Αυστηρή και τεκμηριωμένη απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, με την οποία θα κλείσει ένα τριήμερο σημαντικών επαφών και διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη, που ξεκινά σε λίγες ώρες (σ.σ. η Νέα Υόρκη είναι 7 ώρες πίσω από την Αθήνα).

Από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για τις δυτικές δημοκρατίες εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται επίσης να κάνει στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας εν μέσω μάλιστα μιας συγκυρίας που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων, ενώ θα δώσει με τρόπο καθαρό και αναλυτικό τη δική του απάντηση σε όσα ανερυθρίαστα είπε χθες ο Ερντογάν από το ίδιο βήμα και στις απίστευτες κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της χώρας μας.

Θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, στην παρουσία του στη Νέα Υόρκη και στις επαφές που θα έχει στην αμερικανική μεγαλούπολη, θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνεπειών της, ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, καθώς και τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά θέσεις της χώρας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), αμέσως μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαϊρ Λαπίντ, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, για την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (σχήμα συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ), με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία.

Mπαράζ επαφών

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 10.15 (τοπική ώρα) με τον βασιλιά Αμπντάλα Β της Ιορδανίας και στις 16.00 με τον πρόεδρο της Σενεγάλης, Μακί Σαλ, ενώ στις 19.00, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα παραβρεθούν στη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ενισχύοντας τους δεσμούς με την Ομογένεια, όπως είχε κάνει και τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και την Ουάσιγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι σε μεγάλο ομογενειακό γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις (HALC, Hellenic Initiative, κ.ά.), στο εστιατόριο Loeb Boathouse, στο Central Park. Στο γεύμα θα παρακαθήσουν σημαντικοί παράγοντες της Ομογένειας με υψηλόβαθμες επαφές στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και ομογενείς βουλευτές της Νέας Υόρκης, ενώ στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις.

Στο επενδυτικό σκέλος των συναντήσεών του, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει επενδυτές στα γραφεία της Bank of America, όπου εκπρόσωποι από hedge funds, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς και πολυεθνικές εταιρίες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον ίδιο για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. Επιπλέον, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε δύο μεγάλα διεθνή μέσα.

Σε κλειστό πρωινό εργασίας που θα έχει στο Council of Foreign Relations, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, να παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας για μια σειρά ζητημάτων με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να αναδείξει τις συμμαχίες της και τον ρόλο της στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή και να μιλήσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο θα κάνει και στις διμερείς επαφές του, μεταξύ άλλων, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το λεγόμενο Ground Zero της Νέας Υόρκης, συγκεκριμένα το Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα. Στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τα θυρανοίξια του οποίου έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο.

Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου Αλέξης Πατέλης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάπη.