«Με αφορμή αυτή τη σοβαρή υπόθεση αναδείχτηκαν κάποια ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της ΕΥΠ, αυτά έχουν αντιμετωπιστεί με τον θεσμικά επιβαλλόμενο τρόπο και από τον πρωθυπουργό και από την κυβέρνηση» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων.

«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταθέσει και μια μηνυτήρια αναφορά επομένως αυτή η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο και στη Βουλή και έχει πάρει και το δρόμο της Δικαιοσύνης, επομένως νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα προκύψουν όλα τα ζητήματα και θα υπάρξουν απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογεώργης.

Με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας, ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, για τη στάση της Τουρκίας νομίζω ότι τα πράγματα είναι σαφή, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκφραστεί πολλές φορές. Η χώρα δείχνει και επιδεικνύει μια ιδιαίτερη κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα και για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της αμυντικής θωράκισης της χώρας αλλά βέβαια και στο διπλωματικό πεδίο, αυτά προκαλούν μια αναταραχή στην Τουρκία και υπάρχει και η αντίστοιχη στάση από την Τουρκία. Από εκεί και πέρα στο θέμα της Ρωσίας νομίζω ότι ακόμα και οι πιο δύσπιστοι πολίτες βλέπουν ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες πρακτικές που παραπέμπουν σε έναν υβριδικό πόλεμο από την πλευρά της Ρωσίας που προσπαθεί με διαφόρους τρόπους να επηρεάσει οικονομικά, ενεργειακά χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν ταχθεί με το μέρος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου».

ΔΗΜ: Το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός και όποια κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν τη ρητορική αυτή θεωρείτε ότι ταυτίζουν με τον τρόπο αυτό και με αυτές τις πρακτικές και με αυτούς τους κινδύνους για τη χώρα και την Αξιωματική Αντιπολίτευση και όχι μόνο. Ταυτίζεται δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα παράκεντρα από το εξωτερικό που θέλουν να βλάψουν τη χώρα και να τη θέσουν σε κίνδυνο;

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και χθες στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσιάζει το διεθνές περιβάλλον, τους κινδύνους που υπάρχουν και τις αβεβαιότητες και από εκεί και πέρα αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ψυχραιμία από τις πολιτικές δυνάμεις γιατί σε αυτό το περιβάλλον ευμεταβλητότητας που υπάρχει και στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως χρειάζεται μια σταθερότητα και να υπάρχει ένας υγιής δημοκρατικός διάλογος σε όλα τα ζητήματα, να κατατίθενται απόψεις γιατί το συμφέρον όλων των πολιτών, το συμφέρον της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι πως μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο κει. Επομένως όλες οι υπόλοιπες πρακτικές και λογικές δεν βοηθούν και αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση το χειμώνα να επιστρέψουν κάποια μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού, ο κ. Κοντογεώργης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το χειμώνα, η βούληση και η κατεύθυνση είναι ότι με βάση τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προφανώς τα μέτρα τα οποία είχαμε συνηθίσει και τα οποία ήταν απαραίτητα για τη προστασία της δημόσιας υγείας δεν θα συνεχιστούν. Επομένως προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν αποφάσεις και για τη λειτουργία των σχολείων αλλά και για τη λειτουργία της κοινωνικής ζωής».

ΔΗΜ: Δηλαδή η χρήση μάσκας το χειμώνα στους εσωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική;

«Αυτό ακόμα δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Να θυμίσω ότι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος ήταν οι μήνες στους οποίους εμφανιστήκαν οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον επομένως κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η επίπτωση και στο σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή όμως θα έλεγα ότι οι προοπτικές είναι κάπως πιο θετικές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Προφανώς και παρατηρούμε και θα παρατηρούμε ότι πρόκειται να συμβεί και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις όμως αυτή τη στιγμή η παρούσα κατάσταση είναι αυτή που έχει περιγραφεί από τον υπουργό Υγείας και για αυτό και οι αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής ήταν οι αντίστοιχες», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα συστηθεί ή θα καταστεί υποχρεωτική για ένα κομμάτι που πληθυσμού η 4η δόση του εμβολίου, απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε τις αδειοδοτήσεις και ως προς το νέο εμβόλιο, όλα αυτά θα αξιολογηθούν λεω όμως και πάλι ότι είμαστε σε μια διαφορετική φάση, έχει ήδη γίνει μια σημαντική δουλειά και είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε».