Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα τις τελευταίες ημέρες ενώ συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς με τα βασικά πύρινα μέτωπα να είναι δύο. Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε νεότερη ενημέρωση από τη Δαδιά Έβρου, τα μέτωπα είναι δύο, το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα και ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη.

«Έχουμε δύο μέτωπα, τα οποία είναι δύσκολα, αλλά αντιμετωπίζονται. Το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα, κι ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη. Επιτόπου επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών κι έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, δουλεύουν τα μηχανήματα έργου, κυρίως του Στρατού και της Περιφέρειας. Τονίζω συνέχεια την αξία της συμμετοχής όλων των φορέων. Γιατί εδώ -και το εννοώ- λειτουργούμε σαν μια οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Το πιο δύσκολο μέτωπο, όπως είπε, είναι το νοτιοδυτικό και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις εκεί επιχειρούν με μηχανήματα έργου για να διανοίξουν μία νέα αντιπυρική ζώνη και να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιάς «στην πιο σημαντική ζώνη, την Α1 [απολύτου προστασίας]».

«Συνεχίζουμε με τα μηχανήματα έργου και θεωρώ ότι μέχρι απόψε θα έχουμε έτοιμη τη νέα αυτή αντιπυρική ζώνη. Αύριο το πρωί θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα το πρωί. Θα μείνουμε και απόψε όλο το βράδυ στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης κάνοντας λόγο για μία δύσκολη μάχη.

«Η μάχη εδώ στη Δαδιά συνεχίζεται. Είναι μια δύσκολη μάχη. Είναι η μάχη όλων μας για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο, αυτό το σύμβολο περιβαλλοντικής συνείδησης για όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί σε αυτό το δύσκολο έργο. Δίπλα μου ο δήμαρχος Σουφλίου, ο αντιπεριφερειάρχης, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Δασική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Δασών, η Ελληνική Αστυνομία. Είμαστε όλοι εδώ, σε δύσκολες συνθήκες και επιχειρούμε. Με σωστό συντονισμό ως μια ομάδα, ως συντονισμένη έκφραση του κράτους σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Θα ήθελα να τονίσω κάτι για να γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες, ότι το δάσος της Δαδιάς, το Εθνικό Πάρκο, φτάνει σε έκταση τα 420 χιλιάδες στρέμματα. Η ομάδα αυτή επιχειρεί σε πολύπλοκο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, περιβάλλον. Με αδυναμία πρόσβασης, δύσκολο ανάγλυφο με βραχώδεις περιοχές και συχνές εναλλαγές ανέμων», σημείωσε ο υπουργός και επισήμανε ότι στόχος τους είναι να περιορίσουν τις επιπτώσεις.

«Σήμερα, δώσαμε πάλι μια πολύ δύσκολη μάχη. Όλοι. Πυροσβέστες, Δασικοί υπάλληλοι, Αστυνομία, Στρατός, εθελοντές- δούλεψαν και δουλεύουν σαν μια οικογένεια και καταφέρνουμε, παρ' όλες τις νέες αναζωπυρώσεις, να κερδίζουμε χρόνο και να μειώνουμε τις επιπτώσεις», υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και οι υπηρεσιακοί θα μείνουν κι απόψε στην περιοχή Δαδιάς για το συντονισμό της προσπάθειας.

Πώς διαμορφώνονται τα πύρινα μέτωπα στη χώρα

Τιτάνιο έργο για την κατάσβεση μεγάλων και μικρών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και σήμερα κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα μεγαλύτερα μέτωπα να εντοπίζονται στον Έβρο, όπου καίγεται το Δάσος της Δαδιάς, τη Μυτιλήνη αλλά και την Ηλεία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμός με τις ξηρές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αποτελούν εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τις πυρκαγιές στη χώρα μας, καθώς εκλείπει ο παράγοντας υγρασίας εδάφους.

Νωρίτερα, πραγματοποίησε ενημέρωση ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός κι ανέφερε πως, βελτιωμένη είναι η εικόνα στα περισσότερα σημεία. 

Συνοπτικά οι σημερινές πυρκαγιές έχουν ως εξής:

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Δαδιά, στις 18:00 πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Όλυμπος" υπό τον υπουργό και τη συμμετοχή αξιωματικών του ΠΣ, του Στρατού, ΕΛΑΣ, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος Σουφλίου, Δασικές Υπηρεσίες.

Η γενική κατάσταση είναι βελτιωμένη. Ωστόσο, όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση ειδικά σε ότι αφορά στη Νοτιοδυτική πλευρά προς Λευκίμη. Η ανησυχία εστιάζεται στην περίπτωση που αλλάξει η φορά του αέρα.

Γίνονται μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες παρά τις δυσκολίες και το δύσβατο της περιοχής να ανοίξει αντιπυρική ζώνη. Οι υλοτόμοι έχουν ήδη χαράξει την αντιπυρική.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης πληθυσμού από Λευκίμη. Προληπτικά θα μείνουν κλειστοί οι έξοδοι της Εθνικής Οδού. Ένα πούλμαν θα είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρει πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες, οι περιοχές που είναι σημαντικές για την πανίδα (Α1 ζώνη) δεν έχουν επηρεαστεί.

Στη Δαδιά θα επιχειρήσουν το πρωί 2 Τρακτορες, ένα Μι8, 2 Erickson, 2 PZL και ένα Chinook. Θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα.

58 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Συνολικά, ξέσπασαν 58 δασικές πυρκαγιές, που ελέγχθηκαν άμεσα με την επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Όσον αφορά στις σημαντικές πυρκαγιές ισχύουν τα εξής:

Στη Λέσβο: Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά. Στη νοτιοανατολική πλευρά, έχουν δουλέψει τα χωματουργικά και η ζώνη και η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Οι δυνάμεις συνεχιζουν την κατάσβεση μικροεστιων. Το πρωί θα είναι διαθέσιμα 2 PZL, ένα Μι8 και 3 Τρακτορες.

Στα Κρέστενα Ηλείας: Η κατάσταση είναι πολύ καλή. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μόνο καπνοί. Η δουλειά θα συνεχιστεί το βράδυ για πλήρη έλεγχο. Το πρωί θα εκτιμηθεί η κατάσταση και ανάλογα με τις ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν εναέρια.

Στα Γρεβενά στην περιοχή Τσακατουρά. Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε περιοχή απρόσιτη από το έδαφος (μεγάλο υψόμετρο, μεγάλη κλίση). Για πέμπτη ημέρα έχει έκταση 50 στρεμμάτων. Το πρωί θα επιχειρήσει ένα ΑΒ214 και αν χρειαστεί και ένα Μι8.

Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, στο δήμο Φαιστού, στη Σκύδρα, στον Σκαραμαγκά Αττικής.