Την Τετάρτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ρεύμα, που στοχεύουν στην παροχή κινήτρων για μείωση της κατανάλωσης. 

Ειδικότερα, αντίστροφα μετράμε για την ανακοίνωση του νέου μηχανισμού επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα δίνει κίνητρα στους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση. Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι κλιμακωτή, ενώ επιδότηση θα δοθεί και για ηλιακούς θερμοσίφωνες. Αύριο το πρωί, ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο.

Νέες τιμές ρεύματος αλλά και νέος μηχανισμός ενισχύσεων από τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, προβλέπονται τρεις κλίμακες, με την επιδότηση να μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση. Το πρώτο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη επιδότηση θα καλύπτει έως και 500 κιλοβατώρες το μήνα. 

Για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η επιδότηση θα αφορά όλους τους καταναλωτές χωρίς κλίμακες κατανάλωσης αλλά η απορρόφηση των επιβαρύνσεων θα είναι μικρότερη έτσι σβήνεται έως και το 90% των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στην συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Παράλληλα καθιερώνεται κ ένα νέο σύστημα επιδότησης για όσους έχουν υψηλότερες καταναλώσεις και καταφέρνουν να πετύχουν εξοικονόμησή 15% σε σχέση με πέρυσι.

Στο πρώτο κλιμάκιο οι επιδοτήσεις είναι μεγαλύτερες.

Στο δεύτερο και το τρίτο κλιμάκιο, οι επιδοτήσεις είναι μικρότερες αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας 15% φέρνει μπόνους ενισχύσεων.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Σφαίρα», ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το νέο μοντέλο επιδοτήσεων δίνει κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, αναγνωρίζοντας όμως ότι πρέπει να στηριχθούν νοικοκυριά, που έχουν ως μόνη πηγή θέρμανσης το ρεύμα.

«Ένα νοικοκυριό το οποίο έκαιγε 500 κιλοβατώρες το μήνα, έβαζε μια θερμάστρα για να θερμανθεί, βρέθηκε με αδιανόητα υψηλούς λογαριασμούς. Είπαμε, λοιπόν, αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα και όσοι έχουν μεγάλες καταναλώσεις, αν τις μειώσουν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι θα επιβραβεύονται λαμβάνοντας την επιδότηση της χαμηλότερης κλίμακας κατανάλωσης. Η επιδότηση θα καλύπτει το σύνολο της επιπλέον επιβάρυνσης για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο.

Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ στο Μέγαρο Μαξίμου.