«Στα μέτρα που θα ανακοινώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, περιλαμβάνεται ο ελληνικός μηχανισμός υπερεσόδων της Eνέργειας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι 15 κράτη – μέλη συντάχθηκαν με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για οριζόντια τιμή του φυσικού αερίου, δηλαδή να μπει πλαφόν, ώστε να πιεστούν προς τα κάτω οι τιμές της Ενέργειας.

Ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στηρίζει η Ελλάδα

Στη συνέχεια, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει τον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, που θα ανακοινώσει σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν.

Κίνητρα

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας είπε πως η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης και θα ενισχύσει εκείνους που θα συντηρήσουν τον παλιό καυστήρα.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρξει δελτίο στην κατανάλωση.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τις αποφάσεις της ΕΕ: Σήμερα περιμένουμε την κα Φον Ντερ Λάιν να παρουσιάσει τα μέτρα τα οποία προτείνει η Ευρώπη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης  υπερεσόδων που εφαρμόζουμε εδώ και δύο μήνες. Ουσιαστικά είναι το βασικό εργαλείο το οποίο θέλει η Ευρώπη να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη, είναι αυτό που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Το είχαμε  σχεδιάσει και πάρει έγκριση από την  ευρωπαϊκή επιτροπή εδώ και τρεις μήνες και πάνω σε αυτό βασίζεται η ευρωπαϊκή πρόταση για να μπει ένα πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, να ανακτώνται τα  υπερέσοδα, η διαφορά δηλαδή από το πλαφόν μέχρι την χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, και αυτά τα υπερέσοδα, τα υπερκέρδη να επιστρέφουν πίσω τους πολίτες όπως  ακριβώς το έκανε η ελληνική κυβέρνηση  εδώ και δύο μήνες .

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Σήμερα στην Ευρώπη έτσι όπως λειτουργεί το μοντέλο προσδιορισμού της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά αυτό επηρεάζεται από την ακριβότερη μονάδα  ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορεί να ήταν η λιγνιτική μονάδα τώρα όμως με την  τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη αυτή είναι η μονάδα φυσικού αερίου. Δηλαδή είναι το εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο αυτό το οποίο προσδιορίζει με ποια τιμή θα αποζημιώνονται  όλες οι τεχνολογίες είτε είναι πυρηνικά εργοστάσια είτε ΑΠΕ. Εμείς αυτό το αλλάξαμε και βάλαμε ένα πλαφόν και  κάθε τεχνολογία δεν εισπράττει αυτή την πολύ ακριβή χονδρεμπορική τιμή αλλά αποζημιώνεται με βάση το πραγματικό κόστος της τεχνολογίας, και τη διαφορά από το κόστος της τεχνολογίας μέχρι την χονδρεμπορική τιμή την ανακτούμε και την επιστρέφουμε  στους πολίτες. Αυτό για την Ελλάδα τους προηγούμενους δύο μήνες για την Ελλάδα ήταν 1,5 δις €, για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι 1,2 δις €. Ο κ. Μητσοτάκης είπε και κάτι άλλο από τον προηγούμενο Μάρτιο, είπε ότι θα πρέπει να μειώσουμε οριζόντια την τιμή του φυσικού αερίου δηλαδή να βάλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του ίδιου του φυσικού αερίου σαν καύσιμο  και με αυτό τον τρόπο να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω και της ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά της ενέργειας που χρησιμοποιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών ήρθαν 15 κράτη μέλη και το υποστήριξαν, για πρώτη φορά συντάχθηκαν με την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού.

Για το αν καθυστέρησε η Ευρώπη και πάρει αποφάσεις: Η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Εμείς από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο  είχαμε ξεκινήσει να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτο το οποίο βλέπαμε ότι θα έρθει  και το οποίο ήρθε ακόμα πιο έντονο και γιγαντώθηκε μετά την έναρξη του πολέμου. Αυτή τη στιγμή μαίνεται ένας ενεργειακός πόλεμος ταυτόχρονα με τον συμβατικό πόλεμο στην Ουκρανία και το λεω αυτό γιατί χρησιμοποιεί η Ρωσία απέναντι στην Ευρώπη ως ένα όπλο την εξάρτηση της Ευρώπης  από το φυσικό αέριο άρα κλείνει την  στρόφιγγα του αερίου και αυτό σημαίνει μειωμένες ροές προς την Ευρώπη άρα ακριβές τιμές αερίου και βέβαια τεράστια κόστη  για την ευρωπαϊκή κοινωνία και την οικονομία. Αυτή η πίεση που ασκεί αυτή τη στιγμή η Ρωσία προς την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  έχει ένα σκοπό να αδυνατήσει τη στήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία.

Για το αν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να επιβληθεί έκτακτη φορολογία σε διυλιστήρια και σε εταιρείες πετρελαίου  και φυσικού αερίου: Είναι μια πρόταση την οποία θα καταθέσει σήμερα η πρόεδρος της Ευρώπης για μια έκτακτη φορολογική για το υπερβάλλον κέρδος που έχουν οι ενεργειακές εταιρείες ορυκτών καυσίμων για το διάστημα που  διαρκεί η κρίση. Εμείς το έχουμε στηρίξει αυτό ως χώρα από εκεί και  πέρα φυσικά και θα το εφαρμόσουμε.

