Λίγες µόλις µέρες πριν από τη συµπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Αγγελου Μπρατάκου, του ανθρώπου που, πέραν της πολιτικής του δράσης, έµεινε στη µνήµη του στελεχικού δυναµικού και της βάσης της Ν.∆. για το γεγονός ότι ήταν εκείνος που αποτύπωσε τις µεγάλες στιγµές της ιστορίας της «γαλάζιας» παράταξης µε έναν τρόπο µοναδικό µέχρι και σήµερα, ο υιός του, Γιάννης, έµελλε, σε ένα ακόµα περίεργο παιχνίδι της µοίρας, να αποτελέσει κεντρικό πρόσωπο στη διαχείριση της πιο δύσκολης συγκυρίας για τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019, οπότε και ανέλαβε τις τύχες της χώρας.

bratakos
Μέσα στη δίνη των αποκαλύψεων για την υπόθεση Ανδρουλάκη, ο µέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της Ν.∆. και παραιτηθείς πια πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέλαβε να αντικαταστήσει, στη θέση του επικεφαλής της Γραµµατείας του πρωθυπουργού, τον έµπιστο συνοµιλητή και προσωπικό φίλο Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, µε τον οποίο συµπορεύτηκαν πολιτικά από τα χρόνια της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µέχρι και το πρωί της περασµένης Παρασκευής.

Πλέον, µετά τις φουρτούνες της περασµένης εβδοµάδας και µε φόντο τα όσα θα ακολουθήσουν από τις 22 του µηνός και µετά, ο Γιάννης Μπρατάκος καλείται να φέρει την ισορροπία στους κόλπους του στενού µητσοτακικού πυρήνα και να συµβάλει καθοριστικά στην επούλωση των πληγών που άφησε η παραίτηση τόσο του προκατόχου του όσο και του τέως διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος. «Η ψυχραιµία του ως τεχνοκράτη, η αποδοχή του στο επιτελείο του Μαξίµου και η καλή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της κυβέρνησης και του κόµµατος, καθώς και η εγγύτητά του στον Μητσοτάκη όλον αυτόν τον καιρό, τον κατέστησαν ιδανική περίπτωση για τον ρόλο αυτόν», συνοµολογούν οι γνωρίζοντες τη «χηµεία» του µε τον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως γενικού διευθυντή της Ν.∆. και των εξορµήσεων στις οποίες συµµετείχε ανά την ελληνική περιφέρεια, και µάλιστα σε εβδοµαδιαία βάση, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή µε το σύνολο των βαθµίδων της κοµµατικής πυραµίδας, από τα στελέχη της επαρχίας και τους βουλευτές µέχρι βεβαίως και τα υψηλά κυβερνητικά κλιµάκια, ως παίκτης-κλειδί στο κοµµάτι της διαχείρισης κρίσιµων καταστάσεων.

Σπούδασε Παραγωγή και ∆ιοίκηση και έκανε µεταπτυχιακά στην Πολιτική Οικονοµία στο London School of Economics and Political Science

Πώς ξεκινίνησε η ενασχόληση με την πολιτική

Βασικός παράγων της άνεσης µε την οποία κινήθηκε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος από την περίοδο που για πρώτη φορά -επί της ουσίας- ασχολήθηκε ενεργά µε την πολιτική, αρχικά ως αναπληρωτής γραµµατέας παραγωγικών τοµέων της Πειραιώς και στη συνέχεια ως γραµµατέας την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ήταν φυσικά τα προσωπικά του βιώµατα, µιας και ο πατέρας του, Αγγελος Μπρατάκος, υπήρξε µία από τις πιο γνωστές φυσιογνωµίες της Ν.∆. στα σκληρά πολιτικά χρόνια των δεκαετιών του ’80 και του ’90, έχοντας διατελέσει µάλιστα υφυπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μάλιστα, η σχέση του µε τον αείµνηστο πατέρα του σηµερινού πρωθυπουργού ήταν τόσο στενή, που το διάστηµα 1985-1989, κατά τη δεύτερη τετραετία, δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε αναλάβει γενικός διευθυντής, πόστο στο οποίο βρέθηκε -σε µια περίπτωση µε, αν µη τι άλλο, ισχυρά σηµειολογικά χαρακτηριστικά- περίπου 30 χρόνια µετά και ο υιός του, διαδεχόµενος τον Νίκο Παπαθανάση, µία εβδοµάδα µετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κάλπες του Ιουλίου του 2019.

Ο Κ. Μητσοτάκης εκτιµά ιδιαίτερα το ότι η πολιτική µπήκε στη ζωή του νέου διευθυντή µετά τη συµπλήρωση ενός επιτυχηµένου επαγγελµατικού βιογραφικού


Η στενή σχέση των δύο οικογενειών, που σφυρηλατήθηκε εκείνα τα χρόνια, ήταν και ο βασικός λόγος που ο Γιάννης Μπρατάκος συµµετείχε στον αρχικό πυρήνα των ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στον πρωθυπουργό, στην παρθενική του εκλογική µάχη το 2004 στη Β’ Αθήνας. Η περίσταση αυτή αποδείχθηκε καταλυτική για την πορεία της προσωπικής και πολιτικής τους φιλίας, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτιµά, ιδιαίτερα στο πέρασµα των χρόνων, το γεγονός ότι η πολιτική µπήκε στη ζωή του Γιάννη Μπρατάκου αφού είχε προηγηθεί η συµπλήρωση ενός άκρως επιτυχηµένου επαγγελµατικού βίου στον ιδιωτικό τοµέα και κατόπιν των εµπειριών που αποκόµισε µε την ανάµειξή του στα κοινά του ΕΒΕΑ. «Αν τον στεναχωρεί κάτι µε τη νέα πρόκληση που ανοίχτηκε µπροστά του, ήταν η παραίτησή του από την προεδρία της Ένωσης, η ενασχόληση, που ήταν πραγµατικά το µεγάλο µεράκι του», λένε χαρακτηριστικά στενοί πολιτικοί φίλοι του νέου γραµµατέα του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ωστόσο ότι η νέα θέση του δηµιουργεί ενδιαφέρουσες προκλήσεις.

Καριέρα και μαθητικά χρόνια

Ο Γιάννης Μπρατάκος έζησε τα µαθητικά και εφηβικά του χρόνια στη Νέα Σµύρνη, αποφοιτώντας µάλιστα από δηµόσιο λύκειο της αθηναϊκής συνοικίας. Ακολούθως σπούδασε Παραγωγή και ∆ιοίκηση και έκανε µεταπτυχιακά στην Πολιτική Οικονοµία στο London School of Economics and Political Science. Ακόµα και µετά την ένταξή του στο οργανόγραµµα της Ν.∆. δεν έπαψε να ασχολείται µε την απολύτως επιτυχηµένη εταιρεία πληροφορικής που ίδρυσε ο ίδιος.