«Είναι σοβαρότατο το ζήτημα των παρακολουθήσεων και δεν μπορεί να συμψηφιστεί», δήλωσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή “Secret” με τον Παναγιώτη Τζένο.

Μάλιστα, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι «έχουν εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια». Στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως ο σημερινός πρωθυπουργός έχει τεράστιες ευθύνες και ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Στο κοινοβούλιο

Ακολούθως, επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΥΠ και άλλες υπηρεσίες μπαινόβγαιναν στο κοινοβούλιο. Επίσης, είπε πως βαν της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών βρισκόταν στην πίσω πλευρά τη Βουλής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε πως τον Μάρτιο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είχε μπροστά του έγγραφα τα οποία παρουσίασε ως απομαγνητοφωνήσεις υποκλοπών και σημείωσε πως ο τότε πρωθυπουργός προσπάθησε να την επηρεάσει.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ανέφερε επίσης πως την θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως.

«Σκοτεινή υπόθεση»

Αναφορικά με την υπόθεση δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη, έκανε λόγο για μηχανισμούς που προσπάθησαν να παρουσιαστεί ως ατύχημα λέγοντας ότι πρόκειται για μια ζοφερή και σκοτεινή υπόθεση.



Αναλυτικά η συνέντευξη

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τη συνέντευξή της στην εφημερίδα Παραπολιτικά για το θέμα των υποκλοπών: Το ζήτημα των υποκλοπών είναι σοβαρότατο, δεν μπορεί να  αποσοβηθεί ούτε να συμψηφιστεί γιατί αντιλαμβάνομαι ότι και η κυβέρνηση και η πρώην κυβέρνηση και νυν αξιωματική αντιπολίτευση  προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το θέμα δείχνοντας ο ένας τον άλλο το ζήτημα όμως είναι ότι δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη, και οι προηγούμενες θα έλεγα εργαλειοποίησαν την ΕΥΠ, την έκαναν κομματικό εργαλείο για κομματικά οφέλη και βεβαίως υπονόμευσαν τον σκοπό για τον οποίο  η ΕΥΠ έχει συσταθεί που είναι η εθνική ασφάλεια.

Για τις παρακολουθήσεις: Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις είναι τεράστιες και του πρωθυπουργού προσωπικά και η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει  αφενός να διερευνηθούν εις βάθος και όχι με αυτό τον προσχηματικό τρόπο που βλέπουμε να δρομολογείται, αφετέρου ότι δεν μειώνονται από τις ευθύνες που έχει ο κ. Τσίπρας για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Το λεω αυτό διότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλουν, το πιστεύω πραγματικά ότι δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την ΕΥΠ  και για τις παρακολουθήσεις.  Κανείς τους δεν το θέλει και για αυτό έχουμε μια ισορροπία του τρόμου όπου ο ένας αποκαλύπτει για τον άλλο... Εγώ σας τα έχω πει και για τη Novartis που είδατε πως κατέληξε,  σας τα έχω πει για πάρα πολλά πράγματα ότι όταν ένα βρώμικο  σύστημα συγκρούεται με ένα άλλο βρώμικο σύστημα στο τέλος θα τα βρουν και στην περίπτωση αυτή να μην εκπλαγείτε αν έχουμε συμψηφιστικά  αποτελέσματα στο τέλος.  

Για το αν είχε εικόνα ότι είχε μπει η ΕΥΠ και παρακολουθούσε μέσα στη Βουλή: Είχα τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν όχι μόνο η ΕΥΠ αλλά μια σειρά από υπηρεσίες που μπαινόβγαιναν στο κοινοβούλιο. Είχαμε εξάλλου και την απόδειξη από την περίοδο των συγκεντρώσεων των αγανακτισμένων που είδαμε να φυγαδεύονται «καδρονοφόροι» μέσα από τη Βουλή και αυτό τεκμηρίωσε τότε ότι υπήρχε άλλου τύπου  δράση προσώπων και μηχανισμών. Μέσα από τη λειτουργία της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής την περίοδο που ήμουν βουλευτής και μέλος της επιτροπής είχε αποκαλυφθεί ότι υπήρχε βαν της ΕΥΠ στο προάυλιο  από την πίσω πλευρά της Βουλής. Αυτό είχε προκύψει από τις συζητήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπως επίσης είχε φανεί στην προηγούμενη περίοδο,  και εγώ αυτό δεν ήμουν διατεθειμένη να το αγνοήσω, ότι πάρα πολλές υπηρεσίες μπαινόβγαιναν στη Βουλή με το πρόσχημα ότι θα πάνε στην τουαλέτα και υπήρχε μια ανεξέλεγκτη τέτοιου είδους διαδικασία. Για αυτό και εγώ σαν υποτυπώδες αλλά βασικό μέτρο  είχα πει ότι τη Βουλή θα φυλάσσει μόνο η φρουρά της και  δεν θα έχουμε άλλες υπηρεσίες και αυτό ήταν κάτι που είχε ενοχλήσει πάρα πολύ. Είχε γίνει ένας φοβερός πόλεμος προς τον Φρούραρχο της Βουλής από το υπουργείο Εσωτερικών και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Πανούση και από τη ΓΑΔΑ με διάφορα σχέδια που ανακοινώνονταν προκειμένου να μην γίνει σεβαστό ότι μόνο η φρουρά επρόκειτο να φυλάσσει τη Βουλή

