Σε καρικατούρα μετέτρεψε αρχικά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τη σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για την υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας, προκειμένου ο πρώτος να την... αποδομήσει, στη συνέχεια, με ευκολία.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Ανδρέας Ξανθός

«Η καινοφανής θεωρία ότι “ο ιός μεταδίδεται και στους ανοικτούς χώρους, άρα δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στους κλειστούς”, δεν έχει καμιά επιστημονική βάση και υπηρετεί μόνο την πολιτική επιλογή της πλήρους υποταγής της Δημόσιας Υγείας στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς»...

Ο Ανδρέας Ξανθός κλείνει εντός εισαγωγικών, δηλαδή, στη δήλωσή του μία φράση, την οποία ο Θάνος Πλεύρης δεν χρησιμοποίησε ποτέ...

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης στη σημερινή συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 και στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha; Τα εξής πολύ συγκεκριμένα:

«Έρχεται λοιπόν η κουβέντα για τα μέτρα, γιατί την ακούω αυτή την κουβέντα. Ποιο είναι δηλαδή το μέτρο; Εγώ έχω ρωτήσει και την αντιπολίτευση. Λένε να επαναφέρουμε τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύσταση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Όμως η μετάδοση δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους. Στη χώρα μας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι, η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση. Τι λέμε λοιπόν εμείς; Να τηρούνται τα μέτρα χωρίς την έννοια της υποχρεωτικότητας του διοικητικού προστίμου. (...) Υποχρεωτικότητα έχουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που είναι χώρος μετάδοσης του κορονοϊού, εκεί πέρα έχει παραμείνει η υποχρεωτικότητα»

Έχει απόλυτο δίκιο ο Θάνος Πλεύρης, λοιπόν, να προχωρεί στην εξής γραπτή δήλωση:

«Για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα τυχαίνει οι κλειστοί χώροι να είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι και επομένως η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται κυρίως στους χώρους που συγκεντρώνεται ο κόσμος και αυτοί είθισται να είναι οι ανοιχτοί. Η σύσταση για χρήση μάσκας υπάρχει τόσο στους κλειστούς χώρους όσο και στους ανοικτούς όταν έχει συνωστισμό και στα Μέσα Μαζικής Μεταφορας υπάρχει υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας. Κάποιοι ευελπιστούν σε επαναφορά οριζόντιων μέτρων ακόμη και όταν είναι αχρείαστα απλά και μόνο για να υπηρετήσουν το κομματικό τους αφήγημα».