«Μπαίνουμε σε έναν ψυχρό πόλεμο με αντίπαλο πια τη Ρωσία. Όσο είναι ο Πούτιν στην εξουσία δεν βλέπω πως οι σχέση Δύσης και Ρωσίας μπορεί να βελτιωθεί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Αναφορικά με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Καιρίδης σημείωσε: «Στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε ένα κομμάτι του αντιπολιτευομένου Τύπου έχει παρεισφρήσει αυτό το σύνδρομο της εθνικής μειονεξίας, ένα κόμπλεξ κατωτερότητας όπου πάντα τα ''κερδίζουν όλα οι τούρκοι'' και καταπίνουμε αμάσητα την προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογάν. Νομίζω δυο είναι αυτά που μπορούμε να πούμε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το πρώτο, το γενικό, το κύριο ότι το ΝΑΤΟ αναβαθμίζεται, συσπειρώνεται, ενισχύεται. Μπαίνουμε σε έναν ψυχρό πόλεμο με αντίπαλο πια τη Ρωσία».

«Ρεαλιστικά μιλώντας όσο είναι ο Πούτιν στην εξουσία δεν βλέπω πως οι σχέση Δύσης και Ρωσίας μπορεί να βελτιωθεί. Έχουμε πολύ συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα, το ΝΑΤΟ επεκτείνεται με δυο χώρες, με μια διεύρυνση ιστορική κι αν κρίνει κανείς ότι ήταν ουδέτερες η Σουηδία επί αιώνες και η Φιλανδία μοιράζεται ένα σύνορο 1.300 χιλιόμετρα με την Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το δεύτερο είναι οτι οι αμερικανοί επιστρέφουν. Επιστρέφουν δριμύτεροι, αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη, ανοίγουν νέες βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, ενισχύουν τις δυνάμεις τους και το τρίτο οτι η Ευρώπη επανεξοπλίζεται. Από εκεί και πέρα η Τουρκία που μας ενδιαφέρει περισσότερο βέβαια εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορούσε παρά να στοιχηθεί, να ευθυγραμμιστεί με αυτη την ευρύτερη κατεύθυνση και πίεση διότι διαφορετικά η ρήξη της με τη Δύση θα είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τη διεθνή της θέση. Νομίζω έγινε κατανοητό αυτό στην Άγκυρα και υπήρξε η αναδίπλωση παραμονή της έναρξης της Συνόδου με την παρέμβαση βεβαίως και των αμερικανών», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την αναδίπλωση της Τουρκίας, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Αναδίπλωση έντιμη για να μπορεί ο Ερντογάν να κουνάει ένα χαρτί, ένα φύλο συκής κατά τη γνώμη μου στο εσωτερικό και να πάρει μια πολυπόθητη πια, αυτό έχει γίνει ένα σίριαλ εδώ και 16 μήνες, συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο ο οποίος δεν ήθελε να τον δει όλο το προηγούμενο διάστημα και έγινε αυτή η συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου. Δεν είναι επίσημη επίσκεψη, δεν είναι μια αναλυτική συνάντηση, μια συνάντηση ας πούμε με το πρωτόκολλο που ειχαμε δει στον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο αλλά οπωσδήποτε είναι μια πρώτη επαφή των δυο πλευρών προς τη σωστή κατεύθυνση διότι επανέλαβε ο Μπάϊντεν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το ενδιαφέρον της Αμερικής για τη σταθερότητα και την ειρήνη εδώ στην περιοχή».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η αμερικανική σύσταση για σταθερότητα θα υιοθετηθεί από την τουρκική πλευρά, ο κ. Καιρίδης απάντησε: «Δεν είμαι ιδιαιτέρα αισιόδοξος, ούτε αιθεροβατώ. Δεν πιστεύω με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αλλαζει η Τουρκία κι όποιος το πιστεύει αυτό νομίζω δεν έχει δει τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία και την κλιμάκωση που είχαμε πρόσφατα με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια συζήτηση και από την αμερικανική κυβέρνηση για τα ανταλλακτικά και την αναβάθμιση των υπαρχόντων f16 όμως αυτό το οποίο τονίζουν και οι αμερικανικές πηγές και είναι και το γεγονός το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία περνάει από το κογκρέσο και εκεί τα πράγματα έχουν δυσκολέψει, δεν έχουν γίνει καλυτέρα για την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Έχει σημειωθεί όλη αυτή η αμετροέπεια, η προκλητικότητα, η επιθετικότητα και η ασυνταξία, η παραφωνία της Τουρκίας με την δυτική συμμαχία, και η γερουσιαστές ιδίως η επιτροπή εξωτερικών της γερουσίας υπό τον Μενέντες παραμένει αρνητική. Θα δούμε πόσο πολύ θα πιέσει ο Μπάντεν και η κυβέρνηση του, πόσο πολιτικό κεφάλαιο είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν, δεν έχουν και παρά πολύ, είναι μια αδύναμη προεδρία».

