Νομικούς διαξιφισμούς αντάλλαξαν στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου οι νομικοί παραστάτες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Γεωργίας Τσατάνη με επίκεντρο την υποβολή από την πρώην εισαγγελέα Εφετών και βασική μάρτυρα του «Ρασπούτιν-Gate» δήλωσης υποστήριξης κατηγορίας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

 Ειδικότερα, όπως ανέπτυξαν οι δικηγόροι της κυρίας Τσατάνη στο Ειδικό Δικαστήριο η  εισαγγελέας ενώ χειριζόταν την υπόθεση του εκλιπόντα επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλου, το 2015, δέχθηκε πιέσεις από τον κ.Παπαγγελόπουλο να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου «να μπορέσει να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένεια της». Όπως είπαν οι δικηγόροι της κυρίας Τσατάνη από τις πράξεις του τότε μέλους της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η τότε εισαγγελική λειτουργός υπέστη ηθική βλάβη.


 Αμέσως μετά, οι νομικοί παραστάτες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Ιπποκράτης Μυλωνάς, Μανώλης Ροδουσάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,  υπέβαλαν στο Ειδικό Δικαστήριο πέντε, νομικές, αντιρρήσεις για την παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας. Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι, πρώτον, δεν είναι νόμιμη η υποστήριξη της κατηγορίας, δεύτερον, ότι η κυρία Τσατάνη είχε δηλώσει ότι δεν θα προβεί σε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, τρίτον, ότι με βούλευμα είχε κηρυχθεί απαράδεκτη η δήλωση της κατά το στάδιο της ανάκρισης, τέταρτον, πως δεν έχει υποστεί άμεση ζημία και, πέμπτον, πως έχει αποσβεστεί η αστική αξίωση της κυρίας Τσατάνη.

 Στις αντιρρήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου αντέλεξαν οι δικηγόροι της κυρίας Τσατάνη.

 «Είναι εξ αντακλάσεως η ζημία όταν της λέει «αν θες να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένεια σου»» διερωτήθηκε ο Θέμης Σοφός, δικηγόρος της Γεωργίας Τσατάνη, προσθέτοντας πως στην προκειμένη περίπτωση δεν είμαι άμεσα θιγόμενος ο επιχειρηματίας αλλά η εισαγγελέας η οποία τρέμει από τις πιέσεις του πρώην υπουργού.

 Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του κ. Σοφού υπήρξε και φραστικό του επεισόδιο με τον δικηγόρο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιπποκράτη Μυλωνά με την πρόεδρο να τους επαναφέρει στην τάξη.


Η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή επιφυλάχθηκε να προτείνει επί των αντιρρήσεων της υπεράσπισης κατά την επόμενη συνεδρίαση στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, όταν και αναμένεται και η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.


 Νωρίτερα, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, ανακοίνωσε και τις επόμενες δύο συνεδριάσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 26 και 29 Σεπτεμβρίου. Επίσης, χώρισε τους μάρτυρες ανά υπόθεση και ανακοίνωσε τους πρώτους πέντε μάρτυρες και συγκεκριμένα ζήτησε να είναι παρόντες στις 29 Σεπτεμβρίου οι Ανδρέας Λοβέρδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Ξανθός και οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλη. Στην αλλαγή της σειράς των μαρτύρων εξέφρασαν αντιρρήσεις και οι δύο κατηγορούμενοι με την πλευρά της Ελένης Τουλουπάκη να ζητάει να κληθεί νωρίτερα και η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς και προκάτοχος της, Ελένη Ράικου, αίτημα το οποίο θα εξετασθεί από το δικαστήριο.