Ξεκίνησαν πριν από λίγη ώρα στις 11.00 στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Τασούλα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Από τα πρώτα λεπτά συνεδρίασης, οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πιάσει κόκκινο καθώς υπάρχει διαφωνία σχετικά με την εκλογή του Προεδρείου.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει καταθέσει αίτημα και ζητάει την δημιουργία διακομματικού προεδρείου, κάτι που όπως φαίνεται από την ένταση που ακολούθησε δεν θα γίνει δεκτό από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Πάντως με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται να ακουστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για το πως θα κυλήσουν οι εργασίες της επί του διαδικαστικού, ποια πρόσωπα θα κληθούν και ποιοι θα εκφράσουν αντιρρήσεις επί αυτών.

Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής αφορούν την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού.

Σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης είναι σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Εξεταστική Επιτροπή θα ασχοληθεί με την εκλογή προεδρείου, ενώ θα συζητηθούν διαδικαστικά ζητήματα.

Όπως ήδη έχουμε γράψει, Πρόεδρος θα εκλεγεί ο νομικός και πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος κατείχε την ίδια θέση και στην εξεταστική για τη λίστα Πέτσα. Μετά από την εκλογή του προεδρείου, τα μέλη της εξεταστικής θα συζητήσουν επί των διαδικαστικών θεμάτων, τα οποία εν προκειμένω δεν είναι ήσσονος σημασίας. Κι αυτό διότι, ανάμεσα στα άλλα, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της δημοσιότητας των συνεδριάσεων. Κάτι που ωστόσο έχει ξεκαθαριστεί ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, <<Οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής είναι κεκλεισμένων των θυρών, απόρρητες και δεν θα μεταδοθούν από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής>>.

Συνολικά μετέχουν 29 βουλευτές, ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων.

Με την ομάδα της ΝΔ μετέχουν οι κ.κ. Χάρης Θεοχάρης, Κώστας Καραγκόυνης, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Κυρανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Έλενα Ράπτη, Βασίλης Σπανάκης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ιάσων Φωτήλας και Τάσος Χατζηβασιλείου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καθώς και η Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπήσουν η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης, το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, την Ελληνική Λύση η Χάϊδω Ασημακοπούλου και το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές μετέχει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε λόγο για διπλό στόχο της επιτροπής: «Η εξεταστική αποκτά δική της οντότητα, υπόσταση από τη στιγμή που εκλέγει προεδρείο και θα αποφασίσουν τα πάντα που αφορούν την λειτουργία της, το εύρος της, τους μάρτυρες που θα καλέσουν, τον προορισμό της. H Εξεταστική είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός».

«Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει με σοβαρότητα ένας διάλογος για την επόμενη μέρα. Πώς θα δημιουργήσουμε δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην συμβούν ξανά τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα. Αυτό είναι το ζητούμενο», σχολίασε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Στην αντίπερα όχθη στον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζονται φόβοι πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα καλέσει όλους τους απαραίτητους μάρτυρες- συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού- κι ότι πολλοί από όσους παραστούν θα επικαλεστούν, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, το απόρρητο.