«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλαν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» σήμερα Πέμπτη 26/1 σχετικά με τους δεσμούς και τις περίεργες συμπτώσεις που συνδέουν μέλη της ΑΔΑΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ρεπορτάζ που πυροδότησε σειρά αντιδράσεων να αποκαλύπτει περίεργες «υπόγειες» διαδρομές μεταξύ στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόσω κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης–αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τον ρόλο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. 

Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στον Χρήστο Ράμμο και τους χειρισμούς του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, στην πορεία της αντιπροέδρου της ΑΔΑΕ Αικατερίνης Παπανικολάου που υπήρξε συνεργάτις του υπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδη Μπαλτά, και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Αποστολίδη, αλλά και στον καθηγητή στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά Στέφανο Γκρίτζαλη, που τυγχάνει επίσης τακτικό μέλος στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ και έχει διατελέσει ειδικός γραμματέας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με υπουργό τον Γιάννη Ραγκούση, τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στις 3 Αυγούστου 2022 συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ΑΔΑΕ τετραμελής ομάδα ελέγχου για τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με την τηλεφωνική παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν τόσο η Αικατ. Παπανικολάου όσο και ο καθηγητής Γκρίτζαλης. 

N.Δ.: Γινόμαστε θεατές σε ακόμα μία παράσταση του έργου «Αρμοί της εξουσίας»

Το σημερινό δημοσίευμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο, με τη Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε να κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ και μετατροπή της σε προεκλογικό ορμητήριο του Αλέξη Τσίπρα. «Για πολλοστή φορά γινόμαστε δυστυχώς θεατές σε ακόμα μία παράσταση του έργου “Αρμοί της εξουσίας”, με πρωταγωνιστές τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του», καταλήγει η Ν.Δ. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Απογευματινή” αποκαλύπτει υπόγειες διαδρομές και το πώς ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μετατρέψει μια ανεξάρτητη αρχή σε προεκλογικό του ορμητήριο. Κάτι που έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα με την εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ και αποδείχθηκε ακόμα πιο έντονα χθες, όταν ο κ. Τσίπρας έφθασε να παρανομεί από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας ονόματα και επικαλούμενος τη συνάντησή του με τον κ. Ράμμο, τον οποίο είχε προτείνει σε αυτή τη θέση έναν μήνα πριν από τις εκλογές του 2019. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα όταν, όπως αποκαλύπτεται, η αντιπρόεδρος και τακτικό μέλος της Αρχής, κ. Παπανικολάου ήταν συνεργάτις του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλτά, αλλά και στο γραφείο πρώην διοικητή της ΕΥΠ. Για πολλοστή φορά γινόμαστε δυστυχώς θεατές σε ακόμα μία παράσταση του έργου “Αρμοί της εξουσίας”, με πρωταγωνιστές τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του».

Χριστόφορος Μπουτσικάκης: Μέλη που υπηρετούν στην ΑΔΑΕ διατηρούν δεσμούς με πρόσωπα που κινούν τα νήματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Πειραιά Χριστόφορος Μπουτσικάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις αποκαλύψεις της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ζητώντας απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. 


Ο βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε στον διορισμό του Χρήστου Ράμμου στην ΑΔΑΕ με απόφαση του Μιχάλη Καλογήρου, στη διαδρομή της κ. Παπανικολάου και του κ. Γκρίτζαλη, με τον κ. Μπουτσικάκη να εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Δείχνουν ότι τα εν λόγω μέλη που υπηρετούν στην ΑΔΑΕ φαίνεται ότι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με πρόσωπα που σήμερα κινούν τα νήματα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι αποκαλύψεις της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ για τις υπόγειες διαδρομές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΔΑΕ

Το ρεπορτάζ εστιάζει στον επικεφαλής της Αρχής Χρήστο Ράμμο, ο οποίος αναφέρεται ότι διορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ με πρόταση του Μιχάλη Καλογήρου, σήμερα διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και εκ των πλέον έμπιστων και στενών συνεργατών του.

APOGA_2601_001_cmyk
Ο διορισμός του κ. Ράμμου στην ΑΔΑΕ έγινε με εισήγηση Τσίπρα τον Ιούνιο 2019, λίγο πριν από το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η θητεία του λήγει τον Ιούνιο 2025.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ τις τελευταίες ημέρες, σε μια σειρά πρωτοβουλιών σε σχέση με τους ελέγχους στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μοιάζει, σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, απολύτως εναρμονισμένος με τις κινήσεις και το κλίμα που θέλει να «επικοινωνήσει» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, αντιπρόεδρος του κ. Ράμμου και τακτικό μέλος στην ΑΔΑΕ είναι η δικηγόρος Αικατερίνη Παπανικολάου, η πορεία της οποίας έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς η εν λόγω δικηγόρος εμφανίζεται τη διετία 2002-2004 ως στενή συνεργάτις και νομική σύμβουλος του τότε διοικητή στην ΕΥΠ, πρέσβη Παύλου Αποστολίδη, ενώ τον Νοέμβριο του 2015, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, αποσπάται στο γραφείο του τότε υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτά.

Να σημειωθεί ότι η Αικατερίνη Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου και απάντησε στις αποκαλύψεις της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας, καθώς παραδέχθηκε ότι υπήρξε συνεργάτιδα του υπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδη Μπαλτά, και επίσης ότι υπήρξε και συνεργάτις του κ. Αποστολίδη, πρώην διοικητή της ΕΥΠ.


Τον Οκτώβριο 2016 η Αικ. Παπανικολάου διορίζεται τακτικό μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, μια θέση που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, γεγονός που δεν της επιτρέπει να ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Η Αικ. Παπανικολάου εμφανίζεται την τριετία 2020-2022 να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάτι που κατά τη σύμβασή της στην ΑΔΑΕ είναι παράτυπο, στο μάθημα «Ερευνητική Μεθοδολογία και Ειδικά Μαθήματα Δικαίου στο Διαδίκτυο», εισπράττοντας αμοιβές χιλιάδων ευρώ. Η αμειβόμενη απασχόληση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι παράτυπη, αφού δεν είναι μέλος ΔΕΠ. Το συγκεκριμένο έργο στο πανεπιστήμιο της ανέθεσε ο καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Στέφανος Γκρίτζαλης, που τυγχάνει επίσης τακτικό μέλος στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Ο κ. Γκρίτζαλης κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα το διάστημα 2009-2012, διετέλεσε ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με υπουργό τον Γ. Ραγκούση, τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα στις 3 Αυγούστου 2022 συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ΑΔΑΕ τετραμελής ομάδα ελέγχου για τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με την τηλεφωνική παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν τόσο η Αικατ. Παπανικολάου όσο και ο καθηγητής Γκρίτζαλης. Ο τελευταίος μάλιστα ως... επισπεύδων.