«Πιστεύω ότι κάποια στελέχη, όχι υψηλόβαθμα θα έλεγα, που βρίσκονται εκεί ενδεχομένως και της εθνικότητας της χώρας που φιλοξενεί αυτό το στρατηγείο να θεώρησαν ότι πρέπει να γίνει αυτή η ανάρτηση και όπως είδατε κατέβηκε πολύ γρήγορα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη το στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ, Ινώ Αφεντούλη, με αφορμή την ανάρτηση συγχαρητηρίων προς την Τουρκία του ΝΑΤΟ.

«Σωστά έκανε το διάβημα (η Ελληνική κυβέρνηση) αλλά ξέρετε σε αυτό το επίπεδο των στρατηγείων δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος και πιστεύω η ανάρτηση συνδέεται με την έδρα του συγκεκριμένου στρατηγείου», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αφεντούλη.

«Tα tweet τα οποία αναρτούνται από τα διάφορα αρχηγεία δεν νομίζω ότι ελέγχονται όλα από την έδρα στις Βρυξέλλες. Η έδρα στις Βρυξέλλες στη συγκεκριμένη υπηρεσία ενημέρωσης και το γραφείο τύπου να το πω έτσι έχει τον έλεγχο των λογαριασμών των υψηλόβαθμων στελεχών, του γενικού γραμματέα. Δεν θέλω να το υποβαθμίσω και καταλαβαίνω την αντίδραση την ελληνική αλλά δεν πιστεύω ότι απηχεί θέλετε την ηγεσία της ατλαντικής συμμαχίας αυτή η ανάρτηση», 

«Πρέπει όταν μιλάμε για μια συμμαχία 30 χώρων-μελών πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τις εσωτερικές ισορροπίες και τι μηνύματα θέλουμε να περάσουμε και πως εμείς προστατευόμαστε από τους μηχανισμούς της συμμαχίας. Υπάρχουν πολλά στάδια και πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν βγαίνει μια συγκεκριμένη θέση. Δεν θέλω να στρογγυλέψω τα πράγματα σε καμία περίπτωση, πιστεύω όμως ότι έχουμε και ως χώρα πολύ σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε αυτή την περίοδο λόγω του τι συμβαίνει στην περιοχή και το τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα», υπογράμμισε η ίδια.

Αναφορικά με τους S300 και τα fake news που διακινεί η Άγκυρα, η κ. Αφεντούλη σημείωσε: «Σίγουρα μια χώρα-μέλος έχει δικαίωμα να φέρει όποιο ζήτημα πιστεύει ότι την απασχολεί στο τραπέζι του συμβούλιου μονίμων αντιπρόσωπων γιατί πιστεύω αυτό θα είναι το διάβημα, εκτός αν γίνει τηλεφωνική επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο, υπουργικό για παράδειγμα. Αλλά σε αυτό το επίπεδο του συμβουλίου των μονίμων αντιπρόσωπων η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον πρέσβη, τον κ. Λαμπρίδη ο οποίος είναι και πάρα πολύ συνεπής και μαχητικός οπότε πιστεύω ότι οι απαντήσεις θα δοθούν. Κυρίως αν δεν υπάρχουν αποδείξεις γιατί μια τέτοια κατηγορία θα πρέπει να υπάρξουν αποδείξεις».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει άλλη τέτοια δύσκολη σχέση μεταξύ κρατών στους κόλπους του ΝΑΤΟ, η κ. Αφεντούλη απάντησε: «Σε αυτό τον βαθμό δεν νομίζω ότι υπάρχει γι’ αυτό κι εγώ πάντα εισηγούμαι ότι το ΝΑΤΟ είναι ένα forum όπου η Ελλάδα μπορεί να προβάλει τις θέσεις της πολύ αποτελεσματικά και πρέπει να το κάνει όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Δηλαδή να συμμετέχει, να συνδράμει, να συμβάλει στις προτεραιότητες της Συμμαχίας ούτως ώστε να εξασφαλίζει το ευήκοον ους και των άλλων συμμάχων».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει θέμα συνοχής στο ΝΑΤΟ από τη στάση της Τουρκίας το ουκρανικό ζήτημα, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Υπάρχει αλλά δεν βλέπω και φοβερά κέρδη από πλευράς της Τουρκίας σε αυτή την υπόθεση. Δεν έχει προσχωρήσει στις κυρώσεις, αυτό είναι ένα γεγονός σαφές, από την άλλη πλευρά όμως αυτό που ήθελε δηλαδή να έχει μια άμεση ανταπόδοση από πλευράς ΗΠΑ, δεν το έχει. ...Τα προβλήματα ενδεχομένως να μην είναι ορατά αλλά τα προβλήματα υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι εκκωφαντική η διαφοροποίηση από πλευράς άλλων συμμάχων αλλά πιστεύω ότι υπάρχει διαφοροποίηση η οποία αντανακλάται στις σχέσεις, όχι μόνο με τις ΗΠΑ και με άλλες χώρες. Πιστεύω πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αυτή την κατάσταση απλώς είναι μια χώρα που και από τη θέση και από το μέγεθος της δεν μπορεί να αγνοηθεί. Γι’ αυτό και η δική μου πάντοτε άποψη είναι ότι θα πρέπει εμείς να κάνουμε αυτά που πρέπει χωρίς να έχουμε πάντα κατά νου τι κάνει ο απέναντι».

Αναφορικά με τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και αν υπάρχει ενδεχόμενο «εμπλοκής», η κ. Αφεντούλη δήλωσε: «Εμπλοκή άμεση δεν θα υπάρξει διότι έχει τεθεί αυτή η κόκκινη γραμμή από την πρώτη φάση της σύγκρουσης και δεν νομίζω ότι καμία από τις χώρες-μέλη έχουν αλλάξει γνώμη πάνω σε αυτό αλλά δυστυχώς αυτό που διαφαίνεται είναι ότι αυτού του είδους η κατάσταση όπως την παρακολουθούμε δηλαδή με συγκρούσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές, θα συνεχιστεί δυστυχώς διότι η Ρωσία δεν υπολογίζει το κόστος. Είναι μια χώρα που ουσιαστικά κυβερνάται από ένα πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων, για να μην πω από έναν άνθρωπο μόνο, έχουνε στρατιωτικές δυνατότητες σημαντικότερες από την Ουκρανία και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τις χρησιμοποιούν μέχρι να βρεθεί ένας μοχλός πίεσης που να τους πονέσει. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει βρεθεί. Δυστυχώς είναι απαισιόδοξη η εκτίμηση μου αλλά είναι ρεαλιστική.