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών ότι ο κ. Ερντογάν ήταν απομονωμένος, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που μιλάμε για απομόνωση της Τουρκίας. Ούτε θριαμβολογούμε, ούτε εφησυχάζουμε. Τα περί απομόνωσης τα είπαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, τουλάχιστον οι αντιπολιτευόμενοι και παλιοί τούρκοι διπλωμάτες. Ξέρετε η αντίστιξη της υποδοχής και αποδοχής Μητσοτάκη στο Κογκρέσο με τη δυσκολία που έχει σήμερα ο Ερντογάν είναι μια επιτυχία αυτή που δεν οφείλεται μόνο στην Ελλάδα, οφείλεται εν πολλοίς και στην Τουρκία και σε αυτά τα λάθη που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά οπωσδήποτε υπάρχει αυτη η δυσκολία. Γιατί μην ξεχνάτε οτι αυτή η κρίση της Ουκρανίας έδινε τρομερές δυνατότητες αναβάθμισης στην Τουρκία όπως το έχει κάνει σε προηγούμενη κρίση στο παρελθόν είτε λέγεται ανατροπή Σάχη το ’79 στο Ιράν, είτε λέγεται πόλεμος στον Κόλπο το ’91. Αυτή τη στιγμή το να παρακαλάς για κάτι αυτονόητο, τα ανταλλακτικά και την αναβάθμιση των F-16 κάτι το οποίο δεν ήταν καν θέμα, δεν περνούσε καν από το Κογκρέσο πριν από μερικά χρόνια, δείχνει ακριβώς τη χειροτέρευση. Χειροτέρευση υπάρχει. Απομόνωση ωστόσο για μια τοσο κρίσιμη χώρα, ένα τέτοιο κρίσιμο οικόπεδο θεωρώ ότι είναι μια υπερβολική εκτίμηση που πάντως έχει γίνει στο εσωτερικό και ιδίως από παλιούς τούρκους διπλωμάτες οι οποίοι πραγματικά τραβάνε τα μαλλιά τους με μερικά πράγματα που γίνονται από την πλευρά της Άγκυρας και πυροβολεί τα πόδια της για να είμαστε ειλικρινείς».

