Στα προ του δυστυχήματος στα Τέμπη δεδομένα επανέρχονται οι δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία που υπέστη δημοσκοπικό πλήγμα μετά τα τελευταία γεγονότα δείχνει να αντιστρέφει το κλίμα, με το Μαξίμου να εκτιμά ότι όσο προσεγγίζουμε τις κάλπες, τα ποσοστά τoυ κυνερνώντος κόμματος θα ενισχύονται, με τους δημοσκοπικούς συσχετισμούς να επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα, την ώρα μάλιστα που παρατηρείται συρρίκνωση της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Στη μέτρηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη στο 4,7%. Ειδικότερα τα ποσοστά των κομμάτων ήταν: ΝΔ 26,2%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, ΠΑΣΟΚ 9,4%, ΚΚΕ 5,7%, Ελληνική Λύση 4,2%, ΜέΡΑ25 3,9%, Έλληνες Για την Πατρίδα 3,8%.
mmetron

Στην έρευνα κοινής γνώμης που διενέργησε η εταιρεία Marc για την εφημερίδα «Θέμα» η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 5,2%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην αμέσως προηγούμενη έρευνα η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν στις 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.
ekloges-4

Η τελευταία μέτρηση που δημοσιεύθηκε, αυτή της RASS που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Action24, καταγράφει προβάδισμα της τάξεως του 5,1% για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
a8_2

H ακτινογραφία της αδιευκρίνιστης ψήφου

Παράγων – κλειδί για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι η στάση που θα τηρήσουν πίσω από τα παραβάν οι εκλογείς που δηλώνουν αυτήν την στιγμή «αναποφάσιστοι».

Σε όλες τις μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται άνω του 10%, γεγονός που ωθεί Μαξίμου και Κουμουνδούρου να στρέφουν το βλέμμα και τον σχεδιασμό τους στην «γκρίζα ζώνη».

Ένα θετικό στοιχείο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα της Metron, όπου η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6%, ο ένας στους τέσσερις (24%) προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, άλλο 6% από ΠΑΣΟΚ.

Στη μέτρηση της RASS oι αναποφάσιστοι είναι το 11,8% του δείγματος.

Γρίφος παράλληλα αποτελεί το πώς θα αντιμετωπίσουν πάνω από την κάλπη οι «δεξιόστροφοι» ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής πολιτικό πρόσωπο, εκτός των Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Για την πρόταση Ανδρουλάκη «Ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» το 55,6% διαφωνεί, ενώ θετικά τη βλέπει το 38,8%, στα ευρήματα της RASS.

Στη δημοσκόπηση, πάντως της Marc, την στάση του κ. Ανδρουλάκη αποδοκιμάζουν 8 στους 10 ψηφοφόρους της Ν.Δ. (86,3%) και του ΣΥΡΙΖΑ (77,6%). Υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας για την πρόταση διακυβέρνησης Ανδρουλάκη και σε όσους επιλέγουν άλλο κόμμα (48,6%) και στους αναποφάσιστους (43,7%). Σύμφωνη είναι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 61,4% και με ισχυρή μειοψηφία της τάξης του 37,4% που θεωρεί λάθος τη δήλωσή του. Όσον αφορά το ποσοστό των αναποφάσιστων στην εν λόγω έρευνα ανέρχεται στο 11,9% και είναι αισθητά μειωμένο από το 14,9%, της προηγούμενης δημοσκόπησης που διενεργήθηκε αμέσως μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.
ekloges-11

Κοινό στοιχείο των τριών μετρήσεων τα υψηλά ποσοστά που απολαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ φαίνεται να διεισδύει σημαντικά στον χώρο του κέντρου, που οι εκτιμητές θεωρούν ότι τελικώς θα κρίνει το αποτέλεσμα.
ekloges-9

Τα ευρήματα της Metron δείχνουν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%.

Στη Μarc ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να προσελκύει μερίδα των κεντρώων (52,6%) και διεισδύει στους κεντροαριστερούς (17,7%) και σε όσους δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη πολιτική ταύτιση (30,8%). Επίσης τον προτιμά το 54,2% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, καθώς και το 29,5% των αναποφάσιστων.
a10_2

Τέλος στη μέτρηση της RASS ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 16,4% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, στον δείκτη της καταλληλότητας.