κινήσεις που γίνονται αποδίδουν, καθώς η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο υπερέβη σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έφτασε το 7%. Όπως υπογραμμίζουν, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

8,5 δις. μέχρι το τέλος της χρονιάς το χρηματοδοτικό πακέτο για τη στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και στα καύσιμα κίνησης


Από τα 26 δισ., λοιπόν, για το σύνολο της φετινής χρονιάς, τα 11 δισ. είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που περιλαμβάνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλους τους αδιάθετους πόρους (σ.σ.: Αυτός είναι ο στόχος) από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το τρέχον ΕΣΠΑ και τον εθνικό προϋπολογισμό.

Έχει ήδη εγκριθεί το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας

Η Ελλάδα μάλιστα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έλαβε θετική απάντηση από την Κομισιόν για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως ονομάζεται πλέον το παλιό ΕΣΠΑ. Το δε Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη εγκριθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ειδική αναφορά, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα «σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις. Θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες και θα μας δώσει πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιοποίησης της παραγωγής, τόνωσης των εξαγωγών και για παραγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας -που ξέρω πόσο πολύ σας απασχολεί και μας απασχολείσε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους ενέργειας».

Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, φέτος έχουν ήδη ενταχθεί 55 έργα (ύψους 3,35 δισ. ευρώ) τον Ιανουάριο και 70 (2,4 δισ. ευρώ) τον Μάρτιο. Στην κυβέρνηση υπάρχει η προσδοκία ότι οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να εκτοξευθούν, καθώς ενδέχεται να μείνουν αναπορρόφητα περί τα 230 δισ. από τα δάνεια που ήταν προορισμένα να δοθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Κι αυτό γιατί πλούσιες χώρες, με ισχυρές οικονομίες, δεν επιθυμούν να τα λάβουν, αφού, παρόλο που το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό (0,35%), το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο χαμηλό είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται κατά κανόνα η οικονομία τους.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που έλαβε θετική απάντηση από την Κομισιόν για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως ονομάζεται πλέον το παλιό ΕΣΠΑ


Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα στους ομολόγους του, ζητώντας ανακατανομή αυτών των δανείων και διάθεσή τους σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, ιδίως δε προς αξιοποίηση στο ενεργειακό.

Το δεύτερο μεγάλο σκέλος του συνολικού χρηματοδοτικού πακέτου για το 2022 αφορά τη στήριξη των νοικοκυριών, για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και στα καύσιμα κίνησης. Οι υπολογισμοί του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα ποσό που θα αγγίζει τα 8,5 δισ. μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τα 4,5 δισ. έχουν ήδη δοθεί στους δικαιούχους και τα υπόλοιπα 4 δισ. θα εκταμιεύονται σταδιακά το επόμενο διάστημα, με την πλειονότητα των πόρων αυτών να αποδεσμεύεται μάλιστα μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

55 έργα, ύψους 3,35 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο και 70, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης


Πρόκειται για την επέκταση της κάρτας καυσίμων (fuel pass 2) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, την επιδότηση πετρελαίου κίνησης (diesel) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς και την έμμεση, ουσιαστικά, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και αναμένεται να περιορίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70%-90%.