Με την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την επομένη των εκλογών και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωσή του για επιλογή «τρίτου προσώπου», πέραν από Μητσοτάκη και Τσίπρα, για επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας, ξεκίνησε ένας άτυπος διάλογος σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στις προσεχείς κάλπες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στην ΕΡΤ, έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις του για συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο εμφανίστηκε θετικός σε τρίτο πρόσωπο, λέγοντας: «Δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο».

Η συγκεκριμένη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτός από το γεγονός ότι πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δέχθηκε και πυρά από την Κουμουνδούρου, δείχνει να ευνοεί την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στοχεύει στην κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, προβάλλοντας το επιχείρημα της σταθερής διακυβέρνησης της χώρας. Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τον «Άγνωστο Χ», όπως τον κατηγορούν στελέχη της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για αντισυνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, προδιαγράφοντας την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβερνητική παράταξη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει της «καυτής» προεκλογικής περιόδου που έπεται.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποσαφηνίσει πριν την κάλπη της απλής αναλογικής, ποιες συνεργασίες θα επιδιώξει και κυρίως με ποια πρόσωπα.

Συνεπώς, η πρόγευση που δίνεται για την τακτική της ΝΔ απέναντι στον Ανδρουλάκη στον δρόμο προς τις εκλογές είναι ότι θα πιέσει ασφυκτικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αποκαλύψει τα σχέδιά του για την επομένη των εκλογών. Όλα βέβαια θα κριθούν, από το τι θα βγάλει η κάλπη, ωστόσο την δεδομένη στιγμή και μέχρι τις πρώτες εκλογές η κυβέρνηση δεν συζητά για συνεργασίες και συγκλίσεις, ούτε για άλλο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού.

Από την άλλη πλευρά, και ενώ η πολιτική συζήτηση στρέφεται γύρω από την πρόταση διακυβέρνησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το θέμα, αλλά και του πρώην αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει μπει στο κάδρο, ως το πρόσωπο που θα μπορούσε να προτείνει ο Ανδρουλάκης.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η στάση που επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα του γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς εφόσον δεν πρότεινε τον εαυτό του για επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας, εντείνεται η σεναριολογία για το όνομα που έχει κατά νου, κινδυνεύοντας να φανεί ως «συμπλήρωμα» του ΠΑΣΟΚ, αντί για ηγέτης του κόμματος της κεντροαριστεράς.

«Προς το παρόν, ας κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης», ανέφεραν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοικτά, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της στάσης Ανδρουλάκη. «Θέλουν να λένε ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος στη ΝΔ ή ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι αγαπητοί φίλοι, είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Πολλοί ρωτούν από τώρα για την σύνθεση της νέας Κυβέρνησης. Νομίζω ότι πήραν σαφή απάντηση από τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.