«Το νέο μοντέλο της προεκλογικής εκστρατείας του Μητσοτάκη, με όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές συγκεντρώσεις ανά την περιφέρεια, που έχουν ως αποτέλεσμα την άμεση επαφή του με τους πολίτες, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό», διαμηνύουν κορυφαίοι «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες, αναλύοντας την επίδραση των περιοδειών του τέως πρωθυπουργού στην εκλογική επίδοση της Ν.Δ. την 21η Μαΐου.

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, στην πορεία για τις επαναληπτικές κάλπες προτιμήθηκε η περαιτέρω «επένδυση» σε αυτή τη λογική, με εξαίρεση βεβαίως τις δύο μεγάλες, παραδοσιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πίσω από την οργάνωση των επισκέψεων του αρχηγού της Ν.Δ. ανά την περιφέρεια, αλλά και τη γενικότερη εκλογική προετοιμασία του κόμματος βρίσκεται μια ισχυρή ομάδα στελεχών, που χαίρουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του ίδιου και συνιστούν ένα κράμα εμπειρίας και φρέσκων ιδεών.

Προώθηση

Είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την προώθηση των οργανωτικών θεμάτων για μια επιτυχή εξόρμηση και καλούνται μέσα από τον παλμό και τον όγκο των κατά τόπους συγκεντρώσεων και δραστηριοτήτων να εκτελέσουν το πλάνο των στοχεύσεων του επικοινωνιακού επιτελείου.

Πρόσωπο-κλειδί στον συντονισμό της ομάδας δεν είναι άλλος από τον μέχρι πρότινος υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και επικεφαλής της «γαλάζιας» Εκλογικής Επιτροπής, Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος ασχολείται με την τελευταία λεπτομέρεια της συντονιστικής διαδικασίας. Επίσης ήταν εκείνος που, συνεπικουρούμενος από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλο Μαρινάκη, και τον πιο στενό διαχρονικά συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, είχε υπ’ ευθύνη του τις διαδικασίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών.

Παράλληλα, ο γραμματέας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον καθορισμό των προτεραιοτήτων όσον αφορά το κομμάτι των περιοδειών στην επικράτεια, αλλά και στη διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας με το σύνολο του κομματικού μηχανισμού -στην κατεύθυνση της αποφυγής τόσο του γενικού εφησυχασμού όσο και της αδράνειας των πολιτευτών που δεν πρόκειται μαθηματικά να εκλεγούν στη νέα Βουλή- πραγματοποιώντας αντίστοιχες συναντήσεις σε καθημερινή βάση.


Αποφασιστικά

Στο συγκεκριμένο μέτωπο συνδράμει αποφασιστικά και ο συντονιστής του εκλογικού αγώνα και άριστος γνώστης της «γαλάζιας» ανθρωπογεωγραφίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που, ως εκ των πλέον «μπαρουτοκαπνισμένων» σε εκλογικές μάχες, αξιοποιείται καταλλήλως από την ηγετική ομάδα. Μάλιστα, εκτός των άλλων, με τη βοήθεια των προσώπων που έχει επιλέξει προκειμένου να έχουν την εποπτεία της προεκλογικής δραστηριότητας των πυρήνων της Ν.Δ. στις 13 Περιφέρειες της χώρας, επιχειρεί να έχει πλήρη εικόνα της διάθεσης που επιδεικνύουν οι υποψήφιοι (εκλεγμένοι στην προηγούμενη κάλπη και μη), καθώς η διεξαγωγή των νέων εκλογών με λίστα συνιστούσε εκ προοιμίου απροσδιόριστο κίνδυνο, ενόψει της προσπάθειας για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Αμεσος συνεργάτης του είναι ο αναπληρωτής συντονιστής Εκλογικού Αγώνα, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο οποίος είναι αναπόσπαστο μέρος του προεκλογικού «πρωινού καφέ» της Πειραιώς και της ομάδας που συντονίζει τα οργανωτικά θέματα. Επιπλέον, ο άλλοτε δήμαρχος Βύρωνα προωθεί και το πλάνο για την αποστολή των «γαλάζιων» κλιμακίων των κορυφαίων στελεχών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, προκειμένου αφενός να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και αφετέρου να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο τα διακυβεύματα της 25ης Ιουνίου.

Πανταχού παρών

Το ακριβές πρόγραμμα του τέως πρωθυπουργού σε κάθε περιοδεία και σε κάθε εκλογική του μάχη (από την αρχή κιόλας της πολιτικής του σταδιοδρομίας) καθορίζει ο πανταχού παρών Θανάσης Νέζης, ο οποίος σε συνεργασία με τον γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη, που βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με τους κομματικούς παράγοντες όλης της χώρας, καθορίζουν τις λεπτομέρειες εκείνες που θα καταστήσουν ακόμη πιο δυναμική την παρουσία και την επικοινωνία του αρχηγού της Ν.Δ. με τους πολίτες των περιοχών που επισκέπτεται.

Επιπλέον, είναι εκείνος που λόγω ιδιότητας και προσωπικών σχέσεων ασχολείται με την ενεργοποίηση των παλαιών πολιτικών φίλων και πυρηναρχών της οικογένειας Μητσοτάκη στην προεκλογική κούρσα, στοιχείο που όπως λένε οι γνωρίζοντες έχει ιδιαίτερη σημασία από σημειολογικής πλευράς για τον επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης.


Κρίσιμος παράγοντας

Κεντρικός παίκτης στο πεδίο του βασικού συντονισμού της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των αναγκών της εκστρατείας είναι ο γενικός διευθυντής της Πειραιώς, Γιάννης Σμυρλής, για τον οποίο άπαντες συνομολογούν ότι έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα αυτής της απαιτητικής περιόδου. Στις αρμοδιότητές του τον συνδράμουν δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς στελεχών, που ελέω Μπρατάκου πήραν το βάπτισμα του πυρός σε ό,τι αφορά την εμπλοκή τους με τα εσωκομματικά δρώμενα την πιο κρίσιμη στιγμή.

Ο λόγος για τους Νίκο Παπουτσή και Γιάννη Παπαγεωργίου, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του στησίματος των κεντρικών ομιλιών που πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προσωπικών του περιοδειών.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2023.