«Οι εξαγγελίες Τσίπρα για τους αγρότες εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν φέρνουν κάτι καινούριο»,  δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

Επιπλέον, τόνισε πως «από πέρυσι διαφαίνονταν δομικά ζητήματα με την κτηνοτροφία, που υποστηρίχθηκε αλλά όχι στο βαθμό που θέλαμε».

Συνεργασία

Ο κ. Γεωργαντάς, σημείωσε επίσης πως σε συνεργασία με τον υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που ελέγχει τα αποθέματα αλλά και τις τιμές των προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό.

Δημοσιοποίηση

Μάλιστα, ανέφερε πως γίνονται έλεγχοι και προσπάθεια να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και επανέλαβε πως θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν.



Αναλυτικά η συνέντευξη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τις ανακοινώσεις του κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ για τους αγρότες: Οι ανακοινώσεις για το θέμα των αγροτών δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον γιατί λαμβάνοντας υπόψη και την ομιλία του αλλά και την απάντηση σε ερώτηση που του τέθηκε χθες  πρώτο αναφέρθηκε σε πολιτικές και σε δράσεις τις οποίες ήδη εμείς υλοποιούμε όπως για παράδειγμα στην ενίσχυση στην αγορά λιπασμάτων, στην ενίσχυση  η οποία χρειάζεται για την αγορά ζωοτροφών, στο πρόβλημα που υπάρχει με εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση αλλά πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα καλλιέργειας. Όλα αυτά υλοποιούνται από εμάς πως επίσης μου άρεσε που άκουσα από τον κ. Τσίπρα ότι θέλει τον αγρότη επιχειρηματία, το αγρότη επιχειρηματία θέλει και η ΝΔ το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και εκεί προσπαθήσουμε να στηρίξουμε με συγκεκριμένους τρόπους και με ελάφρυνση των φορολογικών βαρών. Αυτο το οποίο όμως είπε και το οποίο θεωρούμε ότι είναι υπερβολή σε σχέση και με την προηγούμενη πολιτική του είναι για την  κατάργηση πλήρως του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Να θυμίσω ότι γινόταν επιστροφή αυτού του φόρου αλλά το 2016 τον σταμάτησε ο κ. Τσίπρας, τον επαναφέραμε εμείς  μειωμένο μεν αλλά σε σημαντικό βαθμό ενισχύουμε τους αγρότες και πριν από μια εβδομάδα πληρώσαμε στους αγρότες την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Άρα ειδικά για τα αγροτικά αλλά βεβαίως και για όλα τα άλλα τίποτε καινούργιο, τίποτε μετρήσιμο, τίποτε το οποίο  να δίνει μια εικόνα σοβαρής και ρεαλιστικής υποστήριξης των αγροτών αλλά ειδικά ως προς τον πρωτογενή τομέα από τα δέκα πράγματα που ανέφερε  δυστυχώς δεν γνωρίζει, τα οκτώ υλοποιούνται ήδη. 

Για την ενεργειακή κρίση και την αγροτική παραγωγή: Από πέρυσι που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση διαφαίνονταν ζητήματα δομικά που υπάρχουν σε σχέση με την κτηνοτροφία δηλαδή έπρεπε να υποστηριχτεί και υποστηρίχτηκε αλλά δεν έγινε στο βαθμό που έπρεπε η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών για παράδειγμα  στους κτηνοτρόφους μας. Αυτό τώρα  προσπαθούμε να το στηρίξουμε μέσα από συνδεδεμένες  ενισχύσεις που δίνονται σε συγκεκριμένες καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή και βέβαια από άμεσες ενισχύσεις τις οποίες κάνουμε.  Να θυμίσω ότι μειώσαμε το ΦΠΑ στο λίπασμα μόνιμα στο 6%, το ίδιο και στις ζωοτροφές στο 6%, ότι ενισχύσαμε τους κτηνοτρόφους μας με το  2% επί του τζίρου τους με ένα ποσό περίπου 50εκατομμυρίων και άλλα 89 εκατομμύρια τα οποία ανακοινώθηκαν ήδη από τον  πρωθυπουργό και τα οποία είμαστε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας  για να μπορέσουν το επόμενο διάστημα να δοθούν στους κτηνοτρόφους μας στους οποίους πράγματι  με την αύξηση των πρώτων υλών τους υπάρχει ζήτημα. Υπάρχει και αύξηση των τιμών πώλησης  αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε πάνω στο κόστος παραγωγής. Γίνονται συγκεκριμένες προσπάθειες ενίσχυσης αλλά θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για πιο  θεσμικές παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να τους βοηθήσουνε.  Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πόσο καλύτερα μπορούμε να υποστηριχτούμε μέσα από συνεργατικά σχήματα, η κυβέρνηση ενίσχυση στην πράξη τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με καλύτερο τρόπο αυτές τις δύσκολες συγκυρίες και το πιο απτό παράδειγμα  είναι η νομοθετική  πρωτοβουλία που πήραμε πριν από λίγο καιρο  και εφαρμόζεται ήδη να φορολογούνται τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε ομάδες παραγωγών ή σε συνεταιρισμούς στο 50% των κερδών τους δηλαδή  να έχουν έκπτωση στο 50% στα κέρδη. 

