Η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται πως συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και αυτήν τη φορά αφορά την Κύπρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δύο εβδομάδες προγραμματίζει να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, για να συμμετάσχει τους πανηγυρισμούς για την αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Το εγκάθετο κατοχικό καθεστώς του ετοιμάζει υποδοχή και ο Ερντογάν αναμένεται να αφιχθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία μαζί με σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό που ήδη απασχολεί τη Λευκωσία είναι τι θα εξαγγείλει αυτήν τη φορά στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κι αυτό το ερώτημα προκύπτει γιατί ουδείς πιστεύει πως θα βρεθεί στη Κύπρο για να εγκαινιάσει ένα Προεδρικό Μέγαρο, όπως υποτίθεται ότι υποσχέθηκε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στα κατεχόμενα ανακοίνωσε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Επομένως, οι επισκέψεις Ερντογάν στα κατεχόμενα συνοδεύονται πάντοτε με ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με την Κύπρο.

Εάν οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τα κατεχόμενα βγουν αληθινές, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», φέρνοντας για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινή γνώμη αντιμέτωπη με το τουρκικό καθεστώς.

Στα κατεχόμενα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Φιλελεύθερος», άρχισαν συζητήσεις κατά πόσο ο Ερντογάν θα κάνει κάποιες κινήσεις που θα αφορά την προσάρτηση των κατεχομένων. Δεν πρόκειται να ανακοινώσει τώρα προσάρτηση, αλλά θα υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε με το πλήρωμα του χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα η Άγκυρα ασκεί πλήρη πολιτικό και οικονομικό έλεγχο στα κατεχόμενα. Μάλιστα το πρόσφατο πρωτόκολλο που υπέγραψε το κατοχικό καθεστώς αποτελεί μια μορφή οδικού χάρτη προς προσάρτηση.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί αναφέρεται στο θέμα της προσάρτησης των κατεχόμεων από την Τουρκία.

Επικαλείται κείμενο του Τούρκου αρθρογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν, στο οποίο αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την Βόρεια Κύπρο, ίσως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

Στο ίδιο διάστημα καταγράφονται ορισμένες κινήσεις που κάνει η Τουρκία στα κατεχόμενα προς αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, προβλέπεται η εγκατάσταση 200 Τούρκων αστυνομικών. Έως τώρα το τουρκικό καθεστώς διατηρεί περίπου 38.000 Τούρκους στρατιώτες στα κατεχόμενα, αστυνομικούς, όμως, για πρώτη φορά θα εγκαταστήσει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα είναι άοπλοι, γιατί στα κατεχόμενα δεν υπάρχει εγκληματικότητα.

Ωστόσο σε περίπτωση που ανακοινωθεί η προσάρτηση, θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και οι Τούρκοι αστυνομικοί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας θα επιβάλουν την τάξη.

Πιο πιθανό είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει ανακοινώσεις που θα σχετίζονται και πάλι με την Αμμόχωστο και με τα γεωτρύπανά του στην κυπριακή ΑΟΖ.