Η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να οικειοποιηθεί την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. στην υπόθεση της τηλεφωνικής (νόμιμης) παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη είναι η μία όψη του νομίσματος στη διπλή στρατηγική της Κουμουνδούρου. Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επενδύει στην πρόκληση εσωτερικών αναταραχών στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα με το να μεγεθύνει κατά το δοκούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις σημαντικών στελεχών του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Ελπίζουν έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ανάλυση ηγετικών στελεχών στη Χαρ. Τρικούπη, πως θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη θέτοντάς τον ενώπιον του διλήμματος να «πάρει τα κεφάλια» όσων τον προειδοποιούν να μην παραδοθεί στο «φλερτ» της Κουμουνδούρου ή να δείξει ανοχή απέναντί τους.

androulakis
Τις τελευταίες ημέρες ο ισχυρός επικοινωνιακός βραχίονας της Κουμουνδούρου, εμμέσως πλην σαφώς και, φυσικά, μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαθέτει, προσπάθησε να φέρει τον Ν. Ανδρουλάκη σε αντιπαράθεση και ρήξη με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως τον Α. Λοβέρδο και την Ε. Καϊλή, επειδή στις δημόσιες παρεμβάσεις τους για το θέμα των υποκλοπών δεν «συντονίστηκαν» με την επιθετική γραμμή που ήθελε να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, όταν ο Α. Λοβέρδος δήλωσε πως η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές για το θέμα της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, εξηγούσε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει παραγραφή των όποιων αδικημάτων μπορεί να έχουν συντελεστεί. Από τον ΣΥΡΙΖΑ η θέση αυτή του Α. Λοβέρδου αναδείχτηκε αποσπασματικά και με κεντρική στόχευση να δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο Ν. Ανδρουλάκης τελεί υπό ομηρία επειδή κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν αξιολογούν το θέμα της παρακολούθησής του ως σοβαρό λόγο για να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές. Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κουμουνδούρου, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι ο Αλ. Τσίπρας υπερασπιζόταν στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή τον Ν. Ανδρουλάκη, «ναρκοθετούσε» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με το να «στήνει» εσωτερικές κρίσεις στο κόμμα του, με την ελπίδα πως, αν «αναδείξει» ως βαρυσήμαντη διαφοροποίηση τη θέση του Α. Λοβέρδου, θα τον αναγκάσει να κινηθεί με σκληρό τρόπο εναντίον του.

Αν και στο περιβάλλον του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. υπήρξαν διάφοροι που είδαν το τυρί και όχι τη φάκα πίσω από αυτή την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έπεσε στην παγίδα της Κουμουνδούρου και γι’ αυτό δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με τον Α. Λοβέρδο, στη βάση των αιτιάσεων που διατύπωναν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την επίμαχη τοποθέτησή του.

Αυτή είναι η προσέγγιση που υιοθετούν κεντρικά πρόσωπα του επιτελείου Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, εκ των υστέρων διεφάνη ότι συνολικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. «υιοθέτησε» τη θέση Λοβέρδου και στις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος η κριτική προς την κυβέρνηση δεν συνδεόταν με το αίτημα για παραίτηση του πρωθυπουργού και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην πρόκληση εσωτερικών αναταραχών στη Χαρ. Τρικούπη με το να μεγεθύνει κατά το δοκούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα των παρακολουθήσεων


Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τους επιτελείς στη Χαρ. Τρικούπη, με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να προκαλέσει εσωτερικό ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση της Ε. Καϊλή, την οποία τα φιλικά προς την Αριστερά ΜΜΕ επιχείρησαν να στοχοποιήσουν ως υπεύθυνη για την αποτροπή της διεξαγωγής έρευνας από τα όργανα της Ε.Ε. στο θέμα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης, έχοντας αντιληφθεί πως πάνω στο προσωπικό του ζήτημα «στήνονται» παιχνίδια, που μπορεί και να τον υπερβαίνουν, φέρεται να διευκρινίζει στους συνομιλητές του πως «δεν θα κάνω φίλο μου τον Αλ. Τσίπρα επειδή έχουμε κοινό εχθρό τον Κ. Μητσοτάκη». Με τον τρόπο αυτόν απαντά και σε όσους τον κατηγορούν πως βρίσκεται σε υπόγεια συνεννόηση με τον Αλ. Τσίπρα για να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη.

Η ίδια «επικοινωνιακή» συνταγή

Με την ίδια ακριβώς «επικοινωνιακή» συνταγή, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του επιτελείου της Χαρ. Τρικούπη, επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ να επωφεληθεί και από την τελευταία παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, επδιώκοντας να δώσει δραματική διάσταση στις αναφορές που έκανε για τη σοβαρή υπόθεση της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη.

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός διευκρίνισε πως ο τρόπος που σχολίασε το θέμα δεν στρεφόταν εναντίον της κυβέρνησης, εντούτοις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ως «ιδανικοί προβοκάτορες», επιχείρησαν με αυθαίρετο και καταχρηστικό τρόπο να προβάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, προκειμένου να στηρίξουν το δικό τους αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο στη Ν.Δ. βρίσκεται σε εξέλιξη εμφύλιος μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών», που οδηγεί, αναπόφευκτα στην αποκαθήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη.