«Όλα στο φως» για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, διαμηνύει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να τοποθετηθεί αύριο Δευτέρα 8/8 επί της υπόθεσης, που έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή. 

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο με δημόσια δήλωσή του θα δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν γνώριζε έγκαιρα για το επίμαχο ζήτημα και πρόκειται να δηλώσει πρόθυμος να αναλάβει τις θεσμικές πρωτοβουλίες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του σε δήλωσή του την Κυριακή εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση  και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκερκιμένα:

- Για ποιο λόγο ηταν υπό παρακολούθηση;

- Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό "υπερόπλο" Πρέντατορ ( Predator) στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού προσώπων;

«Ναι» σε εξεταστική επιτροπή και σε εκ νέου σύσταση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα κάνει αποδεκτή την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα», όπως είπε ο εκπρόσωπός της Γιάννης Οικονόμου. Από κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζεται ότι «είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί φως στην υπόθεση».

Παράλληλα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου και η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει αυτό να γίνει εντός της εβδομάδας, και όχι όταν ανοίξει η Βουλή στα τέλη του Αυγούστου.

Πλήρη διερεύνηση από την Δικαιοσύνη ζητούν και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε αναφέρει σχετικά: «Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε».

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τοποθετήθηκε σε υψηλούς τόνους για το ζήτημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του: «Ενώ όλοι περιμένουμε την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, που από ό,τι φαίνεται όπως κάθε κατηγορούμενος έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, παρακολουθούμε έκπληκτοι τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ να λειτουργεί με όρους κοινών εκβιαστών.

Οι στοχευμένες “διαρροές” του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ για τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας: Οι αυτουργοί των παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter και το Facebook. «Ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε στο Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς, θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί θεσμικά η διερεύνηση και αποτίμηση των πραγματικών συμβάντων».

Ειδικότερα, δήλωσε: «Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, μετά το λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό και ως εκ τούτου απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό του.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις. Ταυτόχρονα, χειρίζεται το ζήτημα με απόλυτο θεσμικό σεβασμό, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως κάθε πτυχή του, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Το μείζον τώρα είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνησή του: να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί. Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση.
Με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς, θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί θεσμικά η διερεύνηση και αποτίμηση των πραγματικών συμβάντων».