Για το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες: Να ξέρετε ότι αυτό πριν το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προηγήθηκε μια πολύ  σημαντική δουλειά από τον ΔΕΔΗΕ, λειτουργεί ήδη εδώ και αρκετές ημέρες μια ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αιτήσεων. Σταμάτησε πια η υποβολή με χαρτιά από τους ενδιαφερόμενους να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό στη χώρα μας, μια γραφειοκρατία η οποία ήταν και χρονοβόρα και κουραστική και δημιουργούσε και πολλά προβλήματα με χαμένα χαρτιά. Έχουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που σε κάθε περιφερειακή ενότητα μπορεί κάποιος  να μπει στην πλατφόρμα και να κάνει μια αίτηση. Μέχρι 10 kilowatt θα μπορεί κάποιος με απλή γνωστοποίηση στον ΔΕΔΗΕ να προχωρά στην κατασκευή ενός μικρού φωτοβολταϊκού. Το κάνουμε αυτό για να δώσουμε τη δυνατότητα σε σπίτια, εκτιμούμε ότι θα είναι περίπου 100 χιλιαδες σπίτια αυτά που  σε πρώτη φάση θα  βάλουνε φωτοβολταϊκα, 75 χιλιαδες εμπορικοί  καταναλωτές και επαγγελματίες και 75 χιλιαδες αγρότες.

Ερώτηση: Δηλαδή με το που θα γίνεται η αίτηση ο ΔΕΔΗΕ θα κάνει αποδεκτό το αίτημα και θα μπορεί να προχωρήσει  στην επένδυση;

Απάντηση: Μια απλή γνωστοποίηση ώστε να το γνωρίζει ο ΔΕΔΗΕ από εκεί και πέρα όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να πάρει έναν γνωστοποιημένο μετρητή από τον ΔΕΔΗΕ που θα τον βάλει  δίπλα στον μετρητή κατανάλωσης ώστε να μπορεί να γίνεται ο συμψηφισμός.

Αναφορικά με τη χρήση του πετρελαίου, ο κ. Σκρέκας είπε: Ερχόμαστε φέτος και δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο, μια επιπλέον ενίσχυση για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε αυτοί που έχουν και μπορούν να συντηρήσουν τον παλιό καυστήρα πετρελαίου ο οποίος υπάρχει ακόμα απλά έχουν σταματήσει να βάζουν πετρέλαιο,  να συνεννοηθεί η πολυκατοικία εφόσον υπάρχει αυτό το έξτρα κίνητρο και εφόσον μπορούν να χρησιμοποιήσουν φέτος το πετρέλαιο για να θερμανθούν και έτσι να έχουν ένα χαμηλότερο κόστος θέρμανσης και από την άλλη να βοηθήσουμε στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.  Αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν φυσικά και θα στηρίξουμε το φυσικό αέριο αλλά είναι τόσο μεγάλη η αύξηση του φυσικού αερίου σε σχέση με 1,5 έτος πριν, είναι πάνω από 10 φορές που δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να απορροφήσει όλο αυτό το ποσοστό.  Εμείς  φυσικά και θα στηρίξουμε για να διατηρήσουμε όσο πιο προσιτές μπορούμε τις τιμές από εκεί και πέρα θα πρέπει με προτεραιότητα την εξοικονόμηση ένα νοικοκυριό και με οικονομία που ήδη το κάνει, να θερμάνει το σπίτι του πάντα αξιοποιώντας τις συμβουλές  που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε δελτίο στην κατανάλωση  ρεύματος, τόνισε: Έχουμε κανει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο για να περιορίσουμε , να μηδενίσουμε την πιθανότητα να υπάρξει μια τέτοια κατάσταση. Από την άλλη είμαστε σε ένα πόλεμο και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει, εμείς έχουμε πολλές παρεμβάσεις δηλαδή έχουμε διπλασιάσει σχεδόν τη  χωρητικότητα της Ρεβυθούσας ώστε να έχουμε συνέχεια φυσικό αέριο να έχουμε απρόσκοπτη τροφοδοσία, έχουμε τη δυνατότητα κάποια εργοστάσια φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσουνε πετρέλαιο για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, έχουν διπλασιάσει την παραγωγή τους τα λιγνιτικά εργοστάσια ώστε να μειώσουμε την εισαγωγή φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή. Επίσης υπέγραψα  και ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον ιταλό ομόλογο μου και θα αποθηκεύσουμε ποσότητες φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας. Άρα είναι πολύ μικρή η πιθανότητα, ελάχιστη  πιθανότητα η Ελλάδα να μείνει χωρίς ενέργεια το χειμώνα αλλά έχουμε έναν ενεργειακό πόλεμο  και σε ένα πόλεμο γιατί δεν ξέρει ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.