Ερώτηση: Άρα λέτε ότι επέμενε η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να μπαίνει η ΕΥΠ στη Βουλή;

Απάντηση: Και η πολιτική ηγεσία και οι αστυνομικοί επιτετραμμένοι. Υπήρχε μια παράδοση σε αυτά  τα ζητήματα και αντιλαμβάνεστε ότι όταν υπάρχουν τέτοιου τύπου παραδόσεις με παρεισφρήσεις και με παρακολουθήσεις αντιστέκονται οι μηχανισμοί όταν κόβεται η πρόσβαση.

Ερωτηθείσα πως αντέδρασε  όταν την πληροφόρησε ο κ.Τσίπρας ότι υπάρχουν απομαγνητοφωνήσεις και πληροφορίες ότι κάποιοι θα ήθελαν να δολοφονήσουν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: Ήταν μια σοκαριστική στιγμή γιατί εγώ πήγα στο Μαξίμου για να συνεννοηθώ  με τον πρωθυπουργό για διάφορα ζητήματα και ξαφνικά τον είδα να ξεφυλλίζει αυτό που μου είπε ότι ήταν συνομιλίες ενός κρατουμένου. Μιλάμε για τον Μάρτιο του ’15, είχε μπροστά του κάποια έγγραφα που θέλησε να τα εμφανίσει ως απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών και μου είπε με νόημα ότι έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αυτό το θέμα, υπάρχουν αυτές οι συνομιλίες του τάδε κρατουμένου- θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ στο όνομα του κρατουμένου- ο οποίος οργανώνει, επικοινωνώντας με άτομα στην κοινωνία, να φάνε έναν Συριζαίο. Δεν σας κρύβω  ότι εκείνο το οποίο αμέσως σκέφτηκα είναι ότι εδώ υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα διότι κάποιος δίνει- δηλαδή ο Ρουμπάτης- απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών στον πρωθυπουργό οι οποίες προκαλούν και  εντυπώσεις και φόβο και ανησυχία. 

Ερωτηθείσα αν δέχτηκε ποτέ απειλές εκείνη την περίοδο, τόνισε: Εγώ και από τη δικηγορία μου απειλές έχω δεχτεί  από 26 χρονών και οι απειλές πάντοτε διακοινώνονται «για το καλό σου» , κάποιος για το καλό σου σε λεει να προσέχεις για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Σαφώς αυτού του είδους η ανακοίνωση προς εμένα έτσι όπως εγώ την αντιλήφθηκα είχε ως αντικείμενο να μου προκαλέσει ανησυχία. Δεν μου ειπώθηκε ούτε ότι εγώ απειλούμαι ούτε γνωρίζω και το ίδιο είπα και τότε, δεν γνωρίζω αν αυτά είναι αληθή.

Ερώτηση: Άρα εκτιμάτε ότι προσπάθησε ο κ.Τσίπρας με κάποιο τρόπο να σας επηρεάσει για κάποιο λόγο;

