Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, τουλάχιστον τρεις φορές, ως προς τον χρόνο των εκλογών. Κάτι που ενδεχοµένως δεν αρέσει, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

∆ιότι η οποιαδήποτε, υποτίθεται, απαίτηση για εκλογές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. προβάλλεται για να µην υστερεί έναντι του βασικού του αντιπάλου.

Που βεβαίως δεν είναι η Ν.Δ.

Γιατί ήθελε σώνει και καλά εκλογές ο κ. Τσίπρας; Για δύο προφανείς λόγους. Ο πρώτος είναι να µην προλάβει να αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε βάρος του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν ληφθεί υπόψη ότι από την αριστερόστροφη δεξαµενή του ΠΑΣΟΚ αλίευσε ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι µε την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει και έναν νέο αρχηγό, η δεξαµενή αυτή µπορεί και πάλι να αρχίσει να γεµίζει σε βάρος βεβαίως των ποσοστών του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ο άλλος λόγος είναι η αριστερίστικη λογική της πρόκλησης πολιτικού χάους και ακυβερνησίας όσο το δυνατόν νωρίτερα, εξαιτίας της απλής αναλογικής, που θα εφαρµοστεί στις αµέσως επόµενες εκλογές. Και βεβαίως της ψευδαίσθησης ότι το συγκεκριµένο σύστηµα θα είναι δυνατόν να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να γίνει κυβέρνηση ενός αριστερού συνασπισµού, καθώς υπολογίζει ότι τα ποσοστά της Ν.∆. στη συγκεκριµένη περίπτωση δεν θα της επιτρέπουν να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση. Είναι δε ψευδαίσθηση διότι, σε όλες τις µετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνητικοί σύµµαχοί του δεν κατορθώνουν να εµφανίσουν κυβερνητική δυνατότητα πλειοψηφίας.

Οπότε καταλήγουµε στον δεύτερο λόγο της εµµονής Τσίπρα για εκλογές, που είναι η ακυβερνησία, έστω και προσωρινή. Εχει απάντηση όµως ο Κυριάκος. Αµεση προσφυγή σε δεύτερες εκλογές µε σύστηµα που εξασφαλίζει αυτοδυναµία στη Ν.∆.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16/7