Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στον προβλεπόμενο συνταγματικά χρόνο, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου όπου παρουσιάστηκε ο νέος Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχει πολύς χρόνος για μεταρρυθμίσεις στην Αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, προαναγγέλλοντας ότι το φθινόπωρο θα κατατεθεί και σχετικό νομοσχέδιο.

«Έχουμε καιρό μπροστά μας για να υλοποιήσουμε το έργο μας. Πολύ καιρό… οι εκλογές μετά» δήλωσε. Όταν δε ρωτήθηκε αν έχει κάνει παραγγελία χαρτιού για τα ψηφοδέλτια, απάντησε: « Μετά… μετά, υπάρχει μεγάλη προσφορά αλλά η ζήτηση αργεί».

Όσον δε για τον νέο Κώδικα ο οποίος τίθεται τώρα σε ισχύ, είναι πιο προσιτός και πρακτικός καθώς «αποφεύγει τη στείρα προσέγγιση επισημαίνοντας συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς με πρακτικά παραδείγματα» τα οποία βοηθούν στην επίλυση όσων προβλημάτων ανακύπτουν καθημερινά στον χώρο εργασίας. Θεμελιώδεις αρχές του αποτελούν ο σεβασμός στο Σύνταγμα, τους θεσμούς και τους νόμους, η ακεραιότητα, ο επαγγελματισμός και βεβαίως ο σεβασμός στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος εξήρε τη συμβολή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, στον Κώδικα εισάγονται πρόσθετα δεδομένα για τη χρήση του Διαδικτύου, την εξ αποστάσεως εργασία, την αντιμετώπιση μορφών βίαιης συμπεριφοράς και της μη ισότιμης μεταχείρισης.