«Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή». Αυτό είναι το «διά ταύτα» από τη διήμερη παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ, η οποία χαρακτηρίστηκε αφενός από την πολυπληθή προσέλευση στο Βελλίδειο και αφετέρου από την τρίωρη συνέντευξη Τύπου και τις 52 ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Ξέχωρα, δε, από την ουσία, ύστερα από πολλά χρόνια η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θύμισε εποχές που το κόμμα ήταν κραταιό και η παρουσία του αρχηγού του στη Θεσσαλονίκη δημιουργούσε γεγονότα και έβγαζε ειδήσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επιδιώκει σταδιακά να δώσει το «στίγμα» σε σχέση με την ισχυρή πίεση που δέχεται προκειμένου να «αποκαλύψει» τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του το βράδυ των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Επί της ουσίας, ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε την «πεπονόφλουδα» και με τις διαδοχικές απαντήσεις του κέρδισε (και άλλο) χρόνο. Διότι και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει (περισσότερο) συγκεκριμένος, καθώς μια τέτοια επιλογή θα του δημιουργούσε ισχυρό πλήγμα, είτε στα αριστερά του είτε στα δεξιά του. Αναφερόμαστε, προφανώς, στα δικά του ακροατήρια, δεδομένου ότι με βάση όλα τα στοιχεία των ποιοτικών αναλύσεων από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει δύο «πολιτικές ψυχές», μία ισχυρά αντι-ΣΥΡΙΖΑ και μία σκληρά αντι-Δεξιά. Που σημαίνει, εκ των πραγμάτων, ότι ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει έως τις εκλογές να βαδίζει πάνω σε μια ισορροπία τρόμου, κάτι που έκανε με τις απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων «με ποιον θα πάτε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ., γνωρίζοντας ότι, ανεξάρτητα από προτιμήσεις, το κόμμα του θεωρείται διακυβέρνησης και όχι διαμαρτυρίας, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει από την πρώτη Κυριακή των εκλογών να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θέλησε, δηλαδή, να «κάψει» την απλή αναλογική, αντιθέτως να την εκμεταλλευτεί, δεδομένου ότι με βάση τον εκλογικό νόμο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα βγάλει περισσότερους βουλευτές στην πρώτη κάλπη. Διεμήνυσε ότι η επιθυμία του είναι να συγκροτηθεί μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, ωστόσο απέφυγε όπως ο «διάολος το λιβάνι» να πει με ποια κόμματα θα την κάνει. Εν προκειμένω, η απάντησή του ήταν σχηματικά «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», υποστηρίζοντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. «Εγγυώμαι ότι θα έχουμε σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή, αν έχουμε ισχυρή, δυνατή με το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, με ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, με διαφάνεια και πολιτικό ήθος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αποτίμησε εξίσου αρνητικά την πρωθυπουργική θητεία των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα: «Ο κ. Τσίπρας ήταν ένας νέος άνθρωπος που του έδωσε σε πολύ νεαρή ηλικία μία ευκαιρία ο λαός μας και είδαμε τι ζήσαμε: διχασμούς, δημοπαιχνίδια με τους αρμούς της εξουσίας. Ηρθε ο κύριος Μητσοτάκης, ως ο "λευκός καβαλάρης" που θα επίλυε όλα αυτά τα θέματα τα θεσμικά, και εδώ βλέπουμε τα ίδια και χειρότερα. Γι’ αυτό εγώ λέω στον ελληνικό λαό ότι αν, ελληνικέ λαέ, τους αποδοκιμάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να τους βάλει από το παράθυρο».

Το πρόγραμμά του

Με τη στρατηγική αυτή, λοιπόν, θα πορευτεί ο κ. Ανδρουλάκης μέχρι τις εκλογές. Παράλληλα, θα επιδιώξει να συντηρήσει το θέμα των παρακολουθήσεων στην επικαιρότητα και μάλιστα τόνισε στη συνέντευξη Τύπου πως, αν χρειαστεί, θα ζητήσει να προσκληθεί ο κ. Μητσοτάκης στις ελεγκτικές διαδικασίες που θα τρέξει το Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα. Γνωρίζει, βεβαίως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ότι το θέμα αυτό είναι πιθανό να εξαντληθεί, αν δεν προκύψουν και άλλα στοιχεία. Γι’ αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα κινηθεί σε δύο άξονες: ο πρώτος έχει να κάνει με την ενίσχυση του προγραμματικού λόγου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στη βάση των επεξεργασιών που κωδικοποιημένα παρουσίασε στη ΔΕΘ και έχει ετοιμάσει η αρμόδια επιτροπή με επικεφαλής τον Νίκο Χριστοδουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έδειξε ότι δεν θέλει να «κάψει» την απλή αναλογική, αντιθέτως να την εκμεταλλευτεί στο έπακρον

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ενίσχυση των δομών του κόμματος, καθώς θα πρέπει να στελεχωθούν οι τομείς του κόμματος και κυρίως οι θέσεις ευθύνης, όπως αυτές έχουν διαρθρωθεί με τον υπεύθυνο οργανωτικού, τον υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού, τον επικεφαλής του τομέα Αυτοδιοίκησης κ.λπ. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει, έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι σχέσεις του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. μίλησε με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πιο ενεργό συμμετοχή του τελευταίου στα κομματικά δρώμενα.

Δεδομένη είναι και η πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ενώ εξαιρετική είναι η προσωπική σχέση που έχει ο κ. Ανδρουλάκης με τον Κώστα Σημίτη. Που σημαίνει, όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, πως «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ.ύστερα από πολλά χρόνια θα δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών ενωμένο και με όλα τα ιστορικά στελέχη του, τους πρώην προέδρους κ.λπ. στην πρώτη γραμμή».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 17/9