«Από εκεί και πέρα τα F-35 δίνουνε συγκριτικό πλεονέκτημα ασύλληπτο στην ελληνική πλευρά εάν κι εφόσον κι όταν αποκτηθούν, δεν έχουνε καμία σχέση με τα F-16 κι εκεί πλέον δεν θα μιλάμε για ισορροπία στο Αιγαίο. Εάν κι εφόσον επαναλαμβάνω, εγώ ξέρετε κρατάω μικρό καλάθι διότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά, είναι μια κουβέντα και μια πορεία δεκαετίας, ξέρετε ξεκινάμε τώρα αλλά η γραμμή παραγωγής απελευθερώνεται μετά το ’28. Σε κάθε περίπτωση όμως αποδεικνύει τη θέληση της ελληνικής πλευράς και θεωρώ οτι σύσσωμος ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να πάει στο τέλος του κόσμου, να εξαντλήσει όλα τα του τα περιθώρια για να υπερασπιστεί μέχρι κεραίας καθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει μια αντίστοιχη πολιτική «εκβιασμού» με την Τουρκία, απάντησε: «Προφανώς η Ελλάδα πρέπει να έχει ξεκάθαρη πολιτική και επί της αρχής και επί του συμφέροντος και προφανώς εξυπηρετείται όταν είσαι και αξιόπιστος. Διότι εμείς θέλουμε οι αμερικάνοι να ’ρθουν εδώ, να παραμείνουν εδώ, εάν φύγουν από αλλού όπως φεύγουν από την Τουρκία να΄ρθουν εδώ για εξυπηρέτηση όχι των αμερικανικών, των ελληνικών συμφερόντων. Και σήμερα το γεγονός ότι επενδύουν 300 εκατομμύρια στη Σούδα και την αναβαθμίζουν και στην Αλεξανδρούπολη πολλά ακόμα, κάτι το οποίο για να είμαι ειλικρινείς είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, κι αντί να το κάνουν σημαία τους και να το πιστώνονται οπισθοχωρούν σε έναν παλιομοδίτικο αντιαμερικανισμό που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή εποχή. Όταν η Σουηδία 300 χρόνια εκτός ευρωπαϊκών συγκρούσεων, δεν συμμάχησε με κανέναν ούτε στον Α’ ούτε στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και το κάνει τώρα για πρώτη φόρα δείχνει το πόσο πολύ έχει αλλάξει ο κόσμος.

«Από εκεί και πέρα ο Ερντογάν δεν είναι για να τον θαυμάζει κανείς κι αυτό το κόμπλεξ κι αυτή η μειονεξία πολλών εδώ στην Ελλάδα του επιτρέπει σε διάφορους τσαρλατάνους να εκμεταλλεύονται ένα αίσθημα αντί, αντί-δυτικό, αντί-αμερικανικό το όποιο εντέλει βλάπτει το ελληνικό συμφέρον γιατί δεν αφήνει τη χώρα να δει την ευρύτερη εικόνα, δεν αφήνει τη χώρα να πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει με αυτοπεποίθηση και να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χωρίς κόμπλεξ. Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε πράγματα στο ΝΑΤΟ και να μην τα διαφημίζουμε είτε στο Αφγανιστάν είτε στο Κόσσοβο είτε αλλού γιατί υπήρχε μονίμως ένα κόμπλεξ στην εσωτερική πλευρά που καλλιεργούνταν από δημοσιογράφους και πολιτικούς, κάποιοι με ράβδους χρυσού, κάποιοι για ίδιον όφελος χρηματικό ή για ψήφους το οποίο δεν εξυπηρετεί», είπε στη συνέχεια.

«Δεν υπάρχει τίποτα να θαυμάσεις. Το να δίνεις 2,5 δισεκατομμύρια για να πάρεις S400 τους οποίους δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ή το να δίνει 1,5 δισεκατομμύριο προκαταβολή για τα F-35 και να σε πετάνε οι αμερικανοί και στο τέλος να βρίσκεσαι μπλεγμένος και να μην έχεις ούτε τα μεν ούτε τα δε και την ώρα που το Ισραήλ αναβαθμίζει την αεροπορία του, η Αίγυπτος αναβαθμίζει, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα παίρνει τα Rafale εσύ να παρακαλάς για τα όπλα της δεκαετίας του ’90 δεν είναι αξιοθαύμαστο. Και δεν το λεω αυτό για να εφησυχάσουμε ή για να θριαμβολογήσουμε η Τουρκία είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που έρχεται από παλιά αλλά και θα πάει μακριά άλλα δεν μπορεί να παλινδρομούν μεταξύ θριάμβου και καταστροφής», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Turkaegean, επισήμανε: «Νομίζω υπήρξε ανακοίνωση και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και νομικά προκειμένου να ανατραπεί αυτη η ολιγωρία κάποιων υπηρεσιακών. Όλος ο κόσμος, πέρα από τα τυπικά που πρέπει να γίνουν βεβαίως διότι scripta manent εγώ δεν υποτιμώ τα θέματα αυτα πέρα από αυτό επί της ουσίας το brand Ελλάδα κι Αιγαίο είναι τόσο δυνατό και τόσο συνδεδεμένα που προσωπικά αν μου επιτρέπετε μια εκτίμηση δεν θα ανησυχούσα. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διορθωθεί η αστοχία».