«Έχουν γίνει συζητήσεις με την υπηρεσία εκλογών για ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση στις εκλογές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

Στη συνέχεια, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η εταιρεία που αναλαμβάνει τις εκλογές έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο.

Διευκρίνιση

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι για να υπάρξει εμπλοκή στις εκλογές θα πρέπει κάποιος να παρεμβαίνει σε κάθε μήνυμα που διαβιβάζεται από laptop ή κινητό στην υπηρεσία των εκλογών.

Περί συνεργασιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε εφιαλτικό το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη «που μας γυρίζει σε άλλες εποχές». Ακολούθως, ανέφερε πως θα είναι τερατώδες το ΠΑΣΟΚ να συζητάει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε κυβερνητική αυτοδυναμία της ΝΔ.



Η συνέντευξη

Ο  υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή: 

Για το αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο χακαρίσματος των αποτελεσμάτων των εκλογών: Μας έχει απασχολήσει, έχουμε κάνει αρκετά εκτενή συζήτηση με την υπηρεσία εκλογών για το ζήτημα αυτό. Δεν υπάρχει ηλεκτρονικοποίηση  της διαδικασίας όταν βρισκόμαστε στο εκλογικό τμήμα επομένως στο εκλογικό τμήμα εξακολουθούν οι καταγραφές να γίνονται χειρόγραφα και εκεί δεν μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα ηλεκτρονικής παρέμβασης. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους γίνεται η καταγραφή των αποτελεσμάτων, ο πρώτος τρόπος είναι ο χειρόγραφος και εν συνεχεία όλο το υλικό αυτό διαβιβάζονται στο Πρωτοδικείο το οποίο είναι και το υπεύθυνο για την έκδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων. Εν τω μεταξύ όμως για να δει ο πολίτης  το αποτέλεσμα στις οθόνες του και να μην περιμένουμε τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου που μπορεί να  βγουν 3-4 μέρες μετά καθώς γίνεται η επεξεργασία και καταγραφή τους υπάρχει μια διαβίβαση  η οποία πράγματι γίνεται με κινητά τηλέφωνα από τον εκπρόσωπο της δικαστικής αρχής ανά εκλογικό τμήμα προς το υπουργείο και το υπουργείο συγκεντρώνει τα αποτελέσματα αυτά και είναι οι κάρτες που βλέπετε την ημέρα των εκλογών. Ο θεωρητικός κίνδυνος εδώ είναι ότι θα μπορούσε κάποιος να παρεμβαίνει μήνυμα –μήνυμα  δηλαδή καθώς το μήνυμα διαβιβάζεται  από ένα κινητό ή από ένα  laptop διαβιβάζεται προς την υπηρεσία των εκλογών και εκεί κάποιος να παρέμβει και να πει ότι αλλάζω το αποτέλεσμα  αλλά αυτό πρέπει να το κάνει σε όλα τα μηνύματα, σε όλα τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να υπάρχει μια κεντρική αλλοίωση. Οι εταιρείες μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας  κίνδυνος και καμία δυνατότητα να συμβεί αυτό διότι παίρνουνε μέτρα ουσιαστικά κυβερνοασφάλειας να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Προφανώς και μας απασχολεί και προφανώς  θέλουμε να είναι απολύτως αδιάβλητο, η απάντηση είναι ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει τέτοιο θέμα και δεν χρειάζονται επιπλέον.   

Για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπλανητικών πληροφοριών στα social media: Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, απασχολεί ιδιαιτέρως πλέον διεθνείς οργανισμούς.  Υπάρχει μια μεγάλη διεθνή συζήτηση η οποία λεει ότι αφενός πρέπει να σταθμίσουμε την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα για την προστασία της ελευθερίας του λόγου αλλά αυτό καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα ατομικό δικαίωμα, δεν αποτελεί ελευθερία του λόγου το να χρησιμοποιείς ουσιαστικά τεχνολογία και ψεύτικους λογαριασμούς προκειμένου να διαδίδεις κρατική προπαγάνδα πολλώ μάλλον όταν η κρατική προπαγάνδα συνδέεται με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι οποίες μάλιστα στόχο έχουν είτε να χειραγωγήσουν προς μια κατεύθυνση την κοινή γνώμη είτε και να διεγείρουν ανησυχία και τρόμο στην κοινή γνώμη. 

Ερώτηση: Αυτό πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Απάντηση: Είναι μια μεγάλη διεθνή συζήτηση η οποία μοιραία και υποχρεωτικά εμπλέκει τις εταιρείες οι οποίες παρέχουνε αυτές τις πλατφόρμες (facebook, twitter κα)

Ερώτηση: Θα πάρετε πρωτοβουλίες  προς αυτή την κατεύθυνση εν όψει των δικών μας εκλογών;

Απάντηση: Θέλω να είμαι ρεαλιστής προφανώς δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε με το twitter το ζήτημα. Η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες για  σε αυτό και λεω ότι αυτό είναι μια παγκόσμια συζήτηση και πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις.

Ερώτηση: Άρα αν υπάρξει κυβερνοπόλεμος από διάφορες δυνάμεις εν όψει των εκλογών ή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είμαστε «απροστάτευτοι»;

Απάντηση: Δεν ξέρω τι μορφή μπορεί να πάρει, στην πραγματικότητα όλα αυτά συνδέονται με τις προπαγανδιστικές απόπειρες και εκστρατείες τις οποίες κάνει η Ρωσία στο μιντιακό πεδίο διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις και αποπειρόμενοι να χειραγωγήσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Σε ένα πρώτο επίπεδο οι απαντήσεις είναι απαντήσεις δημοσίου διαλόγου και δημοσίων παρεμβάσεων και πρέπει αυτές να δίνονται, σε ένα δεύτερο  επίπεδο επίσης είναι προφανές ότι η διεθνής κοινότητα  πρέπει να συνεργαστεί στενά με αυτές τις εταιρείες για να φέρει ένα αποτέλεσμα  στον έλεγχο των ψευδών ειδήσεων ώστε να μην αλλοιώνεται πλήρως το νόημα της ανταλλαγής απόψεων και της ελευθερίας λόγου που επιτυγχάνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά προφανώς έχουμε δουλειά εδώ, δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί, είναι από τα πολύ δύσκολα και σύνθετα θέματα και θέλει και διεθνή  συντονισμό άρα έχει δουλειά το να φτιαχτεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο.

Ερωτηθείς αν τα κόμματα διαδίδουν  fake news, είπε: Η ΝΔ δεν το κάνει ποτέ, ο ΣΥΡΙΖΑ ο κάνει συνεχώς.

Ερωτηθείς γιατί είναι τερατογένηση να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ και να βοηθήσει και ο κ.Βαρουφάκης, τόνισε: Η απάντηση είναι απολύτως προφανής γιατί στην πραγματικότητα εκείνο για το οποίο μιλάμε είναι για το εφιαλτικότερο πιθανό πολιτικό σενάριο. Σε τι θα συνίσταται η τερατογένηση;  Αφενός η συνεργασία εκ νέου ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη καταλαβαίνουμε όλοι που μας γυρνάει, μας γυρνάει στο πρώτο εξάμηνο του ’15 όπου ο κ. Βαρουφάκης θα έχει πολύ μεγαλύτερα εξουσία γιατί θα έχει τη δυνατότητα με την απόσυρση της εμπιστοσύνης του να ρίξουν την κυβέρνηση. Τώρα είναι μια αυτόνομη πολιτική οντότητα με δικό του προγραμματικό λόγο και εσωτερική αναφορά στο κόμμα του. Κάθε  4 ώρες ο κ. Βαρουφάκης θα λεει «αν δεν συμβεί αυτό εγώ αποχωρώ» αυτό θα  γίνεται και θα έρχεται ο κ. Τσίπρας να υπακούει στα κελεύσματα του κ. Βαρουφάκη. Το δε επόμενο τερατώδες είναι ένα κόμμα όπως ήταν  το ΠΑΣΟΚ  το οποίο ουσιαστικά στήριξε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα την προσπάθεια  να σταθεί η χώρα στο πόδια της  και το οποίο κόμμα στελέχη του έχουν δεχτεί διώξεις από το ΣΥΡΙΖΑ, να βρίσκεται να συζητάει  τον εναγκαλισμό του τον κυβερνητικό με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πράγματι είναι ο ορισμός της πολιτικής τερατογενέσεως.

Ερωτηθείς αν είναι πολιτική τερατογένεση η συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση, είπε: Καταλαβαίνω ότι δεν είναι και το πιο επιθυμητό σενάριο. Νομίζω ότι με τον πιο καθαρό τρόπο τα είπε όλα ο πρωθυπουργός. Η τοποθέτηση που έκανε ο πρωθυπουργός και εμένα με καλύπτει απολύτως  αλλά νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει και κανείς είναι ότι είναι ξεκάθαρο το δίλημμα που θέτουμε εμείς. Κυβερνητική αυτοδυναμία της ΝΔ, δεν υπάρχει καμία άλλη λυση.

Ερωτηθείς τι ποσοστό πρέπει να πάρει η ΝΔ στις πρώτες κάλπες ώστε να πετύχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες σημείωσε: Προφανώς η στόχευση είναι στις πρώτες κάλπες να πας όσο πιο κοντά στην αυτοδυναμία της δεύτερης κάλπης. Όλες οι μετρήσεις μας έχουν με τις αναγωγές στο 34 με 35% το όριο της αυτοδυναμίας είναι το 37 άρα δεν είναι η μέρα με τη νύχτα.