«Η Κομισιόν έχει καθυστερήσει στις πρωτοβουλίες για την ενεργειακή κρίση», δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Επιπλέον, τόνισε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι η παρέμβαση που θα γίνει θα περιορίσει το κόστος για τα νοικοκυριά», ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η παρέμβαση θα έχει στόχο να περιορίσει την επιρροή της τιμής του φυσικού αερίου.

Πλαφόν

Επίσης, η κ. Σπυράκη ανέφερε πως εξετάζεται πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και σημείωσε πως θα υπάρξει στοχευμένη ελάφρυνση των νοικοκυριών από τα κράτη – μέλη.



Η συνέντευξη

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, είπε στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή:

Για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται: Ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο «ρωσικό χειμώνα» της Ευρώπης, τον πιο δύσκολο μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.  Η Κομισιόν έχει καθυστερήσει στις πρωτοβουλίες που ούτως  ή άλλως συζητούνταν από τον περασμένο Μάρτιο, υπήρχε  δηλαδή μια δέσμη προτάσεων που συζητούνταν από τον περασμένο Μάρτιο όπως και η προετοιμασία να κάνουμε χειμώνα χωρίς ούτε σταγόνα χωρίς ούτε ένα bcm ρωσικό αέριο μέσα στους αγωγούς που συνδέουν την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Για τις παρεμβάσεις: Υπάρχει η αίσθηση ότι η παρέμβαση που θα γίνει θα περιορίσει το κόστος για τα νοικοκυριά. Πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί στις προβλέψεις μας. Η παρέμβαση θα έχει στόχο να περιορίσει την επιρροή της  τιμής του φυσικού αερίου που είναι πάρα πολύ υψηλή εξαιτίας της τεχνητής έλλειψης στην Ευρώπη που δημιουργεί η Ρωσία, με μια σειρά μέτρα . Δηλαδή θα τεθεί όπως όλα δείχνουν και έχει  κυκλοφορήσει μεταξύ μας το περίφημο πλαφόν στην χονδρική του φυσικού αερίου από την Ρωσία, αυτό σημαίνει ότι  όσο φυσικό αέριο από τη Ρωσία διατίθεται στην Ευρώπη θα έχει μια συγκεκριμενη τιμή στην χονδρική και τη διαφορά θα την αναλαμβάνουν αυτοί που το προμηθεύονται δηλαδή οι επιχειρήσεις ή τα κράτη μέλη ή εκ προκειμένω η ΕΕ με την κοινή πλατφόρμα.

Ερωτηθείσα γιατί μπαίνει πλαφόν στην χονδρική και όχι στη λιανική τιμή είπε: Γιατί στην χονδρική μπορεί να αναλάβει το κόστος η ΕΕ ή  το κράτος-μέλος και εν προκειμένω το κράτος μέλος ή η εταιρεία που το προμηθεύεται. Γιατί ούτως ή άλλως οι τιμές είναι πολύ υψηλές και η κάλυψη της διαφοράς της δαπάνης θα γίνει από τους προϋπολογισμούς και από μια πιστωτική γραμμή την οποία  πιθανότατα θα ανακοινώσουν οι υπουργοί  οι οποίοι συνεδριάζουν στις 9 του μηνός. Άρα βρισκόμαστε σε μια  λογική διαχείρισης του κόστους.

Για το φυσικό αέριο που πηγαίνει στην ηλεκτροπαραγωγή: Το αέριο που πάει στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχει πλαφόν και με αυτό τον τρόπο θα διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα η τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί το μοντέλο διαμορφώνει την τιμή του με βάση τον τελευταίο παραγωγό ηλεκτρικού ρεύματος  ο οποίος συνήθως είναι ο παραγωγός από φυσικό αέριο άρα αν βάλει κανείς πλαφόν στο φυσικό αέριο χαμηλώνει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  ή ενδεχομένως γίνονται συζητήσεις ακόμα και να εξαιρείται η παρουσία του φυσικού αερίου από το μοντέλο προσωρινά κάτι το οποίο δεν  έχει ακόμα ωριμάσει.

Αναφορικά με το κόστος των νοικοκυριών: Υπάρχει μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα στο κόστος των νοικοκυριών.  Είναι μεγάλα τα ποσά για αυτό το λόγο η παρέμβαση πρώτα θα γίνει στην χονδρική και δεύτερον θα υπάρξει μια στοχευμένη ελάφρυνση των νοικοκυριών από τα κράτη μέλη ούτως ώστε να υπάρξει και μια μείωση της τιμής. Αυτό που έχει  μεγάλη σημασία είναι να δούμε πως περιορίζεται συνολικά η επίδραση της τιμής  του φυσικού αερίου γιατί δεν είναι μόνο οι λογαριασμοί που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και στην περίπτωση που μπει το πλαφόν θα μειωθούν οι λογαριασμοί και το κόστος θα μετατοπιστεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς, είναι ο πληθωρισμός ο οποίος πρέπει να τιθασευτεί και αυτό γίνεται μόνο αν τιθασευτούν οι τιμές ενέργειας και προφανώς είναι και η αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας γιατί και ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Είμαστε δηλαδή σε μια στιγμή που δοκιμάζεται συλλογικά η Ευρώπη και αν δεν κινηθούμε πολύ γρήγορα δοκιμάζεται και το μοντέλο ζωής που έχουμε ως τώρα.    

Για το αν η ΕΕ ασχολείται με την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας –Ουκρανίας: Ασχολείται στο βαθμό που επιχειρεί να επισημάνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απολύτως παράνομη, ότι είναι η πρώτη φορά που  υποστηρίζει την Ουκρανία και με στρατιωτικό εξοπλισμό εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια. Μιλάμε για μια σύγκρουση η οποία είναι σύγκρουση διαρκείας ως εκ τούτου θα πρέπει να δουλέψουμε το σενάριο χωρίς ρωσικό αέριο  με μεγάλη  έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές. Η ταχύτητα της απεξάρτησης πρέπει να αυξηθεί ήδη θα ψηφίσουμε στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου, εκεί που η κα Φον Ντερ Λάιν  στις 14 του μηνός θα μας ανακοινώσει και τα μέτρα για την  αντιμετώπιση τις κρίσης των τιμών, θα ψηφίσουμε  στόχο 45% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης  για το 2030 με μια σειρά μέτρα που οδηγούν στην επιτάχυνση των ΑΠΕ. Κατά τη  γνώμη μου η ταχύτητα πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ. Έχουμε ευθύνη όσοι  ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα ότι η δημόσια αποδοχή των ΑΠΕ μας δίνει πολύ φθηνό  και το φθηνό ρεύμα είναι πράσινο ρεύμα και επίσης μέτρα που θα επιταχύνουν μέτρα στο δημόσιο τομέα και την  ενεργειακή αναβάθμιση στο δημόσιο τομέα. Τα δημόσια κτήρια είναι πολύ ανεργοβόρα, ο στόχος να  αυξάνουμε κατα 3% κάθε χρόνο την αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων είναι εφικτός και δίνει δουλειές και συγχρόνως περιορίζει την κατανάλωση, πρέπει να τα δούμε όλα μαζί, να τα δούμε πολύ γρήγορα και να επενδύσουμε σε αυτό.