Στην πλήρη και εμπεριστατωμένη απογραφή των δημογραφικών στοιχείων των υπηρετούντων στον Δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ, τακτικών και μη τακτικών υπαλλήλων, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών με τη δημιουργία της πλατφόρμας apografi.gov.gr.

Όπως επεσήμανε το πρωί στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τα δεδομένα θα ανανεώνονται μηνιαίως, θα είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ με το νέο ολοκληρωμένο σύστημα θα βελτιωθεί στοχευμένα και αμεσότερα η επιτελική παρέμβαση στην αναδιάταξη των υπηρεσιών με την κάλυψη των κενών, την προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας και την ορθή αξιοποίηση υπαλλήλων με εξειδίκευση και ειδικές δεξιότητες.

1

Μέχρι σήμερα, υπήρξε μεν ηλεκτρονική αποτύπωση από το 2013, ωστόσο ήταν ελλιπής και προϋπέθετε δαιδαλώδεις διαδικασίες για την παρακολούθηση της. Σημειώνεται επίσης πως στον κόμβο, συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τους υπηρετούντες υπαλλήλους στη Βουλή, τα κόμματα, τους κυβερνητικούς φορείς, τους υπουργούς, τους βουλευτές και γενικότερα στους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς οργανισμούς.

Σεξουαλική παρενόχληση

Το έτερο δε σκέλος της συνέντευξης αφορούσε την παρουσίαση της έρευνας του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ για τη σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο. Πρόκειται για τη μελέτη που διεξήχθη το 2021 από την ομάδα της αν. καθηγήτριας του Παντείου Μαρίας Στρατηγάκη, όπου μεταξύ άλλων παρατίθενται αποτελέσματα συνεντεύξεων που διενεργήθηκαν με 26 εργαζόμενες του Δημοσίου και 2 αναλύτριες.

Σύμφωνα με αυτά, 11 από τις 26 ερωτηθείσες δήλωσαν πως σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους μετά από σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν, 14 επέλεξαν να μην αναφέρουν καν το περιστατικό στη διοίκηση, ενώ 11 προχώρησαν «στην κοινοποίηση του γεγονότος με πενιχρά αποτελέσματα».

2

Ο κ. Βορίδης, αφού ανέδειξε το βασικό εμπειρικό εργαλείο της έρευνας, στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση των καταγγελιών παρενόχλησης με υποθέσεις διαφθοράς από την πλευρά των θυτών και ζήτησε τις νομικές προτάσεις της ΑΔΕΔΥ και του Πολύκεντρου.