Για την αύξηση των τιμών: Έχουμε δημιουργήσει ένα μηχανισμό μαζί με τον υπουργείο Ανάπτυξης με το οποίο ελέγχουμε τα αποθέματα σε συγκεκριμένα  προϊόντα, πρώτες ύλες κατά βάση, στο οποίο γίνονται έλεγχοι στη συνέχεια ακριβώς επειδή έχουμε στον έλεγχο των αποθεμάτων βλέπουμε πρώτον την επάρκεια αλλά βλέπουμε και τις τιμές με τις οποίες εισέρχονται αυτά τα προϊόντα στις αποθήκες των εμπόρων και στη συνέχεια μεταπωλούνται. Γίνονται έλεγχοι, προσπαθούμε να πατάξουμε τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και για αυτό το λόγο περάσαμε μια τροπολογία στη Βουλή όπου δίνει το δικαίωμα σε όποιον εντοπιστεί με αισχροκέρδεια να  δημοσιοποιείται και το όνομα της επιχείρησης. Και επειδή ίσως κάποιοι αναρωτιούνται γιατί  δεν έχουν  δημοσιοποιηθεί κάποια ονόματα με βάση τη νομοθετική πρωτοβουλία  η οποία ψηφίστηκε θα πρέπει είτε  να είναι πολύ μεγάλη η παράβαση και το πρόστιμο που του επιβάλλεται είτε να ειναι υπότροπος αλλά  γίνονται συχνές παρακολουθήσεις  υπό αυτού τους αντικειμένου. Έχουν επιβληθεί πολύ υψηλά πρόστιμα,  το μεγαλύτερο που επιβλήθηκε ποτέ 630 χιλιάδες σε αλυσίδα  super market απλά στη συνέχεια ακολούθησε η νομοθετική  ρύθμιση η οποία δίνει το δικαίωμα δημοσιοποίησης  των ονομάτων των επιχειρήσεων.  Γίνονται συνεχείς έλεγχοι.

Για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τις θεομηνίες: Υπάρχουν καινούργια δεδομένα τα οποία έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση η οποία πλέον είναι παρούσα και όλο αυτό οδήγησε τον ΕΛΓΑ το 2021 να καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό που έχει  καταβάλει ιστορικά ποτέ για αποζημίωση των αγροτών μας 350 εκατομμύρια περίπου. Να θυμίσω ότι οι εισφορές στον ΕΛΓΑ των αγροτών μας ανέρχονται στα 160 εκατομμύρια αλλά οι καταβολές των αποζημιώσεων είναι 350 εκατομμύρια. Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση όλων των φαινομένων παντού στη χώρα και μάλιστα πολύ συχνά χρησιμοποιούμε στις μεγάλες καταστροφές  τη διαδικασία των προκαταβολών μέσα από νομοθετική ρύθμιση, μια διαδικασία που ουσιαστικά η ΝΔ στην παρούσα κυβέρνηση έχει καθιερώσει και ο χρόνος  πλέον αποζημίωσης από 17 -18 μήνες  που ήταν παλαιότερα είναι κάτω από χρόνο και με τις προκαταβολές να δίνονται στους 3 με 4 μήνες. Και για τις ζημιές που  γίνανε  στη Βόρειο Ελλάδα όπως έγιναν στα ροδάκινα, σε βαμβάκια και σε αμπέλια από την χαλαζόπτωση του Ιουνίου το επόμενο διάστημα, γιατί ολοκληρώνονται πλέον τα πορίσματα,  θα έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις.  Όταν έχουμε κάπου 10.000 αιτήσεις αποζημιώσεως πρέπει να γίνουν πορίσματα εξατομικευμένα για τη ζημία που έχει το κάθε χωράφι, η κάθε παραγωγή αυτό θέλει το χρόνο του,  με την πρώτη εικόνα όμως εμείς στο 3μηνο-4μηνο δίνουμε μια μεγάλη προκαταβολή για να τους βοηθήσουμε να ξανακαλλιεργήσουνε και μόλις έχουμε τα εξατομικευμένα πορίσματα για κάθε μια από τις ζημίες κάνουμε και την εξόφληση.