Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί υψίστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Παράδειγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεί ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δημόσιους οργανισμούς της χώρας μας. Ετησίως, χορηγεί με περίπου 2,7 δις. ευρώ κοινοτικού χρήματος τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.

Ο Αγροδιατροφικός τομέας, είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της Ελληνικής οικονομίας. Είναι γεγονός ότι μέχρι πρότινος, η χρήση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας, εξελισσόταν με πολύ αργούς ρυθμούς. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, επιτάσσει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στοχεύοντας όχι μόνο στη βελτιστοποίηση της παραγωγής προϊόντων, αλλά παράλληλα, και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, είναι αναγκαίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος και τους δημόσιους φορείς.

Μετά από σχεδιασμό, και σε άριστη συνεργασία που ξεκίνησε το 2020 με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καταφέραμε φέτος να υλοποιήσουμε την «μεταφορά» υποδομής του Οργανισμού, που αφορά την Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης, στο gov.gr και στο κυβερνητικό cloud. Τα οφέλη από την κίνηση αυτή είναι πολλαπλά, και ήδη αρχίζουν να φαίνονται. Ενδεικτικά θα αναφέρω, την μείωση των δαπανών του Οργανισμού, από κοστοβόρα συστήματα υποδομής, να υπολογίζεται σε διψήφιο ποσοστό ΧΧ%. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι πλέον βγαίνουν από την τσέπη των φορολογουμένων λιγότερα χρήματα.

Παράλληλα με το παραπάνω project, στον Οργανισμό θέτουμε σε εφαρμογή και άλλα καινοτόμα ψηφιακά έργα που στοχεύουν σε δύο κρίσιμους τομείς. Ο πρώτος αφορά στην δραστική μείωση του γραφειοκρατικού άχθους, και ο δεύτερος, στην διαθεσιμότητα, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων που αφορούν στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας, σεβόμενοι πάντοτε, τον κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ο Οργανισμός, κάνοντας χρήση δορυφορικών εικόνων, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, και σε συνδυασμό με άλλα τεχνολογικά μέσα (υψηλής ανάλυσης εικόνες, deep learning και drones), θα μπορεί πλέον να διαπιστώνει απομακρυσμένα, είδη καλλιέργειας κλπ. μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες από πολυάριθμους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούνται στο χωράφι από ελεγκτές του οργανισμού. Εξάλλου, είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος, ότι διαθέτοντας δεδομένα ακριβείας για την αγροτική παραγωγή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορεί να εφαρμόζει στοχευμένες και βιώσιμες πολιτικές για τον αγροτικό τομέα της χώρας.

Άλλα σημαντικά οφέλη, είναι ότι θα κατανέμονται πιο δίκαια οι κοινοτικές επιδοτήσεις για τους αγρότες. Αυτό, διότι θα αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα υπάρχουν για κατάχρηση κοινοτικού χρήματος, από ψευδείς δηλώσεις, μιας και οι έλεγχοι θα γίνονται στο 100% των αιτήσεων. Σαν αποτέλεσμα, θα αυξηθεί η αξιοπιστία προς τους Ελεγκτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ανωτέρω λόγοι κ.α. μας ώθησαν στο να κατανείμουμε περισσότερους οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, για να επιτύχουμε πιο γρήγορα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού.

Συνοψίζοντας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οργανισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το προσεχές έτος.

*Πέτρος Τζαβέλλας, αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