mpoutsikakis
Πολιτική

Τρία χρόνια ο πολίτης στο επίκεντρο της πολιτικής, άρθρο του Χριστόφορου Μπουτσικάκη

«Η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμά της με σχέδιο και προοπτική πάντα δίπλα στον πολίτη, ανεξάρτητα από τις εξωγενείς δυσκολίες»

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ανέθεσαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η Ελλάδα την περίοδο αυτή γύρισε σελίδα, άλλαξε και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει την ίδια εικόνα με αυτή του 2019.

Σε μία περίοδο με συσσωρευμένα προβλήματα και πρωτόγνωρες προκλήσεις διεθνώς, η Κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά προχώρησε τη χώρα και την ελληνική κοινωνία σε όλους τους τομείς. Με οργανωμένο σχέδιο και όραμα. Με πίστη και δέσμευση στις προεκλογικές δεσμεύσεις τίμησε την εμπιστοσύνη των πολιτών και έθεσε σε εφαρμογή την Συμφωνία Αλήθειας. Με πολλή και συστημική δουλειά κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά όλες τις κρίσεις σε όλα τα πεδία.

Στο διάστημα αυτό, ενισχύθηκε η εθνική άμυνα και η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας, με εξοπλιστικά προγράμματα όπως η προσθήκη των αεροσκαφών Rafale, η αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών και ελικοπτέρων και η δρομολόγηση του αιτήματος προμήθειας των F-35. Αναβαθμίστηκε η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση με συμμαχίες, ενώ ασκήθηκε σοβαρή και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική παράλληλα με τη δυναμική διπλωματία. Θωρακίστηκαν τα εθνικά σύνορα. Η Κυβέρνηση χειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία τη πρόκληση του μεταναστευτικού. Πρώτη φορά μετά από χρόνια, η χώρα καθίσταται ισότιμος συνομιλητής των ισχυρών με υλοποιήσιμες προτάσεις και ρεαλιστικές παρεμβάσεις δρώντας πάντοτε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες για το Δίκαιο της Θάλασσας, πάντα αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σύναψε στρατηγικής σημασίας συμμαχία με τη Γαλλία, ταυτόχρονα με την εμβάθυνση των εταιρικών και ιδιαίτερα σημαντικών σχέσεων με τις Η.Π.Α. Η στέρεη συνεργασία σε ζητήματα αμυντικού, εμπορικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο προσδωσαν στην χώρα πρωταγωνιστική ιδιότητα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, αποδείχθηκε στην πράξη ότι, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη είναι μια συνεκτική και δομημένη δημόσια πολιτική. Ότι η πολιτική οφείλει να έχει προσαρμοστικότητα. Προσαρμογή στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις που απαιτούν οι εποχές και οι απαιτήσεις των νέων επιχειρηματικών και επενδυτικών τάσεων. Σε αντίθεση με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – η οποία γονάτισε συνειδητά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με υπερφορολόγηση και ασφυκτικές ασφαλιστικές εισφορές – η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πίστεψε και ενίσχυσε τη μικρομεσαία επιχείρηση, την απάλλαξε από τα βάρη που κληρονόμησε και έδωσε κίνητρα για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα το 2021 κατέγραψε την 3η δυναμικότερη ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, μειώθηκαν τόσοι φόρους, όσους δεν μείωσε καμία άλλη Κυβέρνηση. Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 3 μονάδες, ο ΕΝΦΙΑ κατά 34%, ο φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, για τα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 22%. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους 52 συνολικά φόρους που μειώθηκαν, όπως άλλωστε ήταν η προεκλογική δέσμευση. Άνοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η δυναμική που καταγράφει η Ελλάδα αποτυπώνεται στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, στην αναγνώριση των αλμάτων προόδου από εταίρους, διεθνείς θεσμούς, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές αλλά κυρίως στην πραγματική οικονομία.

Εξασφαλίστηκε ένας επιπλέον μισθός στους εργαζομένους, χάρη στην διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη ταυτόχρονη μείωση εισφορών. Η ανεργία μειώθηκε σημαντικά από το 2019, αξιοποιήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε, από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, και κατανέμεται δίκαια στο κοινωνικό σύνολο. Στόχος πλέον είναι η υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με κατεύθυνση την περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονη τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η ψηφιακή μετάβαση και ο μετασχηματισμός της χώρας ήταν μία στρατηγική επιλογή και βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Το κράτος έγινε πιο φιλικό και πιο συνεργάσιμο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το πολύτιμο εργαλείο Gov.gr περιλαμβάνει ήδη πάνω από 1.400 υπηρεσίες ενώ οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν το 2021 σε περισσότερες από 550 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με μία σειρά από μέτρα και πολιτικές που θεσπίστηκαν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται μέτρα όπως ο χαμηλός ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, η αυξημένη προστασία των γυναικών και των εγκύων αναφορικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα, η επιδοτούμενη άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, η άδεια πατρότητας, το πρόγραμμα οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», η ενίσχυση των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων επιτυγχάνεται με το νέο πλαίσιο που θέσπισε η Κυβέρνηση για την επιτάχυνση του χρόνου αδειοδότησης των νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για έργα αποθήκευσης και τις επενδύσεις για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας. Ένας από τους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης είναι η Πράσινη Μετάβαση, στην οποία θα διοχετευτεί το 1/3 των συνολικών πόρων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής. Η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμά της με σχέδιο και προοπτική πάντα δίπλα στον πολίτη, ανεξάρτητα από τις εξωγενείς δυσκολίες. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

* Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ.