Σκληρή κριτική κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παρουσία του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορώντας τον ότι «όλο αλλάζει απόψεις και πολιτικές, ίσως γίνει και κουμπάρος του Μητσοτάκη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε «για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης, δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη», αν όμως κρίνουμε από τις απότομες αλλαγές του, τις αναστροφές τις οποίες κάνει, τότε δεν πρέπει να απορήσουμε αν τον επόμενο μήνα ο ίδιος ο Ερντογάν γίνει κουμπάρος σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη. Εκεί που φτάσαμε δεν έχει καμία αξία η κάθε κουβέντα που λέει».

Προβληματισμός για τα F-35 που επιδιώκει να αποκτήσει η Ελλάδα

Έντονος είναι ο προβληματισμός στη γειτονική χώρα για τις κινήσεις της Ελλάδας για την απόκτηση συνολικά 40 F-35 από τις ΗΠΑ, καθώς τα σύγχρονα μαχητικά σε συνδυασμό με τα Rafale θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ ανέφερε ότι ο βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι η αεροπορία που είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η Τουρκία δεν έχει παραγωγή.

«Την ισορροπία προσπαθούν να την αλλάξουν απο εκεί. Με τα μαχητικά Rafale με τους ευρωπαϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Metero και Scalp. Μιλάμε για οπλικά συστήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και τώρα το κάνουν με την αγορά των F-35!».

Μπάιντεν προς Ερντογάν: Θέλω ήρεμα νερά στο Αιγαίο

Ο τουρκικός Τύπος κάνει εκτενή αναφορά και στην συνάντηση του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά την οποία, όπως αναφέρεται, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο ήρεμα νερά στο Αιγαίο και σταθερότητα στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ζήτησε αγορά και εκσυγχρονισμό των F-16 και πήρε απάντηση από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα προσπαθήσει για το θέμα, του υπενθύμισε όμως ότι η απόφαση περνά από το αμερικανικό Κογκρέσο.