«Σήμερα καταγράφεται τιμή μεγαβατώρας στην Ελλάδα στα 697€ η μέση τιμή, στην Πορτογαλία και την Ισπανία είναι στα 188€», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.

Αναφορικά με την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε: «Σε εκείνη την κρίσιμη Σύνοδο όταν λέγαμε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι με τη μεριά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να είναι με τη μεριά της αισχροκέρδειας. Για ποιο λόγο λέμε ότι η κυβέρνηση λεηλατεί την κοινωνία με δύο τρόπους; Θα δώσει το Σεπτέμβρη 2 δις από ποιους θα τα πάρει και σε ποιους θα τα δώσει; Με βάση τα επίσημα στοιχεία το πρώτο επτάμηνο έχουμε 5 δις αυξημένα έσοδα φορολογικά σε σχέση με το στόχο, από αυτά τα 2,4 είναι αυξημένο ΦΠΑ».

«Δηλαδή παίρνει τα χρήματα των ανθρώπων που μας ακούνε αυτή τη στιγμή γιατί εν μέσω ακραίου πληθωρισμού δεν έχει μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά είδη διαστροφής άρα παίρνει τα δικά σας λεφτά και τα δίνει σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έρχεται ο πάροχος και λέει θα σας πουλάω 697€ τη μεγαβατώρα με πρώτη τη ΔΕΗ η οποία γδέρνει κυριολεκτικά τους πολίτες και η κυβέρνηση λέει «μην ανησυχείς θα σου δώσω τα λεφτά από τη φορολογία για να καλυφτεί». Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση, η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι έστω ότι δεν θα δούμε νέες αυξήσεις, ότι θα καλύψει τη νέα αύξηση εδώ που έχουμε φτάσει με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν η Ελλάδα είναι πρώτη σε αύξηση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τρίτη για τα νοικοκυριά άρα είμαστε ήδη κάπου που δεν είναι βιώσιμο. Είμαστε ήδη σε ένα σημείο στο οποίο για πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική ιστορία σπίτι με δύο εργαζόμενους αδυνατεί να βγάλει το μήνα», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι δεν αυξάνονται τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όταν σε μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται τέλος Αυγούστου σε σχέση με την προηγούμενη η απόσταση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης έχει μειωθεί 2,6 μονάδες δεν είναι μικρό πράγμα. Επίσης η δεύτερη που δίνει 8 μονάδες διαφορά η αντίστοιχη πέρυσι ήταν 14 άρα νομίζω ότι η δυναμική είναι ξεκάθαρη. Το κρίσιμο πια είναι ότι ο απομονωμένος πολιτικός παίκτης αυτός ο οποίος δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ψήφος στον κ. Μητσοτάκη είναι ψήφος αστάθειας. Όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι εκλογές σημαίνει τρεις μήνες αστάθεια στην πραγματικότητα παραδέχεται ότι αυτός δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική συμμαχία μπορεί και θα συγκροτήσει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη».

Ερωτηθείς αν η σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι πρόβα για μελλοντική συνεργασία, δήλωσε: «Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη θα υπάρχει κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής, λέμε ότι στην κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση και για αυτό μιλάμε για πρόγραμμα. Δηλαδή λέμε τα προοδευτικά πράγματα τα οποία έχουν ήδη γίνει σε Πορτογαλία και Ισπανία για το ρεύμα όπως η αποσύνδεση από το φυσικό αέριο, για αλλαγή του πτωχευτικού, για ρυθμίσεις στο ιδιωτικό χρέος και προφανώς για στήριξη του κοινωνικού κράτους με υγεία παιδεία και εργασία. Θεωρώ ότι σε αυτά τα ζητήματα οι προοδευτικοί, οι δημοκρατικοί πολίτες, αυτοί οι οποίοι θέλουν να ηττηθεί η κυβέρνηση και η πολιτική Μητσοτάκη θα αναγκάσουν τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν».

«Το μεγάλο καμπανάκι που δείχνει ότι αυτή τη στιγμή ο κ.Μητσοτάκης είναι πολιτικά τελειωμένος είναι ότι 1 στους 3 ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρεί ότι έχει ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Και δεν γίνεται να μην έχει ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ.: Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι το παίρνει πάνω του για την κυβέρνησή του για αυτό είδαμε και τις παραιτήσεις από τις πρώτες μέρες

«Αν το παίρνεις πάνω σου και διώχνεις δύο άλλους δεν το παίρνεις πάνω σου είναι σαν να έχει κάνει πέναλτι και να μοιράζεις κόκκινες στην υπόλοιπη ομάδα», υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος.

ΔΗΜ: Τι άλλο θα έπρεπε να έχει κάνει να προκηρύξει εκλογές;

«Πρώτα απ’ όλα προσπάθησε να μην κινήσει καμία διαδικασία. Υπενθυμίζω ότι από τις 29 Ιουλίου υπήρξε επιστολή από την Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία ζητάει ενημέρωση για το pretador και για τις παρακολουθήσεις, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν μιλάτε για θέματα εθνικής ασφάλειας μην ασχολείστε», συμπλήρωσε.

ΔΗΜ: Για ποιο λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένετε στο να περιοριστεί χρονικά η εξεταστική επιτροπή και δεν θέλετε να γίνει μια αναδρομή προς τα πίσω το ζητάει και το ΚΚΕ

«Πρώτα από όλα στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν οι επισυνδέσεις του ΚΚΕ και εμείς το ψηφίζουμε άρα αυτό κλείνει. Από εκεί και πέρα λέμε ότι από 29 Ιουλίου υπάρχει επιστολή της Κομισίον η κυβέρνηση προσπαθεί να το κρύψει με απάντηση στις 2 Αυγούστου. Μετά από 3 μέρες παραιτείται ο Δημητριάδης και ο διορισμένος από τον Μητσοτάκη διοικητής της ΕΥΠ για τον οποίο άλλαξε το νόμο ο κ. Μητσοτάκης, και αφού παίρνει 48 ώρες για να απολογηθεί ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και λέει ''ήταν νόμιμο, αν το ήξερα δεν θα το επέτρεπα'', μέσα στη βουλή μάλιστα λέει ''δεν θα σας πω το λόγο παρά το γεγονός ότι ήταν νόμιμο'' και λέει ότι υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας. Είναι ο κ. Ανδρουλάκης εθνικός κίνδυνός; Είναι ο κ. Ανδρουλάκης κατάσκοπος ξένων δυνάμεων και έχει ο κ. Μητσοτάκης για τον εαυτό του το προνόμιο να μην ελέγχεται; Γιατί αυτό ζητάει ο κ. Μητσοτάκης, λέει ότι έγινε ένα λάθος παραίτησα άλλους και όχι τον εαυτό μου που είμαι υπεύθυνος για το λάθος αλλά σας λέω ότι δεν μπορείτε να με ελέγξετε γιατί είναι εθνικό μυστικό. Ποιο είναι το εθνικό μυστικό της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη;», είπε στη συνέχεια.

«Όταν βγαίνεις και λες ότι ‘’παρακολουθούσα αρχηγό κόμματος για λόγους εθνικής ασφάλειας’’ έχεις πιαστεί όχι με τη γίδα, έχεις πιαστεί με ένα κοπάδι από γίδες στην πλάτη και πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις καταγγελίες του κ. Λαφαζάνη ότι παρακολουθούνταν επί κυβερνήσεως Τσίπρα, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Με χαρά να ελεγχτούν. Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε και είπε μια σειρά από ψέματα, είπε τον κ. Κοτζιά, τον κ. Βαρουφάκη, τον κ. Πανούση, την κα Βαλαβάνη και τον κ. Λαφαζάνη, έφαγε τέσσερις διαψεύσεις οποιοσδήποτε άνθρωπος θα ντρεπόταν να βγει από το σπίτι του μετά από αυτό το ξεφτίλισμα. Αν ο τελευταίος σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Λαφαζάνης πραγματικά του εύχομαι καλή τύχη».