Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
nd
Πολιτική

«Γίνονταν παρακολουθήσεις με το λογισμικό Pegasus από το 2016» - «Πυρά» ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για έκθεση Citizen Lab: Ο κ. Τσίπρας γνώριζε την λειτουργία του στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την αποκάλυψη, το 2016 το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιούνταν και στην Ελλάδα, την περίοδο δηλαδή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρά «πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο γίνονταν παρακολουθήσεις με το λογισμικό Pegasus από το 2016.

Το δημοσίευμα, που είναι το πρώτο θέμα της εφημερίδας σήμερα, φέρει τον τίτλο «Νέα βόμβα για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ -Υποκλοπές: Πρώτη φορά Αριστερά» και, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει έκθεση του εργαστηρίου CitizenLab η οποία αποκαλύπτει υποκλοπές από το 2016 με το λογισμικό «Pegasus». Οι υποκλοπές, κατά το δημοσίευμα, γίνονταν μέσω της Otenet SA που χρησιμοποιούσαν και στην ΕΥΠ. Στο ρεπορτάζ συμμετέχει και ο Γιάνης Βαρυφάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι έχει έντονες ενδείξεις ότι «επί υπουργίας μου με άκουγαν και Γερμανοί υπάλληλοι».

ta_nea

Σύμφωνα με την αποκάλυψη, το 2016 το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιούνταν και στην Ελλάδα, την περίοδο δηλαδή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«“Τα Νέα” σήμερα αποκαλύπτουν έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού» αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Όπως τονίζει, «πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

Παράλληλα η ΝΔ αναφέρει ακολούθως ότι «μετά τη σημερινή αποκάλυψη, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

1. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα;
2. Είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για αυτή την έκθεση του Citizen Lab; Αν είχε ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες προέβη;
3. Η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν ναι, κατέληξαν κάπου; Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».