Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας στη σφοδρή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα περί «εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών και των εναλλακτικών παροχών ήταν καλός, ενώ τώρα οι ιδιώτες πάροχοι έχουν γίνει καρτέλ», είπε και στη συνέχεια ανέφερε τι είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για τα «καρτέλ και τα δήθεν καρτέλ».

«Ξέρετε τι είχατε κάνει εσείς για τα καρτέλ; Για τα δήθεν καρτέλ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ξέρετε τι είχατε κάνει εσείς και το καταθέτω. Από το 2016, 25/10 μέχρι και 17/10/2018 υποχρεώνατε τη ΔΕΗ, είχατε νομοθετήσει να πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει με τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, στους ιδιώτες παρόχους σε τιμές πολύ κάτω του πραγματικού κόστους παραγωγής από τη ΔΕΗ», είπε ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενους στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Το 2016 πωλήθηκαν 4 τεραβατώρες σχεδόν δηλαδή το 10% της κατανάλωσης της χώρας, πούλησε η ΔΕΗ  4 γιγαβατώρες, το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας στους ιδιώτες παρόχους με τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού 37 ευρώ και αν θυμάμαι καλά, μπορεί να έφτασε περίπου τα 40 η 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ  από τα λιγνιτικά εργοστάσια ξεπερνούσε τα 60 και 70 ευρώ τότε».

«Και για αυτό το λόγο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι φτάσατε τη ΔΕΗ να έχει 2,5 δισεκατομμύρια ζημιές το 2018 και το 2019 και να είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως έγραφε ο ορκωτός λογιστής στα βιβλία τα οποία είχαν δημοσιευθεί» συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτά κάνατε, αυτά που λέτε ότι εμείς δήθεν στηρίζουμε το καρτέλ, εσείς τότε στους ιδιώτες παρόχους που εσείς σήμερα ονομάζετε καρτέλ. Πουλάγατε το 60% της ηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ από τα λιγνιτικά εργοστάσια κάτω του κόστους στους ιδιώτες παρόχους», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας και διευκρίνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση φορολογεί την επιχείρηση και τους ιδιώτες παρόχους με 90%, κάτι που δεν κάνει καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη.