Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανήκουν στην «οκτάδα» των χωρών παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου. Δεδομένου ότι, πλην ΗΠΑ και Καναδά, οι υπόλοιπες χώρες είναι η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Κίνα, είναι εύκολα αντιληπτή η αυξανόμενη στρατηγική σημασία των δύο αραβικών κρατών μπροστά στη διεθνή ενεργειακή κρίση που έρχεται - αν δεν είναι ήδη πραγματικότητα.

Είναι δύο χώρες, επίσης, που θέλουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε πράσινες μορφές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και το υδρογόνο, και να τις εξαγάγουν προς την Ευρώπη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει την τελευταία τριετία η Αθήνα (και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης) τόσο με το Ριάντ όσο και με το Άμπου Ντάμπι, που αρχίζει να αποδίδει καρπούς τόσο από επενδυτικής όσο και από γεωπολιτικής πλευράς.

Αρχίζει ακόμη να διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ενέργειας -με αγωγούς και με καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος- από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απότοκο της συνεργασίας αυτής ήταν και η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τα θερμά λόγια που επεφύλαξε για τη χώρα μας: «Έχουμε εργαστεί προκειμένου να χτιστεί μια γέφυρα μεταξύ των χωρών μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Και η σχέση μας βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να αναβαθμιστεί κι άλλο. Έχουμε ήδη μια πολύ γερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε», είπε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο σεΐχης Αλ Ναχιάν.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα υπογράφηκαν δώδεκα διμερείς συμφωνίες, που «σφραγίζουν» τη στρατηγική αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και τη νέα εποχή στη συνεργασία της χώρας μας με ορισμένα από τα μεγαλύτερα αραβικά κράτη της ευρύτερης περιοχής μας (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Μάλιστα, ο de facto ηγέτης της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διατύπωσε δημόσια τον στόχο να γίνει η Ελλάδα κόμβος για τη μεταφορά υδρογόνου, ενώ υπογράφηκε από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub (STC), TTSA, ΔΕΗ και CYTA η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC). Πρόκειται για ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων από τη Σαουδική Αραβία στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 27/8