«Στο Βέλγιο ελήφθησαν μέτρα από την αρχή του καλοκαιριού. Ήδη έχουμε υπογράψει ότι δε θα έχουμε θέρμανση Σεπτέμβριο και ενδεχομένως ούτε Οκτώβριο, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα και στα δημόσια κτίρια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.

«Ξανανοίγει η συζήτηση για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μετά από πρωτοβουλία της Αυστρίας», υπογράμμισε η κ. Σπυράκη.

«Η κυβέρνηση στέλνει ήδη το μήνυμα της ατομικής ευθύνης και είναι αυτονόητα τα μέτρα στο Δημόσιο, αλλά αν μου επιτρέπετε δε φτάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι «δημοσιεύματα υπάρχουν όσο υπάρχει αυτή η συζήτηση και πρέπει να χυθεί άπλετο φως».

«Φυσικά και πρέπει να μάθουμε γιατί παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά αυτό μπορεί να το αποκαλύψει μόνο ο κ. Ανδρουλάκης, γιατί όλα έγιναν νόμιμα», επισήμανε η ίδια.

«Υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στον πολιτικό κόσμο. Είναι θέμα Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει η υπόθεση», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Από την κυβέρνηση το λάθος αναγνωρίστηκε και τα πρόσωπα απομακρύνθηκαν. Μένει να δούμε τις αληθινές διαστάσεις του προβλήματος», συμπλήρωσε.

«Σημασία έχει η πολιτική αντίδραση στο πρόβλημα που ήταν ακαριαία και ήταν η ανάληψη της ευθύνης. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», ξεκαθάρισε.

Σχετικά με την αποσταθεροποίηση, η ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Η σταθερότητα είναι στοιχείο που βοηθάει στην ανάπτυξη σε δύσκολους καιρούς. Η Ελλάδα έχει κάνει μια σαφή επιλογή, αυτή της Δύσης. Κανείς από αυτούς που βλέπουν την Ελλάδα απέναντι δεν μπορεί να είναι χαρούμενος».

«Βλέπω ότι η αποσταθεροποίηση δε βοηθά την ΕΕ ως σύνολο. Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει ενωμένη και με σταθερές κυβερνήσεις», δήλωσε στη συνέχεια.

Αναφορικά με την οικονομία, η κ. Σπυράκη δήλωσε: «Έχει ωριμάσει το θέμα της αποδέσμευσης των 220 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις χώρες για την ενίσχυση των μηχανισμών υποστήριξης της ενέργειας στην Ένωση».

«Ανοίγει σοβαρά η συζήτηση για το μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρισμού. Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τον έλεγχο της αγοράς χονδρικής του φυσικού αερίου, που είναι μια επίμονη πρόταση του πρωθυπουργού», κατέληξε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μαρίας Σπυράκη στα Παρπαολιτικά 90,1:

Για την εξοικονόμηση ενέργειας στις Βρυξέλλες

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Ελήφθησαν μέτρα από την αρχή του καλοκαιριού, όλοι οι διαμένοντες στις Βρυξέλλες, ειδικά στο κέντρο, έχουμε υπογράψει στις πολυκατοικίες μας ότι δεν θα έχουμε θέρμανση το Σεπτέμβριο και πιθανώς τον Οκτώβριο και βεβαίως γίνεται μια προσπάθεια εξοικονόμησης σε όλα επίπεδα. Τα δημόσια κτήρια έχουν μειώσει τη θερμοκρασία για το χειμώνα, έχουν αυξήσει τη θερμοκρασία για το καλοκαίρι, έχουν μειώσει την ταχύτητα στα ασανσέρ και στις σκάλες, υπάρχει μια κινητικότητα που καταλαβαίνετε ότι δεν φτάνει. Ξανανοίγει η συζήτηση για το μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή τη φορά πολύ σοβαρά με πρωτοβουλία της Αυστρίας πρέπει όμως να πω ότι υπάρχει ήδη μια οδηγία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής προς την Κομισιον να μελετήσει το μοντέλο.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα να παρθούν κάποια μέτρα εξοικονόμησης

