Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο του Αυγούστου, που θα συνεδριάσει 29 ή 30 του μήνα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προγραμματίζει να φέρει στη Βουλή μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που ολοκληρώνουν το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Η Ολομέλεια αναμένεται να ψηφίσει στις 30 Αυγούστου το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που αντιμετωπίζει το ζήτημα της εξυγίανσης της ανώνυμης εταιρείας, η οποία έχει στην κυριότητά της το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, δυνατότητες εξυπηρέτησης αναγκών ναυπήγησης και συντήρησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη συνέχεια θα κατατεθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών, με επίκεντρο τις κρατικές επιχειρήσεις, και αφορά τη σύσταση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός «Τειρεσία» του Δημοσίου, της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και την ίδρυση και λειτουργία του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.

Από τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη ετοιμάζεται να κα τατεθεί το νομοσχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που στοχεύει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αξιόπιστων συστημάτων Τ.Ν. στην ταχύτερη υιοθέτηση λύσεων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενισχύοντας τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Στο πεδίο της Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως έχει ήδη δρομολογήσει τους 5+1 άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής που αφορούν την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και την εξασφάλιση περισσότερων και πιο ποιοτικών εφοδίων για τους νέους.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το Εθνικό Δίκαιο και εναρμονίζεται με την αντίστοιχη νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

Οπως έχει ήδη δηλώσει στα «Π» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, από Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επανίδρυση του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, με νέα ονομασία, και η θέσπιση, με νόμο, ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία του.

Την αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου ετοιμάζει με σχέδιο νόμου το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Θα αποτελέσει το βασικό νομοθετικό εργαλείο για τις θαλάσσιες μεταφορές και την εν γένει εμπορική αξιοποίηση των πλοίων.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 20/8