Την Τετάρτη στις 12 μ.μ. έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική.

Μια συζήτηση που έχει «προκαλέσει» ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκοπό να προβάλει και να καταγράψει αναλυτικά το κοινωνικό αποτύπωμα της κυβέρνησης μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης.

Στην συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης, θα λάβουν τον λόγο για να τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ωστόσο πρόκειται για μια πρώτη τάξεως ευκαιρία, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να απαριθμήσει ένα προς ένα όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, αλλά και τις ασύμμετρες απειλές, που κλήθηκε να διαχειριστεί η τρία χρόνια τώρα.

Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή και η ημέρα που διάλεξε ο πρωθυπουργός, καθώς η συζήτηση στη Βουλή συμπίπτει χρονικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, που κατέληξε σε ένα σκληρό μνημόνιο από τον Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη μείωση της ανεργίας από  το 17,3% στο 12,5%, που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα, αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ που ισοδυναμεί με έναν επιπλέον μισθό το χρόνο για τους εργαζόμενους.

Επίσης, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, άλλο ένα καινοτόμο μέτρο που αποτελεί «σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη και όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ.

Στην τοποθέτηση του θα μιλήσει για τα μέτρα στήριξης των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που είναι σε εξέλιξη, όπως το fuel Pass 2, την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα (power pass), αλλά και την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Παράλληλα, θα αναφερθεί και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό σύστημα, τη δημιουργία του μηχανισμού των ατομικών «κουμπαράδων» με στόχο υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους, καθώς και στην  επίλυση του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Η πολιτική αντιπαράθεση πρόκειται να χτυπήσει «κόκκινο», εν μέσω ήδη ενός καυτού καλοκαιριού, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να τονίσουν τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την στήριξη της κοινωνίας. Όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών θα είναι η τελευταία πριν τις θερινές διακοπές και θεωρείται δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της, θα ανοίξουν όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια εφ’ όλης της ύλης μάχη των πολιτικών αρχηγών με έντονο προεκλογικό χρώμα, που το θάμα των πρόωρων εκλογών πρόκειται να ανοίξει, αλλά και να κλείσει. Τουλάχιστον από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος θα θέσει ανοιχτά στον Αλέξη Τσίπρα, το ερώτημα αν έχει σκοπό να συνεργαστεί εκ νέου με το Γιάνη Βαρουφάκη ή όχι!