Σε παράγοντα-«κλειδί», όσον αφορά τη διαμόρφωση του κλίματος, αλλά και των πολιτικών ισορροπιών με τις οποίες η χώρα θα εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, εξελίσσεται η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από το λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Η αποκάλυψη των 33 ονομάτων που φέρονται να στοχοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τα δημοσιεύματα σχετικά με τις αναφορές και την επιχειρηματική δράση των προσώπων που βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες που συνδέθηκαν με την «άφιξη» του επίμαχου λογισμικού στη χώρα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που αγγίζει, βεβαίως, το ίδιο το πλέγμα εθνικής ασφαλείας της χώρας, αλλά και τη λειτουργία της Δημοκρατίας, φέρνοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προ μιας δύσκολης εξίσωσης.

Ηδη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει μέσα σε μία εβδομάδα δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή, τον οποίο και συνδέει άμεσα με την υπόθεση.

Η πρώτη είχε να κάνει με το αν θα ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου η προεκλογική εκστρατεία να μην πραγματοποιηθεί στη «σκιά» συνεχιζόμενων υποκλοπών, ενώ η δεύτερη, που, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, συνιστά μια από τις πλέον κομβικές παραμέτρους του ζητήματος στις οποίες επενδύει ρητορικά η αντιπολίτευση, επικεντρώνεται στο ερώτημα αν, πέραν των Ανδρουλάκη και Κουκάκη, υπήρξαν και άλλα πρόσωπα που φέρονταν να παρακολουθούνταν τόσο από τον ΕΥΠ όσο και από τους «ιδιώτες».

Αλλωστε, αποτελεί κοινή παραδοχή πως, με δεδομένη τη διαρκή αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκροτήσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και να αναστρέψει τα εις βάρος της δημοσκοπικά δεδομένα, η υπόθεση αυτή συνιστά το μοναδικό μέτωπο στο οποίο θεωρεί η Κουμουνδούρου ότι μπορεί να επενδύσει πολιτικά σε αυτή τη φάση και να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Κλήση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η κλήση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των επιχειρηματιών Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντίλιαν, που συνδέονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa, οι οποίες φέρονται ότι εμπλέκονται στη χρήση του Predator και την «ανάπτυξη» των δυνατοτήτων του εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά και την εμπορία τους εκτός συνόρων προς τρίτες χώρες, όσο και του πρώην επικεφαλής της Γραμματείας του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ο τελευταίος είχε εξωθηθεί σε παραίτηση από τη θέση του τον περασμένο Αύγουστο, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για παράλληλη παρακολούθηση από ΕΥΠ και Predator των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη. Οι εν λόγω, βάσει του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων (κατόπιν αιτήματος του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης), αναμένεται να κληθούν προς ακρόαση από την Επιτροπή μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τα εν λόγω πρόσωπα είναι υποχρεωμένα ή όχι να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για να απαντήσουν στα ερωτήματα των μελών της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Με δεδομένο ότι μπορούν να επικαλεστούν κώλυμα, όπως ταξίδι ή παραμονή τους στο εξωτερικό ή πρόβλημα υγείας.

Οι καταγγελίες

Εκτός, όμως, από τη Βουλή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εμπλοκή της Δικαιοσύνης στο κάδρο, με φόντο τις αποκαλύψεις και τα ερωτήματα που έχουν τεθεί ή τίθενται.

Οι καταγγελίες από δημοσιογράφους και πολιτικούς είναι ιδιαίτερης βαρύτητας. Σε πρώτη φάση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, έδωσε παραγγελία την περασμένη Κυριακή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνη Ελευθεριάνο, για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για τα 33 πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθήθηκαν από το λογισμικό Predator. Με την παραγγελία του, ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός της χώρας ζήτησε την άμεση κλήση του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, προκειμένου αυτός, όπως και συνέβη, να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας. Σκοπός της κλήσης Βαξεβάνη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει.

Παράλληλα, ο κ. Ντογιάκος ζήτησε να κληθούν και να εξεταστούν και τυχόν άλλα άτομα που θα προτείνει ο εκδότης της εφημερίδας ή θα προκύψουν από τις έρευνες, ώστε να προσκομίσουν όσα στοιχεία διαθέτουν. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε οριστεί το προβλεπόμενο ραντεβού του Κώστα Βαξεβάνη με την εισαγγελέα Αγγελική Τριανταφύλλου, που ανέλαβε τη διενέργεια της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Κι αυτό καθώς ο ίδιος ενημέρωσε την εισαγγελέα ότι πρώτα θα επισκεφθεί τον κ. Ντογιάκο, κάτι που έπραξε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

Ως γνωστόν, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ωστόσο, «τρέχουν» εδώ και μερικούς μήνες και οι δύο παράλληλες έρευνες σχετικά με τις καταγγελλόμενες παρακολουθήσεις του προέδρου του ΚΙΝ. ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη. Στο πλαίσιο των ερευνών, οι εισαγγελικές Αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αποσταλούν τα στοιχεία από εταιρείες κινητής και να μη διαγραφούν εντός 12 μηνών, όπως προβλέπει ο νόμος, και έχουν απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ έχουν εξετάσει σειρά μαρτύρων.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς τα στοιχεία που ζητούν δεν διαβιβάζονται άμεσα, ενώ και η φύση των συγκεκριμένων ερευνών, που αφορούν ως επί το πλείστον τεχνικά ζητήματα, παρουσιάζοντας δυσχέρειες κατανόησης και αντίληψης. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον στοιχειοθετηθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων από συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε αυτά θα περάσουν σύντομα το «κατώφλι» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας με την ιδιότητα των «υπόπτων».

Η αποκάλυψη των Παραπολιτικών

Με βάση τα έως τώρα δημοσιεύματα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενεπλάκησαν ως «παρακολουθούμενοι» στην υπόθεση κορυφαίοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, στη λίστα που παρουσίασε η εφημερίδα «Documento», η εγκυρότητα της οποίας ελέγχεται, με τους παράγοντες του δημόσιου βίου, και όχι μόνο, που μπήκαν στο μικροσκόπιο του Predator από τα τέλη του 2021 και μετά (οπότε και φέρεται να ξεκίνησε ο επίμαχος κύκλος δράσης του), συμπεριλαμβάνονταν οι Αντώνης Σαμαράς, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Ευγενία Μανωλίδου, Βασίλης Κικίλιας, Τζένη Μπαλατσινού, Νίκος Χαρδαλιάς, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη), Αριστοτελία Πελώνη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέξης Παπαχελάς, Λάκης Λαζόπουλος, Αλέξανδρος Διακόπουλος, Γιώργος Πατούλης, Μαρίνα Πατούλη, Αλέξης Πατέλης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Κουρτάκης, Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη), Ειρήνη Καρυπίδη, Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star), Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media), Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ), Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμανέα, δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ), Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος) και Αντώνης Δελλατόλας.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν και να αποκαλύψουν σήμερα τα «Π», ο αριθμός των ανθρώπων που στοχοποιήθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 190, ενώ ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που σύμφωνα με πληροφορίες θα έρθουν στο φως περιλαμβάνεται κι εκείνο αξιωματούχου υψηλού κύρους στο εξωτερικό, που ορισμένοι αναλυτές έχουν υποδείξει ως την καταλληλότερη περίπτωση εν δυνάμει μεταβατικού πρωθυπουργού μεταξύ πρώτης (με απλή αναλογική) και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου πριν από μερικές ημέρες, διεμήνυσε πως τέτοιου είδους λογισμικά κυκλοφορούν ευρέως εντός κι εκτός Ελλάδας, σε πιο έντονο ύφος όμως από ποτέ ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα μπορούσε να έχει την παραμικρή γνώση για τη δραστηριότητα αυτή, πολλώ δε μάλλον σε ό,τι αφορά τους υπουργούς του.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απαγόρευση και την αντιμετώπισή τους, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τους υπουργούς που ενεπλάκησαν, δημόσια παρενέβησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που χαρακτήρισε αδιανόητο να παρακολουθείται ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε χωρίς περιστροφές πως είναι αδύνατο να είχε οποιαδήποτε επαφή το πρωθυπουργικό σύστημα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 12/11