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Νομίζω ότι η κυβέρνηση ήδη προχωρά σε αυτή την κατεύθυνση και στέλνει μηνύματα ότι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη αλλά νομίζω ότι ειδικά στο δημόσιο τομέα που εξαρτάται κυρίως από τη νομοθεσία και την κεντρική απόφαση αυτά τα μέτρα θεωρούνται αυτονόητα επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι καθόλου αρκετά. Δηλαδή η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να υπάρχει μια μείωση της κατανάλωσης που ξεκινάει από 2 και φτάνει στο 5% δεν φτάνει αυτό για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Όσο υπάρχει αυτή η συζήτηση υπάρχουν δημοσιεύματα και είναι απαραίτητο να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση και να διαλυθούν όλες οι εντυπώσεις. Φυσικά και πρέπει να μάθουμε αλλά αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο κ. Ανδρουλάκης διότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν το πρόσωπο ενδιαφέροντος και γιατι όλη η διαδικασία όπως όλα δείχνουν ακολούθησε τη νομιμότητα άρα ο μόνος που μπορεί να αποκαλύψει το λόγο του «ενδιαφέροντος» για τον οποίο βρέθηκε σε μια νόμιμη επισύνδεση το κινητό του κ. Ανδρουλάκη είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Εδώ είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει πραγματικά να χυθεί άπλετο φως γιατί αρχίζει να υπονομεύεται με έναν πολύ ύπουλο τρόπο η εμπιστοσύνη των πολιτών συνολικά προς το πολιτικό σύστημα.

ΔΗΜ: Από ποιους αρχίζει να υπονομεύεται;

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Νομίζω και από τα ίδια τα γεγονότα αλλά και από το θόρυβο που δημιουργείται και για αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Ανεξαρτήτως αν έχει ή δεν έχει επιρροή στο τέλος της ημέρας στην προτίμηση των πολιτών είναι θέμα δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Μένει να φανεί. Σημασία δεν έχει να μετρήσει μόνο να μετρήσει η ιστορία αυτή για την ψήφο των πολιτών, σημασία έχει να ξεκαθαρίσει διότι η εικόνα που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και κυρίως του ίδιου του πρωθυπουργού είναι η εικόνα του ανθρώπου που εγγυάται τη δημοκρατία στο φιλελεύθερο κέντρο. Εγγυάται τη φιλελεύθερη δημοκρατία ως εκ τούτου το λάθος που έγινε αναγνωρίστηκε, τα πρόσωπα απομακρύνθηκαν, και ο έχων την αντικειμενική ευθύνη ο επικεφαλής της ΕΥΠ αλλά και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού ως εκ τούτου πια μένει να δούμε όλες τις αληθινές διαστάσεις αυτής της υπόθεσης γιατί εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα και να πέσει άπλετο φως.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ήταν σωστή η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Σημασία έχει η πολιτική αντίδραση στο πρόβλημα και η πολιτική αντίδραση ήταν ακαριαία και ήταν πολιτική αντίδραση ευθεία και πολιτική αντίδραση ανάληψης ευθύνης και αυτό το έκανε ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι το ένα σκέλος, το δεύτερο είναι ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν κρίσεις και να γράφουν με βάση την κρίση τους ή τις πληροφορίες τις οποίες συλλέγουν αλλά και οι κρίνοντες κρίνονται. Ως εκ τούτου ο δημόσιος διάλογος μπορεί να εξελίσσεται όπως εξελίσσεται όμως τα πραγματικά περιστατικά ο πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη και ο πρωθυπουργός απομάκρυνε και τους ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση και οι κρίνοντες κρίνονται, ο δημόσιος διάλογος εξελίσσεται και κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτόν. Οι συγκρίσεις της Ελλάδος με την Πολωνία ή την Ουγγαρία αδικούν κυρίως αυτούς που τις κάνουν. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη αναντιστοιχία των κριτηρίων και του αποτελέσματος από εκεί και πέρα όμως υπάρχει η απόλυτη ελευθερία του καθενός να προσεγγίζει την υπόθεση όπως εκείνος νομίζει και επαναλαμβάνω ότι και οι κρίνοντες κρίνονται.

