Το «σύνδροµο της καρδάρας» φοβίζει τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Οπως έχει αποδειχθεί, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την πιο κρίσιµη στιγµή, µε τις δηλώσεις, τη συµπεριφορά τους και τις απόψεις τους, δίνουν µία και χύνουν το... γάλα από την καρδάρα. Ενώ, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εµφανίσει ότι πολλά έχουν αλλάξει στο κόµµα του, καθώς έχει περιοριστεί η διγλωσσία, οι ακρότητες και οι εσωκοµµατικές αντιπαραθέσεις -άρα το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως µπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση-, πάντα υπάρχει ένα στέλεχος που τινάζει τα πάντα στον αέρα µε όσα λέει και κάνει. Οπως επισηµαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι λόγοι για τους οποίους προβαίνουν σε αυτές τις συµπεριφορές έχουν να κάνουν αποκλειστικά µε προσωπικά συµφέροντα -την προβολή τους- ή µε συγκεκριµένες ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει βρεθεί πολλές φορές αντιµέτωπος µε καταστάσεις που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, έχει δώσει εντολή σε όλα τα στελέχη του κόµµατός του να προσέχουν τι λένε και τι κάνουν. Αλλωστε, µε τη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουµπλή επιχείρησε να διαµηνύσει ότι όσοι δηµιουργούν πρόβληµα µε τη στάση τους στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ -αλλάζοντας πολλές φορές την πολιτική ατζέντα- θα βρίσκονται εκτός κόµµατος µε συνοπτικές διαδικασίες.

skitso

Οπως φαίνεται, ωστόσο, τίποτα δεν πείθει όλα τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι θα πρέπει να σκέφτονται τι λένε και τι γράφουν. Αντίθετα, µάλιστα, στην Κουµουνδούρου φοβούνται ότι κάτω από την πίεση των εκλογών θα υπάρξει πλειοδοσία αντιπολιτευτικών δηλώσεων και αναρτήσεων µε ακρότητες και χαρακτηρισµούς από κάποιους οι οποίοι συγκαταλέγονται στους… «γνωστούς αγνώστους». Ανάµεσα σε αυτούς, φυσικά, βρίσκεται και ο βουλευτής της Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος µε την τουλάχιστον απαράδεκτη ανάρτησή του εναντίον της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραµέως -την παροµοίασε µε την Πισπιρίγκου της Παιδείας- ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώµη από το βήµα της Βουλής, λέγοντας ότι προφανώς και δεν τον εκφράζουν τέτοιου είδους απόψεις.

Να σηµειωθεί ότι η δήλωση του πρώην στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα έγινε την ηµέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πραγµατοποιούσε στο Περιστέρι την πρώτη κεντρική εκδήλωση της άτυπης προεκλογικής περιόδου και ενώ ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ήθελε τη συγκεκριµένη στιγµή να επικεντρωθεί στο νοµοσχέδιο για την Παιδεία, στην ακρίβεια και στην υπόθεση Λιγνάδη . Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας διεµήνυσε στην Ολγα Γεροβασίλη ότι, εάν δεν ζητούσε άµεσα συγγνώµη ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, θα βρισκόταν εκτός Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είναι γνωστό, επιρρεπής σε αυτό το σύνδροµο είναι κι ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, ο οποίος µέσα στην καρδιά της πανδηµίας έδωσε την ευκαιρία στη Ν.∆. να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ µε το αντιεµβολιαστικό κίνηµα.

Η προσπάθεια για «φρένο» στις αναρτήσεις Πολάκη

Τον περασµένο Αύγουστο, µάλιστα, είχε κληθεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου να βάλει φρένο στις αναρτήσεις του.
Οµως, από την πρώτη στιγµή και παρά τις παρακλήσεις του Αλέξη Τσίπρα να µην κάνει βραδινές αναρτήσεις στα κοινωνικά µέσα δικτύωσης, ο Παύλος Πολάκης δεν εµφανίστηκε διατεθειµένος να σταµατήσει να λέει αυτά που σκέφτεται ακόµα και στα... κρητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021 και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ετοιµαζόταν να επιτεθεί στη κυβέρνηση από το βήµα της Βουλής για την υπόθεση Λιγνάδη -µόλις είχε συλληφθεί ο γνωστός σκηνοθέτης-, ο Παύλος Πολάκης µε µια ανάρτησή του επιτέθηκε µε χαρακτηρισµούς εναντίον της Ειρήνης Αγαπηδάκη, αλλάζοντας έτσι την ατζέντα.

Πολλοί στην αξιωµατική αντιπολίτευση εκτιµούν ότι κάτω από την πίεση της κάλπης θα υπάρξει πλειοδοσία δηλώσεων µε ακρότητες και προσβολές


Λίγες ηµέρες µετά είχε ακολουθήσει η δήλωση του Θεόδωρου ∆ρίτσα πως «κανείς δεν έχει τροµοκρατηθεί από τη “17 Νοέµβρη”». Αλλά και η Τασία Χριστοδουλοπούλου µε τις δηλώσεις της για τους πρασινοφρουρούς -είχε ζηλέψει το κράτος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «πρέπει να έχουµε ανθρώπους δικούς µας που να τους επηρεάζουµε»- είχε πυροδοτήσει νέα ένταση, ενώ ο Σάκης Παπαδόπουλος, που εκπροσωπούσε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Eξεταστική για την Υγεία, είχε διαφωνήσει µε την άποψη του κόµµατός του, λέγοντας ότι «είµαστε αναγκασµένοι να αποδεχθούµε το πόρισµα της ∆ικαιοσύνης», για το σκάνδαλο της Novartis. Είχε ευχηθεί από το βήµα της Βουλής την αθώωση του Ανδρέα Λοβέρδου. Η περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουµπλή τον περασµένο ∆εκέµβριο στη συζήτηση του Προϋπολογισµού, που αποκάλεσε «δολοφόνους» τους βουλευτές της Ν.∆., ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υποµονής του Αλέξη Τσίπρα και οδήγησε στη διαγραφή του.