Παρεμβάσεις εθνικού χαρακτήρα, οι οποίες δρομολογούνται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην κατανάλωση Ενέργειας, εξετάζει η κυβέρνηση  με φόντο τον δύσκολο χειμώνα, που έχει προαναγγελθεί τους τελευταίους μήνες.

Να σημειωθεί ότι η χώρα δεν είναι αντιμέτωπη με πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, ωστόσο τα κονδύλια για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια είναι γιγαντιαία . Ως εκ τούτου, αν μειωθεί η κατανάλωση, μειώνεται και η επιδότηση για το ρεύμα.


Οι παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά παρεμβάσεων όπως:
  • Μπόνους για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η σύγκριση θα γίνεται με τον αντίστοιχη κατανάλωση πέρυσι. Ο καταναλωτής θα λαμβάνει μπόνους στον λογαριασμό του ως επιβράβευση.
  • Καμπάνια ενημέρωσης με συμβουλές για «έξυπνη κατανάλωση». Στα ΜΜΕ και στα social media θα προταθούν λύσεις και θα δοθούν κατευθύνσεις, όπως συμβαίνει και εξωτερικό.
  • Προτροπή στους πολίτες για αντικατάσταση της θέρμανσης με φυσικό αέριο με άλλες πηγές. Σύγχρονα κλιματιστικά οικονομικής κατανάλωσης, ενδεχομένως και με χρηματοδότηση μέρους του κόστους αντικατάστασης, εφόσον εξασφαλιστούν τα σχετικά κονδύλια.
  • Προτροπή στους πολίτες να επωφεληθούν των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.
  • Η αύξηση της επιδότησης για όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο. Η επιδότηση στα τιμολόγια δεν μπορεί να είναι σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά στα τιμολόγια του ρεύματος αλλά εξετάζεται να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
  • Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε ευάλωτα νοικοκυριά ή και η διεύρυνση των δικαιούχων, ανάλογα με την πορεία των δημοσίων εσόδων.