Δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα καθίσουν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για κατηγορίες που αφορούν παράνομες πράξεις που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ο λόγος για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, και τον Νίκο Παππά, πρώην υπουργό Επικρατείας.

Με αμετάκλητα βουλεύματα, στο πλαίσιο των όσων ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και αναμένεται να δικαστούν εντός του νέου δικαστικού έτους, το οποίο αρχίζει από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ηδη πραγματοποιήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και η κλήρωση των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα συγκροτήσουν τα δύο δικαστήρια. Δεκατρείς τακτικοί και έξι αναπληρωματικοί δικαστικοί λειτουργοί θα συγκροτήσουν κάθε Ειδικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον νόμο περί «ευθύνης υπουργών», πρόεδρος της σύνθεσης που θα δικάσει την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου και του Νίκου Παππά η αρεοπαγίτης Ανθή Γκάμαρη, η οποία έχει κληρωθεί ως τακτικό μέλος και στο άλλο Ειδικό Δικαστήριο.

Η κυρία Ηλιοπούλου εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 22 Ιουνίου 1983, ενώ πέρασε το «κατώφλι» του Αρείου Πάγου στις 14 Αυγούστου 2017. Η δικαστική λειτουργός χαίρει της αναγνώρισης και της εκτίμησης των συναδέλφων της για τη νομική της κατάρτιση, ενώ μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις που έχει χειριστεί ήταν αυτή της καθαρίστριας από τη Λάρισα, η οποία δικαιώθηκε από τον Αρειο Πάγο, με εισηγήτρια την κυρία Ηλιοπούλου, η οποία συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου 2023.

Η κυρία Γκάμαρη, που θα προεδρεύει στο Ειδικό Δικαστήριο που θα δικάσει τον Νίκο Παππά, εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 και προήχθη στον βαθμό της αρεοπαγίτου την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Η δικαστής βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια στην έδρα μιας εκ των σημαντικότερων δικών της προηγούμενης δεκαετίας. Συγκεκριμένα, προήδρευσε του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που δίκασε τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2021, και τους συγκατηγορούμενούς του για την υπόθεση των «χρυσών μιζών» από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Εισαγγελέας και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή, η οποία ως αρμόδια για τις υποθέσεις κακοποίησης και βασανισμού των ζώων με εγκυκλίους της και παρεμβάσεις της έχει ζητήσει την αυστηρή τιμωρία των δραστών τέτοιων περιστατικών. Η κυρία Σμυρλή, μάλιστα, είχε ασχοληθεί και εκείνη με την υπόθεση της καθαρίστριας από τη Λάρισα, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και την αθώωσή της. Στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, αναπληρωματική εισαγγελέας κληρώθηκε η Αριστέα Θεοδόση, η οποία είναι αρχαιότερη στην επετηρίδα από την κυρία Σμυρλή, ενώ στην υπόθεση Παππά, ο Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις δικαστές που κληρώθηκαν και στις δύο συνθέσεις και η εισαγγελέας των δύο Ειδικών Δικαστηρίων θα πρέπει να δηλώσουν κώλυμα συμμετοχής σε μία από τις δύο υποθέσεις και να γίνει νέα κλήρωση από τη Βουλή. Στην υπόθεση Παππά, στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και ο Μιχάλης Πικραμένος.

papa

Οι κατηγορίες

Με το οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα του Ειδικού Δικαστηρίου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα. Μαζί του στο εδώλιο θα καθίσει και η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Το Ειδικό Δικαστήριο γι’ αυτή την υπόθεση θα ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο εδώλιο για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ η Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Οι κακουργηματικές κατηγορίες που τους αποδίδονται αφορούν τη μη διαβίβαση στη Βουλή από την κυρία Τουλουπάκη του φακέλου της δικογραφίας που σχηματίστηκε έπειτα από μήνυση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις τιμές των φαρμάκων, ενώ η παράβαση καθήκοντος αφορά παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο των εισαγγελέων Ελένης Τσατάνη, Παναγιώτη Αθανασίου και Ελένης Ράικου. Ο Νίκος Παππάς θα δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ με το ίδιο βούλευμα παραπέμφθηκε στο εδώλιο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για συνέργεια στο αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο πρώην υπουργός. Ο πολιτικός κατά τις δικαστικές Αρχές προσπάθησε να παρέμβει και να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο.

Απαλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου

Στο μεταξύ, με την απαλλαγή, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΚΙΝ. ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου έκλεισε και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Novartis. To δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις προκειμένου να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία της δωροληψίας που είχε απαγγελθεί και ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis. Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά και περιστάσεις δωροληψίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 12/8.