Για το χρόνο των εκλογών

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Στο τέλος της τετραετίας όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Μητσοτάκης πίστευα και πιστεύω ότι η τετραετία θα εξαντληθεί γιατί είναι βασικός πυλώνας δουλειάς που κάνει και του αφηγήματος. Το λεω και με την ευρωπαϊκή ματιά πια είναι πολύ σημαντικό πια να έχουμε θητείες και είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζουμε τη δουλειά μας μέσα στις θητείες χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικά γεγονότα. Χρειαζόμαστε σταθερούς εκλογικούς κύκλους και χρειαζόμαστε κυρίως σταθερότητα και προβλεψιμότητα.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί ότι υπάρχει μια πρόθεση αποσταθεροποίησης της χώρας από δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε κάθε περίπτωση η σταθερότητα είναι στοιχείο το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών ειδικά σε κρίσιμους καιρούς όταν οι πολίτες χρειάζονται σταθερό τιμόνι για να διαχειριστούν μεγάλες κρίσεις. Είναι προφανές επίσης ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ σαφή επιλογή είναι η επιλογή της Δύσης, ειναι η επιλογή της σωστής πλευράς της ιστορίας για μια ακόμη φορά. Καταλαβαίνετε ότι κανένας από αυτούς που βλέπουν την Ελλάδα απέναντι δεν μπορεί να ειναι χαρούμενος με αυτη την επιλογή από εκεί και πέρα τα στοιχεία, οι πληροφορίες κα όλα αυτά δεν έχουν περιέλθει υπόψη μου αυτό που σίγουρα έχω ως εικόνα είναι το παράδειγμα της Ιταλίας. Η Ιταλία που είχε απομακρύνει τον κίνδυνο και είχε μια κυβέρνηση η οποία έδειχνε ότι μπορούσε ένα σχέδιο να απορροφήσει το μεγαλύτερο αναλογικά ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περιδίνηση και στοιχηματίζουν επιθετικά κεφάλαια την πτώχευση της.

ΔΗΜ.: Βλέπετε πίσω από αυτό ρωσικό δάκτυλο;

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Βλέπω σίγουρα ότι οπωσδήποτε η αποσταθεροποίηση δεν ευνοεί τα δυτικά συμφέροντα και δεν ευνοεί την ΕΕ ως σύνολο. Προς όφελος της ΕΕ και προς όφελος των ελλήνων πολιτών δεν είναι πάντως η αποσταθεροποίηση. Όλοι συμφωνούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ενωμένη σε αυτό και με σταθερές και στιβαρές κυβερνήσεις.

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει ωριμάσει το ζήτημα της αποδέσμευσης των 220 δις που λιμνάζουν και είναι δάνεια και είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις χώρες, θεωρώ ότι θα είναι ένα από τα πρώτα βήματα που θα γίνουν στην έναρξη του Φθινόπωρου για την ενίσχυση των μηχανισμών υποστήριξης της ενέργειας στα κράτη μέλη. Ανοίγει σοβαρά η συζήτηση για την αλλαγή του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρισμού και κρατήστε και το τρίτο γιατί είναι και μια επιμονή πρόταση από την πλευρά του πρωθυπουργού, ανοίγει ξανά η συζήτηση και για τον έλεγχο της αγοράς αναφοράς του TPF στην Ολλανδία του φυσικού αερίου δεδομένου ότι όλοι εδώ συζητάμε το θέμα των φυσικών παραδόσεων σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.