Την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη έθεσε στο ευρωκοινοβούλιο η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καλώντας την Ε.Ε. να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco από τις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με το protothema.gr και τον δημοσιογράφο Χρήστο Μπόκα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ παρουσίασε τις συνεχιζόμενες καταστροφές που έχει υποστεί η Αγία Σοφία, ενώ παράλληλα υπενθύμισε στα μέλη του ευρωκοινοβουλίου τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, του ιερού προσκυνήματος των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας, ενός εμβληματικού βυζαντινού μνημείου με μακρά ιστορία, σε ισλαμικό τέμενος.

«Πρόκειται για μία πάγια τακτική της Τουρκίας που στρέφεται έναντι ορθόδοξων ιερών προσκυνημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ασημακοπούλου επισημαίνοντας πως οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες «προσβάλλουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, σπιλώνουν και αλλοιώνουν τις αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Τέλος, σημείωσε πως «σήμερα, απέναντι σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, ζητώ από αυτό το βήμα τη στήριξή σας για να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, όχι μόνο ως Ευρωπαίοι, αλλά και ως Χριστιανοί».