Στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, το διήμερο 29 και 30 Αυγούστου 2022, συμμετείχε ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, καθώς συζητήθηκαν μία σειρά εξαιρετικά σημαντικών όσο και επίκαιρων θεμάτων, μετά από σχετική πρόσκληση της τσεχικής προεδρίας.

Αναφορικώς με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, που ήδη έχει κλείσει τον έκτο μήνα, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικώς με τις σοβαρές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών όλων των παραγόντων για τον τερματισμό του. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενισχύσεως της ευρωπαϊκής αμύνης και ασφαλείας καθώς επίσης και τη διασφάλιση της ενότητος της Ε.Ε. έναντι της ρωσικής επιθετικότητος, επί τη βάσει της «Στρατηγικής Πυξίδας της Ε.Ε.».

Για το θέμα της αυτονομίας της Ε.Ε. επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και τη συμβολή, στο πλαίσιο αυτό, μελλοντικών προγραμμάτων, όπως οι κοινές προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού, βάσει της Πρότασεως Κανονισμού της Ε.Ε. για τις Κοινές Προμήθειες και απαλλαγής τους από ΦΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα εξαιρέσεως των κοινών προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού από τα υφιστάμενα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος.

F2
F3
F6
F7


Στο πλαίσιο των εργασιών της ατύπου συνόδου των ΥΠΑΜ της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας των συναδέλφων του υπουργών, με συμμετοχή του Ουκρανού ΥΠΑΜ Ολέκσι Ρέζνικοφ, μέσω τηλεδιασκέψεως. Στο δείπνο αυτό, ο ΥΕΘΑ εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδος προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, καθώς και την πάγια θέση της Ελληνικής κυβερνήσεως υπέρ της εδαφικής ακεραιότητος, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ενώ επισήμανε την ελληνική συνεισφορά σε αμυντικό υλικό, ιατρικές προμήθειες και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και της σημασίας πλήρους εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Τέλος, στη συζήτηση για πρόταση αποστολής από την Ε.Ε. στρατιωτικής συνδρομής στην Ουκρανία, για στρατιωτική εκπαίδευση, ο ΥΕΘΑ επισήμανε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη σύνολο πτυχών και παραγόντων που αφορούν στην ανάπτυξή της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Ν.Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε τόσο με την Υφυπουργό Αμύνης της Γερμανίας Σιέμτγιε Μέλλερ, όσο και με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ, με τους οποίους συζήτησε θέματα «διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος» συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ.