Τέρμα στην ακατανόητη και εν πολλοίς περίεργη «φιλολογία» περί… περικοπών στις παροχές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 θέτει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με δήλωσή του, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με εκπροσώπους των διαβητικών.

«Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρίας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χώρις συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών. Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματιζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλοτερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

«Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παροχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας 

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικων προϊόντων των αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων. Το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το συνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή.

Παράλληλα ανοίγει η αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι».

Από τη δική της πλευρά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) τονίζει, στο ίδιο μήκος κύματος, τα εξής, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει επίσημα το σύνολο των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας, πως η πλήρης αποζημίωση των νέων τεχνολογιών από τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη, η παραμονή των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα είναι δεδομένη και επιπλέον δεδομένα είναι όλα εκείνα τα οποία ζήτησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκ μέρους των ανθρώπων που εκπροσωπεί, ώστε να ενταχθούν στην τροποποίηση του ΕΚΠΥ και αφορούν τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η τροποποίηση του ΕΚΠΥ αναμένεται στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανόν και πριν την εκπνοή του καλοκαιριού. Εάν εκεί, στον νέο ΕΚΠΥ, δεν περιγράφονται και δεν περιλαμβάνονται τα ιατροτεχνολογικά υλικά Διαβήτη, τότε θα πρέπει να κινητοποιηθούμε μαζικά!

Ως πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ή/και γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη αγωνιούμε όλοι για την πρόσβασή μας σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Εδώ και 25 χρόνια είμαστε εδώ για να τα διεκδικούμε και να τα απαιτούμε. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι πάντα συγκεκριμένοι.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ παραμένει άοκνα στο πλευρό των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και είναι εδώ για να δώσει έγκυρες απαντήσεις σε όλους».