Απάντηση: Φυσικά,  σαφέστατα προσπάθησε να με επηρεάσει και να μου δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας ότι πρέπει να προσέχουμε γιατί υπάρχει και αυτό. Βεβαίως εγώ αντέδρασα αμέσως γιατί μου είπε «να σου τις δείξω αν θες» και του είπα ότι «δεν θέλω να δω τίποτα, να προσέχεις  τι σου δίνει, ποιος σου δίνει και για ποιο λόγο και αν ως πρωθυπουργός της χώρας ασχολείσαι με μαγνητοφωνήσεις και απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών κρατουμένων είσαι σε πάρα πολύ κακό δρόμο».  Είτε υπάρχουν παρακολουθήσεις είτε χρησιμοποιούνται ως φερόμενη πηγή πληροφοριών το να βάζεις ένα πολιτικό πρόσωπο ή το να μπαίνει ένα πολιτικό πρόσωπο πόσω μάλλον ένας πρωθυπουργός, ο Τσίπρας τότε ο Μητσοτάκης σήμερα, στη διαδικασία να τον προμηθεύουν με απομαγνητοφωνήσεις και συνομιλίες και να πληροφορείται κατά αυτό τον τρόπο ότι πληροφορείται είναι μια διαδικασία εξάρτησης του πολιτικού προσώπου από αυτή την πληροφόρηση και χειραγώγησης επίσης του πολιτικού προσώπου. Για αυτό ήταν για μένα εξαιρετικά ανησυχητικό αυτό το δείγμα το οποίο το έκοψα εκεί και ούτε επανήλθε αυτό το ζήτημα ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επανήλθε ο Τσίπρας σε τέτοιου είδους αναφορές σε εμένα. Θεωρώ βεβαίως ότι αφού έγινε αυτή η απόπειρα προς εμένα σίγουρα έγιναν και προς άλλα πρόσωπα και καλό θα είναι να τα μάθουμε.

Αναφορικά με τη ΔΕΘ, τόνισε: Έχουμε  την συνέντευξη τύπου  της Πλεύσης Ελευθερίας στις 12:30 της Τετάρτης,  και θα επισκεφτώ την έκθεση το απόγευμα  της ίδιας μέρας. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι το πρώτο σε δύναμη εξωκοινοβουλευτικό δημοκρατικό κόμμα και στοχεύουμε να είμαστε κοινοβουλευτικό κόμμα στην επόμενη Βουλή διαφορετικά θα μείνει η χώρα χωρίς αντιπολίτευση όπως είναι  και τώρα.

Για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε: Ο κ. Μητσοτάκης είναι τρία χρόνια και πλέον  πρωθυπουργός ήταν και η ομιλία του  και η συνέντευξη τύπου θύμιζαν πρόσωπο που τώρα αναλαμβάνει και υπόσχεται βεβαίως προσπάθησε να παρουσιάσει και το τι έχει κάνει και το ποια λάθη  έχει κάνει. Έχει κάνει πολύ περισσότερα λάθη από αυτά που ο ίδιος ομολόγησε, έχει πολυ μεγάλη  ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή. Έχω σοβαρότατη διαφωνία με για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας για το επόμενο διάστημα. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο κ. Μητσοτάκης για τις επιλογές που έκανε στην εξωτερική πολιτική και για το ενεργειακό ζήτημα που προκύπτει και συνδέεται με αυτές τις επιλογές. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών αλλά αντίθεα είναι ο πρωταρχικός υπεύθυνος για την κατάσταση  και στο κομμάτι της οικονομικής πολιτικής και στα φοβερά αδιέξοδα που βιώνουν σημερα  οι πολίτες που φάνηκε να προσπαθεί να τα καλλωπίσει. Και βεβαίως θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτές οι τοποθετήσεις στο κομμάτι των ελληνοτουρκικών και τα γιοκ και τα νταηλίκια μου θύμισαν τα συρτάκια του Τσίπρα και τους λεονταρισμούς που έχουμε ακούσει από πολλούς οι οποίοι όμως τελικώς αναδιπλώνονται

Για την υπόθεση Βαλυράκη σημείωσε: Η υπόθεση του Σ. Βαλυράκη είναι υπόθεση δολοφονίας, επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως ατύχημα.  Πρόκειται για μια  υπόθεση ζοφερή και σκοτεινή  ακριβώς διότι αυτό το οποίο αποκαλύπτεται είναι ότι υπάρχουν και υπήρξαν και έδρασαν  μηχανισμοί για να εμφανιστεί ως ατύχημα η δολοφονία  του Σ. Βαλυράκη.  Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ να φωτιστεί η υπόθεση και οι συνθήκες της δολοφονίας γιατί ο Σ. Βαλυράκης ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος στη διαδρομή του είχε ενεργότατο ρόλο στην αποκάλυψη υποθέσεων όπως η υπόθεση Siemens. Ως πρόεδρος της Βουλής τον κάλεσα και κάναμε τρεις  συνεδριάσεις θυελλώδεις για την υπόθεση Siemens. Ήταν ο άνθρωπος που έθεσε το θέμα του απορρήτου  και των παρακολουθήσεων τότε το 2015 και ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αφήσει διακριτό στίγμα και στην πολιτική ζωή  της χώρας και νομίζω ότι είναι καθήκον  και της πολιτείας και της δικαιοσύνης και σε αυτό εμείς θα συμπράξουμε δίπλα στην οικογένειά του που δίνει ένα φοβερό αγώνα όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου  ο θάνατος του και η δολοφονία του να μην μείνουν ανεξιχνίαστα.